wody. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić około 30 min mieszając całość od czasu do czasu. Wyłączyć kiedy kurczak będzie dobrze ugotowany i większość sosu wyparuje. Drugi krok: przygotowanie curry Składniki: 2 łyż oliwy z oliwek 1 łyżka kurkumy 1 łyżka gram masali 1 łyżeczka chili 500 ml sosu curry 2 łyżeczki posiekanej kolendry. Przygotowanie: podgrzać olej w dużym wysokim(...)aromat przypraw. Dodać kurczaka wraz z sosem, który został w garnku. Kiedy zacznie skwierczeć, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić około 10 min, aby kurczak przeszedł aromatem przypraw. Następnie dodać curry sos i dusić jeszcze kilka minut. Na koniec przełożyć wszystko do miseczki i serwować z posypaną na wszystko pokrojoną kolendrą
Smaki Przyprawy i Koloryprzepis nie został jeszcze oceniony) Sałatka z kalafiorem o delikatnym smaku curry to moja propozycja bezmięsnej sałatki na grilla, imieniny czy na świąteczny stół. Oprócz kalafiora, w sałatce znajdziecie kukurydzę konserwową, jajka na twardo, szczypiorek, który podkręci smak sałatki czy ziarna słonecznika, które nadają chrupkości. Jest najlepsza na świeżo, tuż po przygotowaniu. Polecam podać ją z dużą ilością świeżo mielonego(...)kalafiorem Drukuj przepis Składniki mały kalafior puszka kukurydzy konserwowej - 400 g 3 jajka na twardo 3 łyżki słonecznika pęczek szczypiorku Sos: łyżka jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, 3 łyżeczki curry sól i pieprz do smaku Przepis 1 Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy około 15 minut, nie dłużej, aby zachował chrupkość - rozgotowany będzie się rozpadał w sałatce. 2 Kukurydzę odcedzamy
Kuchnia Bazyliitylko sposób przygotowania, dodatki bowiem nie są typowo tradycyjnym wyborem. Zwał jak zwał, najważniejsze, że są pyszne! Kilka lat temu mieliśmy okazję próbować pysznych pierogów z farszem mięsnym doprawionym curry, a także chaczapuri imeruli z serem typu imeretyńskiego. Obie potrawy pyszne i bardzo inspirujące. Postanowiłam oba nowe smaki połączyć w jedno, tym bardziej, że kiedyś widziałam przepis na chaczapuri(...)duże pojedyncze piersi kurczaka mielona papryka słodka i ostra szczypta mielonego imbiru 250-300 g żółtego sera (u mnie tarta mozzarella i red cheddar) 1 dość duża cebula szczypta curry sól, pieprz olej Sos: majonez i ketchup w równych proporcjach (np po 3 łyżki) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką, ostrą oraz szczyptą imbiru
Smaki Na Talerzunaprawdę niesamowite. Zawiera w sobie kapary, anchois i rodzynki. Choć składniki są zupełnie nieoczywiste, po zmiksowaniu niesamowitą harmonię smaków. Makaron warzywny nie zawiera w sobie mąki. Zobacz przepis Piątek: Curry z krewetkami, batatem i mango Super proste i szybkie danie, gotowe w 20 minut od startu. Pachnie orientem, jest zdrowe i sycące. Słodkie za sprawą batata i mango, kwaśne dzięki(...)limonce, z dodatkiem mleka kokosowego, z mocnym, pikantnym jak pieprzny dowcip akcentem przyprawy curry. Zobacz przepis. Lista zakupów Mięso/ryby 2 kacze piersi 0,5 kg polędwiczek drobiowych 0,5 kg świeżego łososia 300 g krewetek Warzywa/owoce Duży pęczek rukoli, roszponki lub innej sałaty Pęczek szparagów 500 g pomidorków koktajlowych 1 awokado Główka czosnku Mały kawałek imbiru 1 średniej wielkości
Niedzielny kucharzdynią / Spinach and Butternut Squash Chicken Skillet Dziś polecam szybkie i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Kurczak ze szpinakiem i dynią to zdrowa, aromatyczna potrawa. Dzięki sporej ilości curry jest pyszna i rozgrzewająca, idealna na chłodne dni. Jeśli lubicie, do przygotowania potrawy możecie wykorzystać inne indyjskie przyprawy. Świetnie sprawdzi się tu garam masala czy kurkuma. Do kurczaka ze szpinakiem użyłam(...)duża garść szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, 1-2 płaskie łyżeczki mąki lub mąki ziemniaczanej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, spora szczypta curry, słodka i ostra papryka, kumin (kmin rzymski), gałka muszkatołowa, czosnek granulowany (lub inne ulubione indyjskie przyprawy), opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry
Lekcje w kuchnikobietę. Jest cudowna, wiecznie uśmiechnięta, pozytywnie zakręcona i przez nią – dla niej chętniej sięgnęłam po potrawy bez mięsa. Próbuję nowych smaków, szukam zastępczych składników. Dla niej powstało to curry, ale moja rodzina także się nim zajadała ze smakiem. Składniki: 1 szklanka soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka mleka kokosowego 15 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju z pestek winogron(...)łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1/2 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki curry 1/2 papryczki chilli 2 szklanki wody świeża kolendra 1 łyżeczka soli pieprz W rondelku umieścić kmin, kurkumę, curry, chwilę smażyć na suchej patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i olej – zeszklić. Dodać posiekane chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir. Dodajemy
