sprzyja tworczemu mysleniu, wrecz dobija. Nie mozna wiec liczyc na wyszukane obiadki. Wtedy sprawdzaja sie rozgrzewajace zupki-kremy lub salatki. Dzis wiec zapraszam na szybka salatke ryzowa z curry. Jest dobra nie tylko do pracy ;) Salatka ryzowa z curry skladniki: 1 woreczek ryzu (takiego co sie nie klei) 1 czerwona papryka peczek szczypiorku garsc rodzynek 1 mala puszka kukurydzy kawalek(...)wedzonego kurczaka lub zamiennie zolty ser wedzony ( ja daje na oko, ale mysle, ze 150g wystarczy) majonez curry sol, pieprz wykonanie: Ryz najlepiej ugotowac na sypko. Po wystudzeniu dodajemy do niego pokrojona w kostke czerwona papryke, kukurydze z puszki, posiekany szczypiorek, garsc rodzynek oraz pokrojnego w kostke kurczaka wedzonego lub wedzony ser zolty. Ja tym razem uzylam wedzonej mocarelli, ktora
Przysmaki Karolkisłońca siedząc na ławce w parku. Chętnie zatrzymałabym czas, zatrzymała lato na dłużej. Gram w kolory. Moim gotowaniem odpędzam jesień. Zielony, czerwony, zółty. Dziś był zółty. Kalafior i curry. Kalafior z curry składniki: 1 kalafior 2 dymki ze szczypiorem 2 łyżki przyprawy curry 100g mrożonego groszku 50ml bulionu warzywnego 150ml śmietany 80g orzechów nerkowca sol, pieprz 2 łyżki(...)słodzę odrobinę wodę, w której go gotuje. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule pokrojona w piórka. Podsmażamy ją przez chwile, a gdy się zeszkli dokładamy curry, śmietanę, bulion oraz szczypior. Gotujemy przez 10 minut. Dokładamy podgotowanego kalafiora i dusimy wszystko pod przykryciem przez kolejne 8 minut. Na końcu dodajemy zielony groszek. Całość gotujemy jeszcze chwilkę. Doprawiamy
Przysmaki KarolkiDzisiaj poszalejemy trochę z ryżem I mięsem mielonym. Pilaw z mięsa mielonego to obiad w 30 min, a smak napewno każdego zaskoczy. Musimy pamiętać dodając paste curry* ( ja dodałam zieloną ) , żeby uważać , jak nie lubimy dań na ostro. Zmniejszamy porcję wtedy do pół łyżeczki. Myśle , że to danie może się stać ulubionym daniem w naszej kuchni. * Pasta curry- mamy(...)bardzo ostra. Składniki : 3/4 szkl ryżu basmati 250 gr mięsa mielonego 100 gr fasolki szparagowej 100 gr kukurydzy ( baby ) 200 gr pieczarek 1 kiełbasa - podwędzana 1-2 łyżek pasty curry 1 cebula 2 łyżki oleju 400 ml rosołu z kostki kurczakowej Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę I wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy kiełbasę pokrojoną
Smaki EdytyDzisiaj trochę szaleństwa- I kuchnia jamajska. Miłośnicy curry nie będą zawiedzeni. Mieszanka tymianku, curry I mleka kokosowego- rozpali w Was niesamowitą energię :) a smak pozostanie w pamięci na długo . Jako ciekawostka- czy wiecie że kuchnia jamajska, która wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy: Składniki: 3 piersi(...)kurczak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminka 0,5 łyżeczka tymianku 4 marchewki 1 puszka mleka kokosowego 180 gr fasolki szparagowej 100 ml śmietany sól, pieprz 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Kroimy piersi kurczaka w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka- doprawiamy solą I pieprzem- smażymy ok 5 min. Wyciągamy z garnka
Smaki Edytyselera wiórki (370 ml), 4-5 plastrów ananasa z puszki (można też użyć świeżego), 5 jajek ugotowanych na twardo, 2-3 kawałki papryki konserwowej, 5 łyżek majonezu , łyżeczka przyprawy curry, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę hawajską? Surimi pokrój w plasterki, ananasa w kostkę, paprykę w drobną kostkę, jajka drobno posiekaj, seler dokładnie odsącz z zalewy, natkę(...)posiekaj. Ząbek czosnku drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi noża lub widelcem. Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, dodaj dodaj majonez, oprósz curry , solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Sałatkę można podawać od razu, jednak najlepsza jest, gdy się trochę przegryzie. Rady: Do sałatki można dodać też garść startego żółtego sera. Sałatkę z wierzchu dla ładnego wyglądu
