wstajecie rano i okazuje się, że nie macie żadnej pasty do pieczywa na kanapki do szkoły czy pracy? Rozwiązaniem tego problemu jest pasta ze słonecznika i pomidorów z dodatkiem curry, którą zdążycie przygotować pomiędzy wstaniem z łóżka, a wyjściem z domu! Wystarczy zalać ziarna słonecznika wrzątkiem, zająć się poranną toaletą, a potem zmiksować słonecznik z dodatkami i gotowe Pyszne(...)dojrzały pomidor (130-150 g) 5 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju (ja lubię wykorzystać ten pozostały po suszonych pomidorach ze słoika) 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1-2 łyżki wody (opcjonalnie, w razie potrzeby) sól do smaku Wykonanie: Surowe ziarna słonecznika zalewamy taką ilością wrzątku, żeby były całkowicie zanurzone w wodzie. Odstawiamy na około
Lamarida.ploliwę z oliwę - sprawdź czy nie jest gorzka w smaku, albo olej kokosowy, lub olej rzepakowy tłoczony na zimno. Te trzy rodzaje tłuszczu sprawdzą się najlepiej. Dynię posyp przyprawą curry, i odrobiną miodu lub syropu klonowego. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut ( w zależności od wielkości ) pieczemy w temp. 220 -230 stopni C. Na blaszkę wrzuć również(...)smak kremu, ewentualnie dodaj więcej) zmiksuj blenderem na gładki krem. W garnku o grubym dnie, umieść łyżkę lub dwie oleju kokosowego lub masła, dodaj 1 -3 łyżeczki przyprawy curry (lub więcej w zależności od ilości przygotowywanej zupy i tego jak bardzo lubisz ostre) przesmaż przez 30 sekund, dodaj zmiksowany krem z dyni i czosnku. Dodaj wodę i mleczko kokosowe
SMYKWKUCHNIwykorzystaniem produktów Patak’s: – orientalny burger – przepisy z warsztatów z marką Patak’s Dzisiejszy przepis to naprawdę pyszna sałatka z dodatkiem pasty przyprawowej Mild Curry Patak’s. Do sałatki wybrałam tradycyjny Indyjski ser paneer, który z łatwością przygotujecie samodzielnie w domu. Ten przepis pokaże Wam jak łatwe i pyszne może być łączenie smaków Indii(...)octu – sito i gaza Składniki sałatka: – 2 garści świeżych listków szpinaku lub sałaty – 70-100 g sera paneer – 1 łyżka pasty Patak’s Mild Curry – 1/3 szklanki ugotowanej kaszy quinoa (komosy ryżowej) – 1/3 szklanki pestek granatu – 1/4 czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka
nietylkopasta.plobiad (ach to białko). Użyłam tofu, jeżeli z jakoś powodów nie możesz go jeśc to można je zamienić na ugotowany seler, albo zamiast części tofu dać orzechy nerkowca. To curry mimo bogactwa przypraw jest raczej łagodne w smaku, który jest jedoczesnie bogaty. Moja Miśka była zachwycona, Misiek ciut mniej, bo się naczytał, że soja szkodzi facetom Składniki na 4 porcje(...)marynowane tofu: 3 kostki wędzonego tofu *jeżeli akurat masz naturalne to dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki dodatkowo łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru suszonego łyżeczka curry sok z limetki lub cytryny Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Tofu pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z marynatą. Składniki na sos: 2-3 czerwone papryki 1 cebula lub por (por jest delikatniejszy
greenscarfcurry przypadnie do gustu każdemu kto lubi kremowe, łagodne dania. Całość przygotowuje się w jednym garnku dodając w odpowiedniej kolejności składniki. Czas przygotowania to 40 minut łącznie z przygotowaniem składników. Idealne danie na piątkowy obiad. Składniki na 4 porcje jako danie głównie lub 6 z dodatkiem ryżu/kaszy: 250 g czerwonej soczewicy 350-300 g pomidorów 500 g dyni obranej(...)zawartość puszki mleka kokosowego. Gotuj do miękkości soczewicy, czyli około 10 minut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Jednogarnkowe curry z dyni, soczewicy i pomidorów pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfOgórki w curry w słoiku na zimę to nasz niezawodny pomysł na ogórki w słoiku. Taka sałatka sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako dodatek na kanapki i przede wszystkim jako niezastąpiony element każdej imprezy ze znajomymi. Sałatki w słoiku na zimę są dość popularne i dużo osób robi je na różne sposoby, ale Wy już(...)wiecie, że ja lubię proste i sprawdzone patenty w kuchni. Tą sałatkę zrobicie na prawdę bardzo szybko i jest też niedroga. Polecam Wam serdecznie! JAK ZROBIĆ OGÓRKI W CURRY NA ZIMĘ? potrzebujemy kilku składników podstawowych: - przyprawy curry - kurkumy - octu - ogórków zielonych gruntowych - soli, cukru i składników dodatkowych, które możesz użyć ale nie musisz, ja je dodaję bo sałatka jest wtedy
SMYKWKUCHNICurry to jedno z tych dań, które świetnie smakuje bez względu na porę roku. Możecie go odgrzewać, skomponować z praktycznie większości sezonowych warzyw, przygotować zarówno w wersji wege jak i mięsnej. Ostatnim czasem dość często zamieniam mięso na strączki, a moje tygodnie są podzielone na mięsne i bezmięsne, gdyż zazwyczaj gotuję większe porcje na 2-3 dni. W wersji(...)mięsa zawsze staram się, aby wstępowało białko w postaci strączków lub różnych serów np. fety. W ten sposób mój posiłek jest pełnowartościowy i dłużej syci. W moim curry tym razem wylądował szpinak, fasolka szparagowa i pomidory, a smak złagodziło mleczko kokosowe. Na blogu znajdziecie także inne propozycje na to danie: w wersji z bobem ( klik ), z kalafiorem ( klik