MojaQchnia.plwłoszczyzną w sosie jogurtowo-śmietanowym to proste danie z wykorzystaniem końcówek jarzyn które gdzieś plączą się po lodówce :). Lekko chrupiące warzywa, soczysty kurczak w kremowo śmietanowym sosie z nutą curry, podane z ugotowanym ryżem. Całkiem przypadkowo skomponowane danie w mojej rodzinie zrobiło furorę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku pół małego selera(...)kawałek pora pół dużej marchewki pół dużej pietruszki 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12, 18% 1 łyżeczka przyprawy curry lub więcej w zależności od intensywności jaką chcemy uzyskać sól, pieprz do smaku 2-3 torebki ryżu – 200-300 gram ok pół pęczka świeżej natki pietruszki oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obraną
Blog kulinarny S9.PLtofucznicę – czyli taką jajecznicę bez jajka mówiąc w najbardziej banalny sposób. To coś genialnego! Prosty, łatwy, szybki i pyszny pomysł na śniadanie! Ja do swojej dodałam cebulkę, szpinak, curry i różowy pieprz. Wy śmiało możecie zjeść solo lub dołożyć to co lubicie! Na chrupiących świeżych bułeczkach będzie wspaniałym pomysłem na śniadanie! Polecam! SKŁADNIKI: * tofu naturalne – 300 g * szpinak(...)świeży – 1 garść * cebula dymka – 1 szt * różowy pieprz * sól * kurkuma, curry * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Posiekaną cebulkę szklimy na oliwie, dodajemy szpinak. Wrzucamy pokruszony w rękach tofu i przyprawy – troszkę soli, różowego pieprzu oraz curry i kurkumy. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ogniu, aż tofu zmięknie. Przesmażamy. Podajemy na ciepło! U mnie dodatkowo na bułeczkach
Ostra na SłodkoPrzy takiej misce żałuję tylko jednego, że tak późno zrozumiałam, że wegetarianizm to najsmaczniejsza kuchnia świata. Dawno nic tak nie rozpieściło mojego podniebienia. Na curry jest mnóstwo przepisów w internecie ale warto sobie coś po swojemu skombinować, doprawić, czegoś dodać, odjąć. No stworzyć arcydzieło kulinarne. Ja już swoje mam :-) Składniki : 1/2 opakowania ugotowanej cieciorki (plus 1/2 szklanki wody(...)której się gotowała) cebula puszka pomidorów krojonych ząbek czosnku łyżka czerwonej pasy curry(opcjonalnie) ząbek czosnku puszka mleczka kokosowego ( 400 ml) po łyżce: kuminu rzymskiego mielonego, papryki ostrej, papryki słodkiej, curry w proszku 3 łyżki oleju Sposób przyrządzeni: Cebulę poszatkować bardzo drobno, zeszklić na oleju. Dodać puszkę pomidorów (odradzam z lidla), dodać mleczko kokosowe
pieprzny smaczekIdealnie na zimę, rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy, z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym. Moja dyżurna zupa od jesieni do wiosny, nie nudzi mi się. Zima w tym roku dość łagodna jest dla nas ( i oby tak zostało) ale talerz gorącej zupy przyda się każdemu. Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym Składniki: 2 cebula 3 ząbki(...)czosnku kawałek imbiru ( 3 cm) 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) ok 700 g obranej dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka mleczka kokosowego sok z połowy limonki 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) sól natka pietruszki/kolendry do posypania Wykonanie: Cebule
Smaczny zeszytPathia curry z kurczakiem to popularne brytyjskie danie curry, o charakterystycznym, zrównoważonym, pikantnym, słodkim i kwaśnym smaku. Ma ona swoje … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Pathia curry</span> z kurczakiem pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPierś z kurczaka w pomidorowo-śmietanowym sosie curry to świetna propozycja na smaczny i szybki obiad czy kolacje. Można go przygotować zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram ryżu jaśminowego lub basmati ( ja użyłam jaśminowego), 1 podwójna pierś z kurczaka, 1 duża cebula 3 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 opakowania przyprawy curry(...)sól, pieprz, ostra papryczka 250 ml śmietany 12% olej lub oliwa do smażenia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, obsypujemy przyprawą curry, mieszamy i odstawiamy na chwilę, w tym czasie przygotowując pozostałe składniki, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula ładnie się zeszkli
Blog kulinarny S9.PLbywa często i tu na przykładzie brukselki, kupiłam bo „oh, jak ja dawno nie jadłam brukselki”, a potem pomysłu brak. W ten właśnie sposób powstało to curry, w lodówce zanazłam jeszcze dynię, paprykę i imbir. Mleko kokosowe to podstawa diety wegańskiej, przynajmniej u mnie. Suma sumarum wyszło mi nie dość, że piękne to naprawde smaczne danie, a poza(...)minut?). Przed podaniem dodaj posiekana kolendę. Podawaj z ryżem, kaszą lub chlebkami Naan, na które przepis znajdziesz oczywiście różnież na moim blogu: Indyjskie chlebki Naan Smacznego Artykuł Dyniowe curry z brukselką pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfBardzo smaczne danie, ostrość dopasujcie sobie według gustu. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać kminek, imbir, papryka słodka, płatki chili, curry masala, listki kefir, zmiażdżone ząbki czosnku, cebulkę pokrojoną w piórka. Smażyć aż cebulka zmięknie. Cały czas mieszać. Mięso delikatnie doprawić solą i pieprzem. Wrzucić mięso na patelnię. smażyć i mieszać aż mięso straci
Kuchnia Pokoleń