łyżki mielonej papryki chili 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka i 3-4 łyżki wody 4 szalotki 3-4 liście curry (w Polsce ze względu na małą dostępność można zamiast liści dodać szczyptę curry w proszku) 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 -2 łyżki oleju najlepiej kokosowego do smażenia sól do smaku Zmiksować razem(...)wiórki kokosowe, mielone chili, imbir, 2 szalotki 3-4 łyżki wody i sól. Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy, pozostałe 2 drobno posiekane szalotki oraz pokrojone liście curry lub curry w proszku. Kiedy cebula zmieni kolor na złocisty dodać szklankę wody oraz wcześniej przygotowaną utartą masę z wiórków kokosowych, imbiru, soli, chili i wody. Cały czas mieszając gotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatki robimy nie tylko na święta/imprezy. :-) Te z ryżem czy makaronem są samodzielnym daniem, które chętnie zjadamy na kolację lub obiad na wynos. Dziś przedstawiam ryżową sałatkę curry. Jest smaczna i sycąca, prosta w przygotowaniu, niedroga - same superlatywy! 2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 6 dużych ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 6 gałązek natki pietruszki majonez przyprawa(...)curry, u mnie od Skworcu olej sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Filety kroimy w drobną kostkę, obsypujemy bardzo obficie przyprawą curry. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. 3. Ogórki kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy
Szefowa kuchniCałe szczęście jesienią wpadłam na pomysł zamrożenia kilku kawałków dynii... Bez niej nie wyobrażam sobie takiego pysznego curry. Cynamonowy ryż to pomysł prosto z mojego nowego nabytku, niesamowitej książki, którą pewnie w najbliższym czasie będę się często inspirowała. Do dzieła kochani! Składniki: 250 gram piersi kurczaka 100 gram ugotowanej ciecierzycy lub z puszki 250 gram dyni, pokrojonej(...)kostkę 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonej pusty curry sok z 1/2 cytryny lub limonki łyżka miodu 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska
Mango Papajaeksperymentów! Znalezione tutaj . 2 porcje. Składniki: ½ cukinii 1 marchewka 1 por lub cebula ½ brokułu olej ½ puszki zielonego groszku sól, pieprz, sos sojowy ½ puszki mleka kokosowego (ok. 150ml) opcjonalnie: curry Cukinię, pora i marchewkę pokrój na talarki. Brokuł podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pora i chwilę podsmaż. Delikatnie dolej trochę wody. Następnie dodaj marchewkę i cukinię(...)minut). Dolej jeszcze trochę wody, jeśli wyparowała, a warzywa jeszcze nie są miękkie. Na końcu dodaj groszek, sól, pieprz, sos sojowy do smaku i mleko kokosowe. Świetnie pasuje również curry. Wymieszaj i podawaj z ryżem. Jeśli chcesz spróbować ciekawych piw, np. z owocami, karmelem, ale też miodowych, orkiszowych i wielu, wielu innych... (polecam Śliwkę w piwie i Ciechana miodowego
Qlinarnie i QlinarnieAromatyczne tajskie czerwone curry z krewetkami tygrysimi. Rozgrzewające proste danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 250 g obranych krewetek tygrysich cebula 2 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku łyżeczka nasion kuminu 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleka kokosowego łyżka sosu rybnego 2 liście limonki kaffir świeża kolendra olej do woka dodatkowo: makaron ryżowy lub ryż jaśminowy Krewetki(...)patelni lub woku rozgrzać olej. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kumin i podsmażyć całość, a po kilku minutach dodać czerwoną pastę curry, zamieszać i ponownie podsmażyć. Wlać mleko kokosowe i sos rybny, wrzucić liście kaffiru. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut, po tym czasie dodać krewetki i dusić kolejne 5 minut, mieszając
wyzwania kuchenneczerwonej soczewicy 1/4 szklanki czerwonej fasoli 3 łyżki rodzynek 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 garści makaronu w typie Spätzle 1 mała papryczka chili 1 łyżka stołowa zielonej pasty curry oliwa z oliwek pęczek szczypiorku tymianek, kurkuma, pieprz Zaczynamy od kaszy, którą zalewamy wrzącą wodą lub tak jak my to robimy, bulionem warzywnym. Wtedy do gorącej wody dodajemy 1/2 kostki(...)więc takie też polecamy. Trzeba czuć co się je :) Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy paprykę, seler, słonecznik i rodzynki. Chwilę dusimy i dodajemy czubatą łyżkę zielonej pasty curry. Przesmażamy razem przez chwilę i dolewamy wodę, aby składniki udusiły się dobrze z pastą curry. W tym momencie dodajemy też soczewicę. Dosypujemy tymianek i pieprz. Makaron już powinien być
vegetanieKurczak curry z mleczkiem kokosowym Odpowiednio zbilansowana dieta redukująca nie musi być niesmaczna oraz monotonna. Może zawierać wiele urozmaiconych, pełnowartościowych posiłków takich jak np. kurczak curry z mleczkiem kokosowym. Nie warto odkładać tego na później, wiosna zbliża się coraz większymi krokami. Zapraszam na konsultacje dietetyczne, które umożliwią Ci zdrową redukcje masy ciała(...)sztuki - papryka (3 kolory) - 3 sztuki - czerwona cebula - 1 sztuka - mleczko kokosowe - 1 opakowanie - makaron pełnoziarnisty wstążki - 1 szklanka - czosnek - 2 ząbki - pieprz, sól, curry Sposób przygotowania: Mięso z piersi z kurczaka pokroić na podłużne kawałki, przyprawić curry, solą oraz pieprzem, a następnie usmażyć na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu). Wszystkie warzywa dokładnie