Kulinarna PolskaLubię kuchnię wschodnią, indyjska. Szczególnie ukochałam szybkie curry na mleczkach koksowych i pastach curry. Z kawałka mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw zawsze wyjdzie szybki i pyszny obiad dla wielbicieli indyjskich smaków. Zapraszam na curry słodko-kwaśne z kurczakiem i jogurtem. My uwielbiamy takie obiady. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikryżem basmati. Polecam, smacznego :) Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką, składniki: 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości (można zastąpić piersią) przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, curry, cebula, 1-2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek wody lub wywaru drobiowego, ok. 1/2 szklanki kukurydzy z puszki, 4-5 plastrów ananasa z puszki, ok. 1/3 szklanki soku/syropu ananasowego(...)Jeśli sos jest za rzadki należy zagęścić go wodą (1/3 szklanki) rozmieszaną z mąką lub skrobią - mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość sosu. Ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Posypać natką. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Chicken Thighs with Corn and Pineapple Recipe: 600 g of boneless, skinless chicken
Lekcje w kuchniOgórki z curry, hmm, niektórzy zadają pytanie, co to za danie? To nie jest danie, ale wspaniały dodatek. Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem przyprawy curry, zamknięte w słoikach. Jędrne chrupiące plasterki ogórków są idealnym dodatkiem do kanapek i obiadów. Można serwować je jako przekąska na imprezach i grillach. Sposób przygotowana jest bardzo prosty, a... Read More Artykuł Ogórki(...)curry pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plpopcorn. Ziarna pod wpływem ciepła uwalniają orzechowy i musztardowy aromat i razem z czosnkiem i pozostałymi przyprawami nadają krewetkom wyjątkowego i niepowtarzalnego powtarzalnego smaku. Ziarna gorczycy, suszone liście curry i inne przyprawy możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata Składniki KREWETKI 300 g obranych krewetek 2 łyżeczki czarnej lub brązowej gorczycy 2 łyżki masła(...)listków curry (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku zmiażdzonych 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 świeżej papryczki chili, drobno posiekanej 1/4 mielonej kurkumy 1/2 cytryny lub limonki 2 dymki drobno pokrojone do przybrania CHLEBKI CHAPATI (CZAPATI) 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej – u mnie jest to mąka orkiszowa pełnoziarnista 180 ml zimnej wody 1 łyżka oleju lub ghee (masło
Tajemnice Smakubaru, które z naszym przepisem przygotujesz w swojej kuchni. Przepis na wieprzowinę po syczuańsku Składniki: Na ciasto 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, łyżeczka przyprawy curry, Około 500 gramów polędwicy wieprzowej lub schabu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru – około 3 cm, 1 papryka czerwona papryczka chili – danie powinno być pikantne, ilość(...)należy dobrać jednak według własnych upodobań, garść suszonych grzybów mun, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka dobrego ketchupu łyżeczka miodu 2 łyżki octu łyżeczka przyprawy curry, 2 łyżki octu ryżowego lub zwykłego, 4 łyżki sosu sojowego, Sól, Olej. Jak zrobić wieprzowinę po syczuańsku? Składniki ciasta wymieszaj przy pomocy trzepaczki aż zrobi się jednolite. Wieprzowinę pokrój na małe kawałki, oprósz solą, przełóż
