ryżowego garść suszonych glonów Wakame kilka grzybów Shitake 1/2 papryki czerwonej 1/2 ogórka zielonego 200 gram piersi kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, sól 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego łyżka soku z cytryny olej do smażenia kurczaka Świetnym dodatkiem jest sos z masła orzechowego: 2 łyżki
Mango Papajagarści świeżego szpinaku 1/2 puszki czerwonej fasoli (Polski Koszyk) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego awokado 1 łyżeczka curry indyjskie (Polski Koszyk) 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, pieprz cayenne tortilla warzywna bezglutenowa "złota" (Polski Koszyk) Przygotowanie: W garnku rozgrzej
Zdrowie na języku :Pmąki (u mnie orkiszowa) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki oleju kurkuma, sól 500 – 600 ml wody Dodatkowo: mięso + olej lub oliwa, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, curry, słodka papryka, czosnek granulowany lub inne zioła i przyprawy duży jogurt naturalny (najlepiej grecki) + 4 duże ząbki czosnku, sól, pieprz (cayenne) sałata lodowa cukinia pomidor cebula można użyć również sera
Via Gustodziurką Lubish Langosh – słowacki langosz Wheel Meal – kuchnia meksykańska Arabeska – kuchnia bliskowschodnia Beef'n'roll – burgery (dwukrotny Vice Mistrz Mistrzostw Burgerowych (2014 oraz 2016)) POT SPOT Food Truck - curry, chilli, gulasze i zupy Słodka FaBryczka – węgierskie ciastka kominkowe KILL GRILL – burgery (dwukrotny zwycięzca Mistrzostw Burgerowych Food trucków w 2014 oraz 2016 roku) Pan Kasztan – pieczone kasztany Qba Foodtruck - makarony
Codzienna kuchnia niecodziennaCzas przygotowania : 50 minut + 2-3 dni na marynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1/2 szklanki ciemnego piwa sól pieprz dodatki: pieczone ziemniaki marynowane papryczki marynowane korniszony natka pietruszki
Moja Książka Kucharskakoncentratu pomidorowego 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (ewentualnie) sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki
Moja Książka Kucharskaeksplozja smaków :) Ja przygotowałam je z kremowym serkiem Apetina i z paluszkami krabowymi. Wy możecie jednak popróbować innych smaków. Myślę, że świetnie wyjdą z kremowym serkiem z papają i curry oraz podsmażonymi w gyrosie kawałkami kurczaka. Grzanki podaj ę z sosem tzatziki. Jak się okazało, grzanki są świetne np. jako zakąska do piwa - więc polecam na przyjęcie, ale nie tylko
Moja Książka KucharskaChutney brzoskwiniowy Składniki: 4 brzoskwinie 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka startego imbiru 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 50g brązowego cukru 1 papryczka chili garść rodzynek przyprawy: sól, curry i kurkuma do smaku Wykonanie: Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek. Jabłko obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne. Owoce kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Owoce i czosnek umieszczamy w rondelku i gotujemy
Smak mojej kuchnipoleam! Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 cebule 300g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 2 puszki pomidorów krojonych pęczek natki pietruszki sól pieprz papryka słodka papryka ostra curry zioła prowansalskie olej Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Natrzeć obficie przyprawami i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie na niewielkiej ilości oleju usmażyć mięso
kuchnia doskiziołowy, którego użyłem, najbardziej przypomina mi mieszankę przypraw, która zazwyczaj jest używana do tego dania w oryginale. Zgodnie z geografią smaków zaadoptowałem je na nasze warunki, prawie jak Anglicy curry :) Danie konkursowe, także trzymajcie kciuki :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - cebula - pieprz ziołowy Wykonanie: Soczewicę mieszamy z ryżem w stosunku 1 do 1 i zalewamy wodą. Zostawiamy
Kryzysowa Książka Kucharskałyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego kminku Sos z ciecierzycy: 100 g ugotowanej ciecierzycy 1 awokado 3 łyżki oliwy z oliwek 200 – 300 ml wody do smaku sól, pieprz, curry Sposób przygotowania znajdziecie w filmiku powyżej, Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via Gustołyżki soli Składniki zalewy: 0,8 kg przecieru pomidorowego (najlepiej własnego) 1 szkl. octu 0,4 kg cukru 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 1 łyżka curry 1 łyżka papryki słodkiej Przygotowanie: Dynię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, posypać solą, zamieszać i zostawić na 2 godz. Po 2 godz. odlać nadmiar soku, dodać pokrojoną paprykę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemaślany: 1,5 kg kurczak 2 limonki - skórka otarta z obu, sok z 1,5 limonki spory pęczek świeżej kolendry 3-4 ząbki czosnku (u mnie także marynowany w curry) 150g miękkiego masła 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 120 ml likieru kokosowego (np. Malibu lub domowego z TEGO przepisu) sól i pieprz olej
Cooking Monsterpiersi z kurczaka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 cebule 4 ząbki czosnku 30g imbiru świeżego lub 1 łyżeczka sproszkowanego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki garam masala lub curry chilli sól do smaku Posiekaną cebulę i czosnek zmiksować z jogurtem i pozostałymi przyprawami. Piersi natrzeć solą, ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalać jogurtem z przyprawami. Odstawić
kuchnia doskikroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Indyka kroimy w kostkę, posypujemy curry imbirem i słodką papryką, polewamy oliwą z oliwek. Brokuła kroimy w małe różyczki, cebulę obieramy i kroimy w cząstki, ale nie za drobno. Przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym pieczemy batata
Delusional Trine