Fabryka pomysłówjeść, ale tez za to, że są z reguły tak proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie dają szeroką możliwość pofantazjowania :) Nie wyobrażam sobie też życia bez smaku curry, które dotychczas było u mnie zazwyczaj mięsnym osobnym daniem podawanym z dodatkami typu ryż. Postanowiłam połączyć jedno i drugie, i dlatego tym razem na piątkowy obiad, sięgając jedynie(...)znajdowało się w mojej lodówce, podałam wegetariański makaron curry. Jest to danie lekkie, na bazie jogurtu - czyli nie takie straszne dla naszej figury ;), a z pewnością zdrowe za sprawą warzyw, z których przecież grzech nie korzystać kiedy jest na nie sezon. Składniki: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia garść groszku* ok. 200g makaronu natka pietruszki 2 ząbki czosnku ok. pół
Nie do chrzanu!Miśki mogą jeść codziennie makaron, a w czwartek to już nasza tradycja , tak ja mogę jeść codziennie ryż pod każdą postacią. Wczoraj na obiad zrobiłam to fantastycznie się prezentujące curry, bo dziś to mi już makaronu nie odpuszczą. Obecnie można już bez problemu dostać młode dynie piżmowe, co niestety już jest zapowiedzią jesieni, ale mnie to bardzo cieszy, bo jest(...)pokrojona w kostkę około 400 g ugotowanej ciecierzycy 2 czerwone cebule puszka mleka kokosowego 400 ml (u mnie light) pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka mieszanki garam masala pół łyżeczki curry łyżeczka nasion kolendry łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego pęczek ulubionego zielska, najlepiej kolendry, u mnie była to pietruszka sól olej do smażenia (u mnie nierafinowany kokosowy
greenscarfDanie w nieco orientalnym stylu. Ryż z klopsikami wieprzowymi w sosie curry z dodatkiem fasolki szparagowej oraz pędów bambusa. Pamiętajcie, że mleczko kokosowe samo w sobie nie jest jakieś mocno wyraziste w smaku, więc finalny efekt wiele zależy od końcowego doprawienia;) 600-800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1-2 ząbki czosnku mielony imbir 250 g zielonej fasolki szparagowej(...)pędów bambusa 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 papryczka chilli (lub mielona ostra papryka) 1 łyżka curry 1 limonka sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej kolendry/natki Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy połowę cebuli i podsmażamy. W misce mieszamy mielone mięso, przestudzoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą
Smaki Na TalerzuPolanie gorącej potrawki curry chłodnym sosem czosnkowym okazało się strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące i rozgrzewające. 4 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 cebula 200g pieczarek 1 puszka pomidorów 1-2 łyżeczki curry sól, pieprz Sos czosnkowy: 300 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz(...)przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażamy fileta do zarumienienia, następnie dodajemy warzywa, wlewamy pomidory, sól, pieprz i curry (1-2 łyżeczki w zależności od preferencji). 2. Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt łączymy z przeciśnietym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Chłodzimy. 3. Na talerz wykładamy ryż, drobiowe
Szefowa kuchnisuper pyszny i zdrowy lunch? każda pora jest dobra na kalafiora! Ten przepis pochodzi z lipcowego numeru magazynu KUCHNIA. Wypatrzył go Syncio i sobie zażyczył, "ma być pikantny kalafior curry!" powiedział. Życzenie spełniłam i wszyscy byliśmy zadowoleni, nie tylko on. Kalafiornica (kalafior curry), ziemniaki z czarnuszka i mizeria 1 duzy kalafior łyżeczka (czubata!) przyprawy curry spora garść posiekanego szczypiorku pół(...)sporym rondlu, podlewamy wodą i solimy a następnie dusimy aż będzie miękki (ok 15-20 minut w zależności o wielkości kawałków kalafiora). Rozgniatamy go tłuczkiem, dodajemy masło, curry i szczyptę płatków chili oraz czosnek. Mieszamy i smazymy kalafiora aż stanie się rumiany Posypujemy szczypiorkiem, mieszamy i podajemy. W czasie gdy gotuje się kalafior szybko obieramy ziemniaczki, nagrzewamy piekarnik
Dzieje kuchennej WiewióryMłody kalafior, curry, pyszne ziarna orkiszu... czego chcieć więcej na letni obiad czy kolację? Pomysł na tę sałatkę podpatrzyłam w Pistachio . Naprawdę warto ja przygotować szczególnie teraz gdy mamy dostęp do młodych warzyw. Sałatka z młodego kalafiora curry z orkiszem 1 mały młody kalafior oliwa z oliwek 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 pęczek dymki(...)opakowaniu) sok z cytryny sól i świeżo zmielony pieprz Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Kalafiora kroimy na różyczki, przekładamy go do miski. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy i posypujemy przyprawą curry, solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Kalafior powinien być al dente i mieć zrumienione
Dzieje kuchennej Wiewióry