Dziś przepis na szybki obiad z makaronem, kurczakiem i cukinią w sosie curry. Użyłam do tego dania makaronu świderki, ale możecie użyc dowolnego jaki Wam wpadnie do ręki. W yszło pysznie, polecam: ) Składniki: 500 g filetu z kurczaka 300 g makaronu świderki 2 cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 ml śmietany 18% olej do smażenia słodka(...)czerwona papryka curry sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso. W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić (odlać 1/2 szklanki wody). Pokroić w kostkę cebulę, a cukinię w półplasterki. Do mięsa wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć. Następnie dodać cukinię, całość podsmażyć. Dodać makaron
magiczna kuchnia KasiFilety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut! Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego estragonu 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól(...)garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego
Wino Francja Kuchniaryżu brązowego 100 g mleczka kokosowego 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej marchewki ok. 100 g ananasa (może być, ale nie musi), u mnie świeży przyprawy: pasta curry, kolendra mielona, sól, koncentrat pomidorowy lub przecier Ryż gotujemy. Mięso kroimy w paski, smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuszczamy w mleku kokosowym (można użyć suchej przyprawy, zwykłego curry), dodajemy
KucharzycaKurczak w zielonym curry, z groszkiem, kukurydzą i makaronem ryżowym. Szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Lekkie, choć ostre, idealne! 1 porcja: 160 g piersi kurczaka 1/2 małej puszki kukurydzy garść zielonego groszku (ok. 30-40 g) 70 g makaronu ryżowego 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry sól i kolendra mielona do smaku Kurczaka pokroiłam w dużą kostkę, podsmażyłam bez dodatku tłuszczu(...)Pastę curry rozpuściłam w 1/4 szklanki wody, dolałam fo kurczaka. Dodałam warzywa i dusiłam chwilę. Makaron ugotowałam i podałam z mięsem. Porcja ma ok. 510 kcal B: 39 g T: 3 g W: 75 g Smacznego
KucharzycaFilety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut! Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego estragonu 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól(...)garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego
Wino Francja KuchniaDanie z wyglądu niepozorne. Szare, bure, nieciekawe. Niech Was nie zwiedzie wygląd talerza. Danie powala na kolana. Im więcej curry, tym mniej w przenośni. 2 porcje: 1 mniejszy bakłażan ok. 150 g pieczarek 1/2 puszki ciecierzycy 2 łyżeczki zielonej pasty curry ok. 100 ml mleka kokosowego (stała część i woda) ok. 100 g papai (u mnie z puszki, bez zalewy(...)ryżowego Kurczaka pokroić w wąskie paski, bakłażana w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki/ósemki. Rozgrzać dużą patelnię lub woka. Dodać mleko kokosowe (stała część i woda), rozpuścić pastę curry. Podsmażyć mięso, a następnie dodać odcedzoną ciecierzycę i pieczarki. Dusić do czasu, aż pieczarki zmiękną. Dodać bakłażana. Dusić ok. 10 minut, na krótko przed końcem dodać kawałki papai (jeśli surowa
KucharzycaZima nie odpuszcza więc u mnie nadal królują rozgrzewające potrawy. To curry jest inspirowane kuchnią indyjską, gdzie głównych składników jest w sumie niewiele, bo główne skrzypce gra tu fasola i pomidory, a całość dopieszcza mieszanka przypraw,która nie dość, że wzbogaca smak dania to ułatwia trawienie fasoli Curry podałam z domowymi chlebkami Naan z tego przepisu , z tym że wzbogaciłam(...)fasolę i pomidory. Doprowadź do zagotowania potrawy. Następnie dodaj mleko kokosowe, dopraw solą i wymieszaj dokładnie. Zdejmij z kuchenki dorzuć posiekaną kolendrę. Gotowe! Smacznego! Artykuł Indyjskie fasolowe curry pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfjeżeli już to najczęściej panieruję je w bułce tartej lub przygotowuję w zalewie octowej - klik . Jednak tym razem kotlety usmażyłam w cieście serowym z mocną wyczuwalną nutą curry. Wyszły przepyszne! To idealna propozycja nie tylko dla miłośników tego typu dań, bo zapewniam, że nie jeden mięsożerca skusi się na taki obiad. Polecam! 150g kotletów sojowych (u mnie big steaki(...)listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sos sojowy (wg smaku) pieprz Ciasto: 1 szklanka mleka 1 jajko 100g maki pszennej 100g żółtego sera 1 łyżeczka curry (lub wg gustu) sól Ponadto: mąka pszenna do oprószenia olej do smażenia Kotlety sojowe zalać gorącym wywarem i gotować lub moczyć przez około 15-20 minut. W międzyczasie przygotować ciasto. Mleko
Di gotujeBardzo lubię takie smaki, tajska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Ta zupa jest delikatna z nutką pikanterii. Jeśli chcecie bardziej pikantną to trzeba dodać więcej pasty curry. Do garnka wlać wodę, dodać oczyszczoną i pokrojoną drobno marchewkę i korzeń pietruszki, pora pokrojonego drobno. Od brokuła odciąć grubą łodygę i dodać do wody. Dodałam również kilka dużych kwiatków z brokuła(...)wywarem to dodać jedną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Brokuł rozdzielić na małe kwiatki i dodać do zupy razem z tortellini. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać. Na koniec można posypać natką pietruszki. Smacznego. Wykonanie zupy w Thermomix – do naczynia miksującego wlać
