Curry to jedna z moich ulubionych potraw. Wykorzystałem zieloną pastę curry, dzięki której uzyskałem idealny smak i zapach - danie jest mocno pikantne, czuć cytrynowy aromat (jeśli nie lubisz ostrych smaków, dodaj mniej zielonej pasty curry), jednak pikantny smak potrawy równoważony jest przez mleko kokosowe
Vegan Tasteprzypadek przyprawionym czosnkiem, imbirem i chili. Przyprawy te m.in. stymulują układ odpornościowy i mają właściwości bakterio i wirusobójcze. Przy takiej pogodzie jak dzisiaj, przyjemnie jest zasiąść nad miską gorącego curry. Gorąco polecam! Trzymajcie się ciepło! Składniki: 400 g filetu z kurczaka 1 cukinia 1 szalotka 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili(...)imbiru 2 garście liści młodego szpinaku 3 listki kafiru 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki zielonej pasty curry 1 łyżka cukru trzcinowego 300 ml mleka kokosowego sok z limonki świeże listki kolendry do podania ryż jaśminowy Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia składników: mięso kroimy w kostkę, podobnie cukinię. Szalotkę
Smakowity Blog KulinarnyZłoty orientalny kalafior Złoty kalafior to coś w rodzaju curry ale nie do końca . Ma piękną złocistą barwę i niesamowite aromaty . Doskonale nadaje się na danie główne ale jako przystawka także jest ok. Moi chłopcy lubią tą potrawę szczególnie jeśli podaję ją z chlebkiem pita i kebabem . Polecam jest prosta , efektowna a dzięki kurkumie i czarnuszce bardzo zdrowa Składniki(...)kalafior 3 żółte pomidory , mięsiste 2 strąki żółtego chilli 1 cebula 1 łyżka curry 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka asafetydy 1/2 puszki , gęstego mleka kokosowego ( 82 % ) 1 łyżka miodu 1 łyżka klarowanego masła sól do smaku nasiona czarnuszki do dekoracji Kalafior dzielimy na różyczki , obgotowujemy w gorącej posolonej wodzie . Ma być lekko miękki . Odcedzamy
Ogrodnik w podróżyburo (cudownie), to wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty była w dechę. Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka czosnku 1 czubata(...)łyżeczka curry spora szczypta mielonej chili (lub więcej) 1 łyżka ziaren słonecznika 3 kromki ulubionego chleba 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (dyni hokkaido nie trzeba obierać), nieobraną główkę czosnku kroimy na pół w poprzek, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut
Kardamonovyzawsze myliłam będąc dzieckiem z Indiańską a raczej od razu kojarzyła mi się z Indianami, tak sobie teraz to przypomniałam. Wracając do tematu korma, to coś w rodzaju curry na bazie jogurtu, białego sera i przypraw garam masala (kmin rzymski, kolendra , pieprz czarny , kardamon oraz mikroskładniki, tj. liść laurowy , goździki , cynamon(...)greckiego 6 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia olej do smażenia sól, pieprz łyżka zielonej pasty curry 1/2 pęczka kolendry łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Sposób przyrządzenia: 1. Kotlety sojowe gotować zalać wrzątkiem, gotować przez chwilę aż będą miękkie. Po tym czasie pokroić w paski
pieprzny smaczekCurry z kurczaka i ciecierzycy Dzisiaj mam dla was pyszne indyjskie curry z kurczaka i ciecierzycy. Danie jest bardzo aromatyczne i nie będzie wymagało od ciebie spędzenia godzin w kuchni. Wbrew pozorom danie jest szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, wręcz można powiedzieć, że robi się ono samo. Mleczko kokosowe nadaje potrawie bardzo kremowy i... Artykuł Curry z kurczaka