Fit-aminaciepło jak i na zimno. Przekąski na francuskim cieście ******** Pomidory z bazylią na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie pomidor podłużny bazylia suszona bazylia świeża czerwona pasta curry PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całość czerwoną pastą curry, a następnie posypujemy suszoną bazylią. Pomidorka kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście robiąc przerwy między plastrami by pokroić ciasto(...)Kindziuk na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie Kindziuk 50 g czerwona pasta curry zioła prowansalski papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czerwoną pastą curry, następnie układamy plastry kiełbasy kindziuk. Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Całość posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na gęsty krem brokułowy z dodatkiem curry. Czasem się zastanawiam czy taki gęsty krem powinnam jeszcze nazywać zupą, przecież jego prawie że można jeść widelcem. Tak czy siak Nam ostatnio takie kremy bardzo przypadły do gustu, a że brokuł jest dostępny praktycznie cały rok pojawia się u Nas na stole bardzo(...)często. Gęsty krem brokułowy z curry SKŁADNIKI: 300 g brokuła 1 szklanka mleka 1,5 % 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej odcedzonego z wody brokuła i całość podsmażamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiużyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kulka sera mozarella 100 g sera mozarella wiórki 1 łyżka bardzo ostrej zielonej pasty curry 1 łyżka indyjskiego sosu Korma 1 świeża papryczka chili 1,5 łyżeczki przyprawy curry 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki przypraw Garam Masala 4 garści mix'u sałat (cykoria(...)radicchio, rukola) 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie sosu do środka tortilli: 125 ml indyjskiego jogurtu mieszamy z czterema łyżkami majonezu i dodajemy do tego jedną łyżeczkę przyprawy curry. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przygotowanie sosu do polania tortilli: 125 ml indyjskiego jogurtu mieszamy z czterema łyżkami majonezu, wciskamy do tego jeden ząbek czosnku. Doprawiamy
ClauditteMissCookingstarty ser parmezan 1/3 łyżeczki curry sól, pieprz do smaku kolendra do smaku 1 łyżeczka masła 1 cytryna(...)skórke -ścieramy na tarce o drobnych oczkach .Wyciskamy sok z otartej cytryny. W garnuszku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim starta skórke 2-3 minity. Następnie dodajemy kolendre ,curry i śmietankę 30%, oraz sok. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając trzepaczką do momentu ,aż śmietana zredukuje się i zgęstnieje. Sos pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem
w mojej kuchnilubimy, więc musi być dobre :) Potrzebujemy: - soczewicę czerwoną - warzywa najzwyklejsze - 3-4 marchewki (zależy jakie duże), pietruszka korzeń + natka, 1 mały seler albo pół dużego, cebula - przyprawy - pieprz, curry (można jeszcze dać dodatkowy imbir, bo chociaż wchodzi w skład mieszanki curry, to nie jest tak wyrazisty w niej) - kaszę - u mnie gryczana niepalona ale może być i palona albo(...)oleju pokrojoną cebulę; szklimy ją trochę i mieszamy całość. Teraz przyprawy - pieprz (ile? jak kto lubi :) ), opcjonalnie imbir (jak kto lubi) i konkretna ilość mieszanki przypraw curry (u mnie łagodna le jeśli wolicie ostrą - proszę bardzo). Całość posypujemy soczewicą, robiąc z niej "kołderkę" dla warzyw i dolewamy wody - tyle, żeby cała soczewica znalazła się pod wodą. Przykrywamy pokrywką
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to bardzo pożywna, a mój mąż dodaje że jest przepyszna:) Szczypta curry i ostra papryka dodają intrygującego smaku tej potrawie. Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, duża pierś z kurczaka, 0,5kg ziemniaków, 3 duże cebule, 4 ząbki czosnku(...)kostki rosołowe drobiowe, sól, pieprz, curry, ostra papryka, opcjnalnie vegeta i maggi. 1. Do garnka wlewamy ok 2 litry wody. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. 3. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i selera myjemy, marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do wody w garnku wraz z pokrojonym mięsem. Gotujemy aż wywar będzie gotowy, tj. ok.15min. 4. Wyławiamy z zupy selera
Kuchnia Pełna PasjiUwaga, uwaga! Do wszystkich miłośników kurczaka i ostrości! Dziś lecimy do Chin na pikantny obiad! W końcu dorwałam pastę curry, a robiąc porządki w lodówce znalazłam mleko kokosowe. U mnie nic się nie zmarnuje i wszystko znajdzie zastosowanie. Składniki: 1 x pierś kurczaka 1,5 łyżki pasty curry (czerwonej) 1 puszka zielonej fasolki 1/2 dużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku(...)kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie: Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min, aż kurczak nie będzie
Kitchens Alphabet