Kuchnia Pokoleńcurry jest zmodyfikowanym przepisem na sałatkę, która w moim przepiśniku funkcjonuje pod nazwą "sałatka Ani". Pewnie wielu z Was w ten sposób nazywa dania zapożyczone od znajomych czy bliskich. Zarówno sałatka jak i curry są smaczne i bardzo w moim guście. Dużo bardziej niż te wersje z dodatkiem kminu czy garam masali. No i chyba, w przeciwieństwie do Maćka, ciężko(...)piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 200 g mandarynek z syropu 1 cebula 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 szkl. słodkiej śmietany 30% (lub mleczka kokosowego) 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. Łodygi
zadanie-gotowanieZasoby internetowe aż pękają w szwach od ilości przepisów na curry. Postanowiłam wypróbować jeden z nich, bo zaintrygowały mnie jajka gotowane na twardo, a następnie smażone w całości na patelni z dodatkiem przypraw. Muszę przyznać, że efekt zaskoczył mnie pozytywnie. Maciek pisał o pochodzeniu curry, o szacunku do jego indyjskich źródeł. I zgadzam się z nim całkowicie. Jednak muszę przyznać(...)Obrać ze skorupek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać po 1/2 łyżeczki kurkumy i papryki. Smażyć jajka w całości, obracając na każdą stronę, aby równomiernie pokryły się przyprawami. Curry podawać z jajkami
zadanie-gotowanieproteiny i warzywa. Bardzo lubimy ryby i tylko dlatego obiady z fazy II nie były dla nas katorgą. Danie przygotowane bez grama tłuszczu, a bardzo smaczne. Por z dodatkiem curry i imbiru jest lekko pikantny, bardzo aromatyczny, a z dodatkiem soczystego dorsza smakuje wyśmienicie. Aż trudno uwierzyć, że jesteśmy na diecie. Składniki na 2 porcje: 2 pory 1 cebula(...)pieczarek 2 szklanki bulionu 2 łyżeczki curry sól, pieprz 3-4 cm kawałek imbiru dorsz 2x180 g sok z 1/2 cytryny papryka słodka w proszku oregano/tymianek suszony Wykonanie: umyte, osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny. Posolić, oprószyć solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem. Odstawić obraną pokrojoną w piórka cebulę "podsmażyć "na kilku łyżkach bulionu z dodatkiem przyprawy curry, dołożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razem przygotowałem tradycyjne indyjskie curry z kalafiora. Gobi curry. Danie wegetariańskie, a nawet wegańskie. Oczywiście, nie znaczy to, że mięsożercy muszą nim pogardzić. Raczej powiedziałbym: nie mogą! Zostało to przetestowane na rodzinie - z sukcesem. Kalafior wydaje mi się czasami niedocenianym warzywem. Być może jednak to tylko ja wykorzystuję go zbyt rzadko. Niesłusznie. Jego delikatność, jędrność i ciekawa faktura jest wielką(...)zaletą - daje możliwość łatwego łączenia tego warzywa z innymi składnikami o mocniejszych i wyrazistszych smakach. Polecam kalafiora pod wszelkimi postaciami, a dzisiaj zdecydowanie jako curry! Składniki: 1 kalafior 1 duża cebula 1/2 łyżeczki ziaren kuminu 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masali 1/4 łyżeczki
zadanie-gotowaniejedzenia aby pozytywnie zaskoczyć gości. Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować wiele smacznych przekąsek zarówno na słodko jak i na słono. Moja dzisiejsza propozycja to koperty z kurczakiem i curry. 1 op. ciasta francuskiego 200 g filetu z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżki(...)jajko sezam do posypania Filet z kurczaka drobno pokroić,oprószyć solą i pieprzem ,usmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodać drobno pokrojona paprykę,chili i czosnek. Dodać curry i dusić kilka minut aż papryka zmięknie. Gotowy farsz wystudzić. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na spore kwadraty (wychodzi 8 szt),na każdy nałożyć porcję farszu,rogi ciasta zagiąć do środka tworząc
Kolorowa kuchnia ElkiCurry jako potrawa pochodzi z Indii, czy może nieco szerzej - z Azji południowo-wschodniej. Można je przyrządzić z mnóstwa różnych składników - zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Curry może być proste lub złożone, jedno lub wieloskładnikowe. Tym, co stanowi jego istotę, jest niezwykle aromatyczny sos, w którym wszystkie ingrediencje są zanurzone. A z kolei aromat tego sosu bierze się z mieszanki(...)przypraw zwanej masalą, którą najlepiej za każdym razem przyrządzać bezpośrednio w trakcie gotowania. Nie sposób wyliczyć samych tylko tradycyjnych odmian curry, a przecież każdy może wymyślić kolejne własne. Chciałoby się napisać, że tylko wyobraźnia stanowi ograniczenie, ale jednak pewna doza zdrowego rozsądku i szacunku dla indyjskich źródeł też powinna się nam przydać. Tak, czy inaczej, jestem przekonany, że Marzena zaskoczy
zadanie-gotowanie