Kulinarna Polskakilogram pieczonej dyni hokkaido z tego przepisu 3 ząbki czosnku (15 g) 6 szklanek bulionu warzywnego (1,5 litra) puszka mleka kokosowego (400 g) łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkum y sól i pieprz do smaku opcjonalnie dwa ziemniaki (200 g) kilka łyżek mleka kokosowego przyprawa do grilla natka pietruszki Czas przygotowania : 20 minut Ilość : około(...)dodać ząbki czosnku). Jeśli wykorzystujemy ziemniaki to możemy je ugotować w bulionie warzywnym do ich miękkości. Następnie dodajemy do bulionu upieczoną dynię , czosnek , mleko kokosowe oraz przyprawy: paprykę ostrą , curry i kurkumę . Całość blendujemy do uzyskania gładkiego kremu, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem wedle uzania. Przed podaniem zupę możemy przyozdobić mleczkiem kokosowym , przyprawą do grilla i/lub natką
WegePrzepisPolsce ciągle gotujemy bardzo bezpieczne dania z kuchni polskiej. Warto posmakować innej kuchni i smaków. Mięso pokroić w słupki o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry. Wymieszać i smażyć około 30 sek. Musicie poczuć zapach curry. Dodać kurczaka i smażyć aż kurczak straci kolor surowizny. Wlać sos sojowy, bulion, whisky, dodać galangal lub imbir, liście keffir
Kuchnia Pokoleńzawiązanymi, dojrzałymi nasionami (mają wpływ na smak patisonów) marynata : 1 litr wody 1 szklanka octu 2 szklanki, brązowego cukru 1 łyżka soli 3 duże cebule 3 łyżki mieszanki curry, najlepiej łagodne Curry Madras ale te ze sklepu, od masowych producentów, też mogą być (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Patisony oczyść, odetnij ogonki i umieść w słoikach, bardzo ciasno, dociskając pęczkami kopru(...)nasionami. Czas nastawić marynatę, w tym celu do garnka wlej wodę, ocet, wsyp sól, cukier i curry. Dodaj grubo pokrojoną cebulę , tak żeby łatwo było ją odłowić. Całość doprowadź do wrzenia i pozwól pogotować się zalewie około 5 minut od zagotowania. Odcedź cebulę od zalewy. Gorącą zalewą zalej patisony i zakręć, odstawiając słoiki do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia. Drugiego
Ogrodnik w podróżylekkiego fioła na punkcie wegetariańskich kotlecików, coraz próbuje nowych wersji i te najlepsze lądują na blogu. Dziś kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem, marchewką i cebulką i dodatkiem przyprawy curry. Do nich mój ulubiony dodatek – tzatziki. Warto zrobić na zapas masę i zamrozić – ja tak często robię. Potem wystarczy po rozmrożeniu uformować kotlety i usmażyć – obiad(...)Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 100 g szpinaku baby 1 łyżeczka przyprawy curry 1 jajko pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny olej do smażeni tzatziki do podania Kaszę podprażyć w suchym garnku aż zacznie wydzielać zapach, zalać
Cooking for EmilyCzas czytania: 2 min Kluseczki chiang mai to pyszna zupa tajska na mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry. Czosnek, kolendra, cukier trzcinowy, dymka to składniki, w które musicie się zaopatrzyć. Oryginalna potrawa podawana jest z makaronem pszennym, który zastąpiłam ryżowym, a kurczaka, krewetkami. Kuchnia tajska pozwala na swobodę komponowania potraw, więc wykorzystałam ją i w tym wypadku:) Danie jest(...)Anna Ingredients 1 duża cebula 250 g makaronu ryżowego grubego 50 g cienkiego makaronu ryżowego 3 małe zielone cebulki dymki 1 pęczek siekanej świeżej kolendry 4 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 500 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru palmowego
SprawdzonaKuchnia.pl