kuchni azjatyckiej znajdziemy nie tylko aromatyczne dania typu curry, pad thai czy dania z ryżem, ale też bardzo smaczne desery, z którymi kuchnia wschodu jest kojarzona rzadko, a szkoda bo są zaskakujące i pyszne. Poniżej znajdziecie przepis na jeden z bardziej znanych deserów czyli banany smażone w cieście. BANANY SMAŻONE w CIEŚCIE Składniki: 4-5 bananów olej
Bon appetit mon amieOrientalne danie w sam raz na obiad lub kolację. Jest połączeniem smaku aromatycznego curry, kremowego mleczka kokosowego oraz pikantnych papryczek. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaPorcje: 10 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 ząbków czosnku 1 pęczek kolendry 1 awokado 1 łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku lub madras curry 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku 10 jajek Przygotowanie: Sos mojo verd do jajek: Wszystkie składniki sosu zmiksuj na jednolitą pastę, przechowuj w lodówce
SzczyptaSmaQwśród domowników są dzieci :) Ja mam swój sposób na resztki jajecznicy - pyszne kotleciki! Smakują wyśmienicie ! Składniki: 5 jajek 4 małe bułeczki 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku curry do smaku 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku bułka tarta do panierki masło klarowane do smażenia Wykonanie: Jedno jajko rozbełtać z mlekiem, przyprawami, zalać pokrojone bułeczki. W między czasie usmażyć jajecznicę
Tradycyjna Kuchniasmażąc na pergaminie. Jest soczysty, jędrny i aromatyczny. Składniki na filet z kurczaka w teriyaki: 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu Przygotowanie kurczaka teriyaki: Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ). Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać
kolorowotorcikowokwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione ości, a krewetki w pancerzykach, ponieważ Chińczycy lubują się w samodzielnym obieraniu i oczyszczaniu jedzenia. Wszystkie potrawy zjada
Zasmakuj KuchniSkładniki: 6 udźców kurczaka 50 dag pieczarek 2 łyżeczki curry 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 6 łyżeczek masła sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużej miski, nacieramy przyprawami, czosnkiem i olejem. Odstawiamy na kilka godzin (np. na noc). Po tym czasie dodajemy
Qchnia po prostusmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka, czerwonej soczewicy 1 duża marchew lub dwie mniejsze 2 średnie cebule 3 ziemniaki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka garam masala 2-3 strąki, świeżego chilli ( przyprawy możecie ograniczyć , jeśli wolicie delikatne smaki ) 2 ząbki czosnku 2,5 l wody 3 kostki rosołowe jarzynowe lub bulion łyżka
Ogrodnik w podróżypomidorów, cebuli albo papryki. Do mięsa mielonego najlepiej będą pasować ziemniaki w formie purée. W ten sposób przygotujesz słynną angielską zapiekankę pasterską lub indyjską zapiekankę z mielonej jagnięciny, doprawioną curry oraz świeżą kolendrą. Do pieczonych ziemniaków rewelacyjnie pasuje kurczak – wystarczy tylko dodatek śmietanowego sosu oraz tymianku i rozmarynu, żeby przyrządzić proste i smaczne danie. Przed pieczeniem dobrze jest podsmażyć mięso
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 mała papryczka chilli 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka kminku rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju sól himalajska, pieprz i papryka w proszku do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolikreatywności garść ciekawych połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE OGÓREK+RÓŻA POMIDOR+TRUSKAWKA+AWOKADO+MOZZARELLA KUMIN+MIĘTA WIEPRZOWINA+CZOSNEK+CYNAMON+ANYŻ+MIÓD ORZECHY+SZPARAGI PROSTUCCIO
Kuchnia PROzdrowotnaGASTROPUB .BUBBLES RESTAURACJA POLSKA W AIRPORT HOTEL ,,ELIXIR” W DOMU WÓDKI EXCLUSIVE RESTAURACJA POD GIGANTAMI FOLK GOSPODA BOSKA PRAGA CHINA TOWN HELIANTHUS FLORIAN OGIEŃ CZY WODA Z57 INDIA KING CURRY KING SUENO TAPAS BAR CZERWONY WIEPRZ VENTI – TRE w HOTELU REGENT GRINGO BAR SARDYNIA TRATTORIA DA MIRCO ZEGARMISTRZOWSKA KUCHNIA OTWARTA TRATTORIA PIZZERIA CALABRIA CAFFE OKNO materiały prasowe WIP materiały prasowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jest to pyszne curry z zieloną soczewicą, bardzo aromatyczne i bardzo sycące. Potrawę robi się bardzo szybko i jest dość sycąca a do tego zdrowa. Określenie "tadka"lub "tarka" w nazwie potrawy określa że przyprawy użyte do gotowania były wcześniej podsmażone na tłuszczu i dzięki temu wydobyto z nich jeszcze więcej aromatu. Można podać
Moje Małe Czarowanie