Fit Food BrunetkiDziś pomysł na szybki obiad, czyli smażony kalafior z ryżem curry. Można podawać z dowolnego rodzaju surówką - w mojej wersji z pomidorem i czerwoną cebulą. Składniki : - kalafior - biały ryż - pomidory - czerwona cebula - przyprawa curry - sól - pieprz ziołowy - bazylia - jajko - bułka tarta Przygotowanie 1. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i następnie gotować w osolonej wodzie około 15 minut(...)następnie w bułce tartej. 3. Ryż gotować około 12 minut. 4. Przygotowany kalafior smażyć aż się zarumieni, następnie przyprawić pieprzem ziołowym i bazylią. 5. Ugotowany ryż wymieszać z przyprawą curry (około pół łyżeczki na 1 torebkę ryżu) i następnie podsmażyć chwilę na patelni dokładnie mieszając. 6. Pokroić pomidory i cebulę. Smacznego
Kuchenne innowacjeCześć! To jest cukinia z charakterem. Bardzo smaczny pomysł na jej przechowanie zimą. Pasuje jako dodatek do obiadu czy na kanapki. Curry świetnie komponuje z cukinią i podkreśla jej smak. Składniki: * 1,5 kg cukinii * 2-3 cebule * 5 szklanek wody * 1 szklanka octu * 1 łyżka soli * 1,5 szklanki cukru * 4 ząbki czosnku(...)łyżka curry * 1 łyżeczka gorczycy * 1 łyżeczka ziela angielskiego Cukinię i cebulę starłam na plasterki na bocznej części tarki jarzynowej. Przygotowałam zalewę. Zagotowałam wodę z octem, solą i cukrem. Dodałam curry, czosnek - całe ząbki, ziele, gorczycę. Wrzuciłam do gotującej się zalewy wcześniej posiekaną cukinię i cebulę. Gotowałam ok. 4-5 minut od momentu wrzenia
Pieprzyć z FantazjąJeżeli lubicie dania na styl tajski to nasze danie Wam posmakuje :) Zapraszamy Was na pyszne i łatwe w przygotowaniu fasolowe curry z młodą kapustą :) Składniki na fasolowe curry: – 1 mała główka młodej kapusty (ok. 500g) – 200 g żółtej fasolki szparagowej – 200 g zielonej fasolki szparagowej – 1 puszka czerwonej fasolki
Kuchenne Wariacjekategorię mięso, najwięcej pozycji znajdziecie tam z wykorzystaniem mięsa drobiowego. W domu wszyscy lubimy go chyba w każdej możliwej postaci. Tym razem mielone mięso drobiowe o wyraźnym posmaku curry zostało otoczone płatkami kukurydzianymi, a następnie upieczone w piekarniku. Jako dodatek świetnie nada się sos czosnkowy, frytki i jakaś soczysta surówka:) 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 żółtko 3 ząbki czosnku(...)płatki kukurydziane 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3-4 łyżki bulionu drobiowego 1-2 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze części. Mielimy w maszynce do mięsa. Płatki owsiane wsypujemy do moździerza i mieszając, kruszymy na drobne części. Do miski przekładamy mięso
Smaki Na Talerzuprzepis od babki dla której pracuje. zapach był tak super, że nie wytrzymałam musiała mnie poczęstować. bardzo dobre, jeśli lubicie curry to zachęcam do wypróbowania. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno. Czosnek przecinać przez praskę. Do miski wrzucić mielone mięso z indyka, dodać kolendrę, czosnek, 1 łyżkę sosu rybnego. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Uformować małe klopsy(...)garnku smażyć pastę curry z odrobiną wody około 2 minut. Następnie wlać wywar drobiowy, mleczko kokosowe, sok i skórkę z limonek i pozostały sos rybny. Zagotować, dodać klopsy. Zmniejszy gaz i gotować 5 minut. Dodać fasolkę i gotować następne 3 minuty. Na konie dodać groszek w strączkach i gotować już tylko 2 minuty. Makaron ugotować jak pisze na opakowaniu. Odcedzić
Kuchnia Pokoleń