curry - 8456 przepisów (strona:364/564)

FRYTKI Z SELERA 124

fosforu. Polecam spożywać w dużych ilościach. Oczywiście najlepiej dla zdrowia na surowo, a dla wielkiej przyjemności w takiej formie: Składniki na 1 dużą porcję: 1/2 bulwy selera, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (tymianek, rozmaryn, czosnek, natka pietruszki, cząber), 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego (ewentualnie). Wykonanie: Selera kroimy w słupki. Wykładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
wrapy z krewetkami w papierze ryżowym. 190

tego kilka listków szpinaku, pokorojona w plasterki rzodkiewka oraz 1-2 łyżki stołowe ryżu. Potem zawijamy całość dość ciasno, tworząc wrapy. Serwujemy je np. z sosem pikantnym sosem curry z nerkowców według tego przepisu. Wrapy z krewetkami podajemy na zimno. Smacznego! Artykuł wrapy z krewetkami w papierze ryżowym. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Tortilla przekładana piersią z indyka 175

warto jest czekać . Składniki  6 placki tortilli  300 dag piesi z kurczaka  1 duża cebula  1 ząbek czosnku  1 łyżka kurkumy  1 łyżeczka curry  1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  pieprz czarny  sól do smaku  1 łyżeczka startego imbiru  1 łyżka oleju kokosowego

Mój Smak
Pikantna zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 161

robiłam zupy z kurczaka z mleczkiem kokosowym a że akurat mleczko zalegało mi w szafce w końcu nastąpił ten pierwszy raz. W internecie sporo różnych przepisów, szczególnie z dodatkiem curry za którym nie przepadamy. Dlatego też stworzyłam swoją wersję ze składników i przypraw jakie miałam pod ręką. Do zupki planowałam podać makaron ryżowy ale akurat mi się skończył więc podałam

Monia miesza i gotuje
Kotlety z mięsa z rosołu 729

mięso z rosołu około 400 g warzywa z rosołu: (ja przeważnie dodaję 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) 1 cebula 2 jajka sól pieprz przyprawa do kurczaka lub curry majeranek lub koperek bułka tarta olej do smażenia Mięso obrać z kości i chrząstek. Następnie zmielić na maszynce do mięsa, a także warzywa i surową cebulę. Do zmielonego mięsa

talerz przyjemności
“Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem” – recenzja 149

Dnia Wegetarianizmu. Kiedy zaczęłam czytać ich 2 tomowe “Jedz i pracuj” okazało się, że jeden zestaw już znam, bo dokładnie taki był na warsztatach. Pamiętam, że robiłam tam pyszne curry z buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu.   Potrawy są wege, dostosowane

Ugotowane pozamiatane
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 130

czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - 5 pieczarek (ok. 100 g), - pół cukinii (ok. 112 g), - 50 g szpinaku, - 1/3 kostki sera Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Komosa ryżowa z warzywami - wegańska i bezglutenowa :) 160

piżmowej 1 duży batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory  80 g komosy ryżowej (u mnie czarna i czerwona) 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz cayenne, mieszanka ziołowa, pieprz czarny Przygotowanie: W garnku kamiennym Stone Legend (Delimano) rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem.  Teraz dodaj pokrojonego w kostkę batata

Zdrowie na języku :P
Sól ziołowa 147

wedle gustu..podaję składniki niby w w gramach, ale ja i tak na oko wszystko dodawałam. 50 g soli morskiej lub himalajskiej  5 g kurkumy 5 g  curry 5 g czosnku suszonego 5 g bazylii suszonej 5 g ziół prowansalskich , 5 g  papryki czerwonej słodkiej 5 g  pieprzu ziołowego 5 g majeranku Wszystkie składniki wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Aromatyczne piersi z kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu 908

mnie zioła Skworcu ) 2 łyżki oleju lub oliwy Na panierkę: 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin

Smak mojego domu
DUSZONY FILET W PORACH 121

kurczaka. Mięso to jest tak uniwersalne, można dać go do wszytskiego. Dziś proonuję duszonego fileta z kurczaka w porach w formie kawałków . Idealnie nadaje się jako baza do curry czy jako mięso do kanapek, ryżu, kaszy czy frytek. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI:   2 filety z kurczaka 1 por 1 natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego 100 ml wody

Gotowanie Patki
Paszteciki z marchewki z chrzanem 117

cebule, pokrojone w piórka i podsmażone na patelni 2 ząbki czosnku przciśnięte przez praskę 5 łyżek kaszy manny lub kaszki kukurydzianej 3 surowe jajka po pół łyżeczki zmielonych kurkumy, curry, papryki i pieprzu odrobina soli   4 łyżki pestek dyni puszka groszku czarnuszka lub gorczyca brązowa do dekoracji kilka łyżeczek chrzanu ze słoika do dekoracji   Jak przygotować pasztet

Ugotowane pozamiatane
Nuggetsy z kurczaka. 186

domowej vegety lub sól do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki przyprawy curry 2 jajka olej do smażenia około 600 ml mleka 1/2 szklanki mąki Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i odcinamy po ukosie około 1,5 cm kawałki. Wszystkie przyprawy

Sama słodycz i szczypta chili
Potrawka z kurczakiem i kaszą bulgur 228

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 mała cukinia 20 dkg pieczarek 1 cebula 250 ml domowego przecieru pomidorowego sól, pieprz curry słodka i ostra papryka czubrica czerwona 1 szklanka kaszy … Czytaj dalej Potrawka z kurczakiem i kaszą bulgur

czarrna od kuchni
Kokosowa zupa curry z rybą i kalafiorem 152

zupy cudownie energią nasycają, a ich wartości odżywcze, rozgrzewające i regenerujące są nie do przecenienia. Efektem mojej zupowej pasji stało się i poniższe danie – prosta zupa w stylu tajskiego curry, pełna jędrnych warzyw i kawałków ryby, naturalnie słodka za sprawą mleka kokosowego, o wyczuwalnej ostrości imbiru i papryczki, rozkosznie pachnąca limonką i świeżą kolendrą. I, jak założyłam – do przygotowania

Even Better Food