Witajcie kochani :-) Tak jak wczoraj pisałam, prawie cała sobota zleciała nam na robieniu przetworów :-) Troszkę tego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść
kruche babeczkiświetnie pasuje niemal do każdego dania. Bazylia Można ją dodawać niemal do wszystkiego: jajek, warzyw, zup, sosów i mięs. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, zapobiega chorobom stawów i usprawnia trawienie. Curry Mieszanka przypraw z kuchni indyjskiej, składająca się z kurkumy, kolendry, kuminu, cynamonu, gorczycy, imbiru, pieprzu i gałki muszkatołowej. Taki mix sprawia, że jest to bomba przeciwutleniaczy. Doskonała do dań
Pani domowaHania uwielbia sorbet cytrynowy (skręca mnie nawet jak to piszę) i marcepanowe. Moim faworytem jest solony karmel, ale jak zobaczę ciekawy smak to zawsze chętnie spróbuję. Ostatnio banan z curry, awokado albo sorbet z czerwonych buraczków. Niedawno odkryłam Lodziarnię pod Orzechem z Baborowa - mistrzów branży! Na targach Sweet Expo w tym roku zgarnęli wszystkie możliwe nagrody w swojej
bistro mamamamy dostęp do praktycznie każdego warzywa jakie nam się wymarzy. Cukinie są na tyle uniwersalne, że można z nich robić wszystko, ja uwielbiam dżem (tu znajdziecie przepis ), wszelkie curry, zupy oraz ciasta z tym dodatkiem. To dzisiejsze jest na tyle efektowne i smaczne, że upieczone w tortownicy może dumie stać na niedzielnym stole. Jest wilgotne, więc spokojnie (choć nie sądzę
greenscarfILOŚĆ PORCJI: 8-16 (wyszło 16 sakiewek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 parówki, 1/2 małej papryki czerwonej, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść tartego sera żółtego, łyżka masła, curry, sól, bazylia, 3 łyżeczki śmietany. Przygotowanie: Natkę pietruszki siekam, paprykę i parówki kroję w drobną kostkę. Parówki i paprykę podsmażam na maśle (tak, aby parówki dosyć mocno się przyrumieniły). Dodaję śmietanę
JejKuchniakalafiora 200 g fasolki szparagowej (żółta) 1 mała papryka (czerwona) 1 mały pomidor około 500 ml wody 2 łyżki oliwy przyprawy i zioła: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, curry natka pietruszki Sposób przygotowania: Różyczki kalafiora ugotuj do miękkości i zblenduj na gładką masę. Do gotującej się wody dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową
Via GustoWegański gulasz z kaszy gryczanej i batata (lub po prostu kaszotto) to danie które zaskoczyło mnie swoją kremowością i aromatycznym smakiem. Przypomina nieco curry, ale inaczej się je przyprawia. Wędzona papryka (najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego
Poezja smakuRyż smażony z kurczakiem robiłem już kilkukrotnie i w różnych wariantach. Tym razem użyłem klasycznej przyprawy do kurczaka, chociaż zazwyczaj robiłem go z curry. Jeżeli lubicie kuchnie chińską to gorąco polecam sprawdzić ten przepis, ponieważ przygotowanie takiego dania zajmuje zaledwie pół godziny. Z podanych składników otrzymałem jedną solidną porcję, którą ledwo dałem radę zjeść. Oczywiście możecie zamienić podane w przepisie
Programista w kuchniorecchiette, muszelki, penne pojedyncza pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych 200 g szpinaku baby ząbek czosnku ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, mielone ziele angielskie, majeranek, sól pieprz) łyżka oleju/oliwy 2-3 łyżki śmietany kremówki 30% garść tartego sera (może być parmezan lub inny podobny) pieprz sól Do podania: tarty parmezan
PatiGotujeposypkę do dań wegeteriańskich i wegańskich. Papryka wędzona zapewnia „mięsny posmak” i konkretność, a chrupkość płatków kokosowych urozmaica dania o jednolitej strukturze np. gęste zupy kremy, curry czy gulasze. Choć nie umywa się do prawdziwego boczusia, to całkiem nieźle spełnia swoją posypkową rolę. Przepis z niezastąpionej Jadłonomii (pokazywany był w programie Marty w Kuchni+). W następnym przepisie pokażę
Poezja smakusię do mięs i jako dodatek do obiadu! Zapraszam ! Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 150 ml wody oliwa sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra curry 1 esencja do sosu pieczarkowa KNORR Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na pół plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie w garnuszku wrzucamy cebulę i doprowadzamy
Gotuj z Mąkąpewno ciut inne. Oprócz tradycyjnych kiszonych w tym roku będę jeszcze robić w zalewie musztardowej - klik fanem ich jest mój syn, są pyszne, polecam i w zalewie curry - klik . Te są rewelacyjne, trochę ostrzejsze, no pycha po prostu :-). Dzisiaj zabieram się za cukinie, zobaczymy jak mi pójdzie, a Wy już robicie przetwory? ;-). Życzę Wam miłego dnia :-) Składniki: ogórki
kruche babeczkisoczewicę, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 20min., od czasu do czasu mieszając. W małym rondelku rozgrzać ghee i wrzucić nasiona kminku i gorczycy. Dodać starty imbir, liście curry, mieloną kolendrę, a następnie pomidory. Smażyć przez 5 min. ciągle mieszając, po czym wlać do dalu i gotować jeszcze ok. 5-10min. Na końcu dodać sok z cytryny
Anioły w kuchniszpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Pasta z bobu z serem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego bobu 4 łyżki białego mielonego sera (użyłam Mojego Ulubionego z Wielunia) 2 ząbki czosnku sól pieprz
Kulinarne przygody Gatitypokrojoną cebulę. Dodaj do niej pieczarki oraz paprykę. W razie potrzeby dolej wody. Całość co jakiś czas mieszaj i podsmaż do miękkości. W trakcie możesz przyprawić (sól, pieprz, majeranek, curry). Na koniec wymieszaj wszystkie składniki – pamiętaj aby usmażone pieczarki z papryką wcześniej odcisnąć z nadmiaru wody. Całość dopraw i zostaw do przestudzenia (najlepiej jest zrobić farsz kilka godzin wcześniej
Via Gusto