przygotować pomidorków, gdy używałam standardowego naczynia żaroodpornego. Składniki: 6 nóżek kurczaka 100g pomidorów na gałązce 50g suszonych polskich pomidorów (używam od Amkez ) 1 cebula 2 łyżki oliwy 3 łyżeczki curry płatki chili, sól, pieprz 200ml wody Kurczaka nacieramy oliwą, następnie obsypujemy przyprawami (chili wg uznania). Cebulę tniemy w pióra, pomidorki delikatnie myjemy, by nie odpadły od gałązki. W naczyniu układamy
Gotowanie i blogowanieporcje): 400 g mieszanki warzyw mrożonych 1 pierś z kurczaka 120 g makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny i ziołowy, curry, papryka słodka i ostra 1 łyżka mąki ryżowej Przygotowanie: Na patelni z termoobiegiem Delimano Delicia Trilogy rozgrzej olej kokosowy, wsyp mrożone warzywa, chwilkę podsmaż, następnie przykryj pokrywką, zmniejsz ogień
Zdrowie na języku :Pupodobań. Składniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki z lekką "górką" konfitury truskawkowej szczypta soli i pieprzu 2 płaskie łyżeczki mielonej curry Przygotowanie salsy: W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą kuchennej trzepaczki, doprawiamy do smaku, ma powstać gładka masa. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisię wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia, jest jeszcze wiele innych klasycznych dodatków, które dodadzą tajskiego charakteru tj. pasta krewetkowa, galangal, chińskie grzyby, tajska fasola, trawa cytrynowa itp. jeśli uda Wam się je zdobyć
Słodki KompromisDziś w menu jesiennym - pojawia się "ta" z pieczonej dyni i pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni , oraz ze słodkimi ziemniakami . Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania
Słodki Kompromisgotowanie i smażenie) koszt to ok. 8 zł. 20 gr. Składniki: brokuły mrożone całe opakowanie kuskus 100g tofu (zwykłe lub wędzone) ok. 120g olej do smażenia sól i curry do smaku ketchup 40g woda 1 łyżka papryka słodka i pieprz do smaku sos chili wg uznania Wykonanie: Brokuły gotujemy we wrzątku ok. 10 minut. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją
rabarbarowoSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej pasty ajwar sól, pieprz słodka papryka curry Przygotowanie: Fileta pokroić w kostkę i posypać … Czytaj dalej Kurczak na ostro z ajwarem
czarrna od kuchnipolecam! składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 40 g masła 100 ml wody nadzienie: 400 g mięsa mielonego duża cebulę 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki curry, mielona papryka, sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu greckiego ponadto: 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać, dodać sól, wodę oraz stopione i lekko przestudzone masło
6niebomrożonej kukurydzy 2 szalotki opłukane w zimnej wodzie z łupinką i przekrojone na pół 1 marchewka pokrojona w talarki przyprawy: vegeta natur, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, majeranek, curry kilka plasterków pora do posypania dania masło klarowane do smażenia Przygotowanie: na rozgrzanym maśle przesmaż kilka minut z dwóch stron udka zaczynając od skóry, dopraw porządnie przyprawami; w naczyniu żaroodpornym
Zasmakuj Kuchniwakame, sałatkę z mango, beer tempurę czy same rollsy). Dla tych co nie mają ochoty na pierożki lokal serwuje różnego rodzaje pad thai, stir fry z woka i tajskie curry. Jednak Pełną parą słynie ze swoich pysznych pierożków i na nich postanowiłyśmy się skupić. Zamówiłyśmy deskę dim sum, w której skład w chodziły 4 pierożki z wieprzowiną i grzybami
Kulinarne przygody Gatitystartego puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy Garam masala - 1 łyżeczka pieprz cayenna - pół łyżeczki kardamon -1 łyżeczka mielony kmin rzymski - pół łyżeczki cukier trzcinowy - 1 łyżeczka curry - pół łyżeczki słodka papryka - 1 łyżeczka miód - 1 łyżeczka Do namoczenia strączków 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kminku Do podania świeża kolendra cytryna/ limonka Etap I - Strączki Moczymy
Wylizany Rondelsuszone pomidory 2 łyżki ciecierzycy z puszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki curry Przygotowanie: Jajka obieramy i kroimy w kostkę.Przekładamy do wysokiego naczynia.Szczypiorek kroimy drobno, dodajemy do jajek(troche zostawiamy do ozdoby).Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na pastę.Przekładamy do miseczki i dekorujemy.Najlepiej
słodkie i nie tylko historie kulinarneCoś dla wielbicieli kremów: Orientalny krem z kukurydzy Składniki: 600 ml bulionu 3 średnie puszki kukurydzy w puszce 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany curry, pieprz, sól, ostra papryka grzanki (wedle uznania) Wykonanie: do bulionu dodajemy 2 przecedzone puszki kukurydzy, jedną puszkę kukurydzy wraz z zalewą. Gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu. Na patelni podsmażamy
W Moim Magicznym Domumango Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 opakowania kalerosse™ 1/2 dojrzałego mango 1 mała czerwona cebula Sos: 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczka curry sok 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Z kalerosse™ odcinamy stwardniałe końcówki, główki wrzucamy na sitko i przelewamy je wrzątkiem. Zostawiamy na sitku do obcieknięcia. W szklance mieszamy składniki sosu. Cebulę
Kulinarne przygody Gatitysolą i pieprzem, wycisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy wszystko ładnie się zrumieni dodać pomidory i gotować do momentu aż odparuje woda. Doprawić bazylią, papryką ostrą, słodką i curry. Dodać pokrojone oliwki. Na sam koniec dodać szpinak i gotować przez moment aż nadmiar wody zostanie całkowicie odparowany. Ja dzisiaj zagęściłam śmietaną, gdyż miałam akurat w lodówce
Delusional Trine