Miodowa fasola z rozmarynem autorka: tofka | blog: para w kuchni Succotash z czerwonej fasoli autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska Puttu z curry z soczewicy autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska RZETELNA ZUPA Z SOCZEWICY autorka: garnkofilia | blog: Garnkofilia Ekspresowa "lasagne" w stylu meksykańskim autorka
Weekendy w domu i ogrodzieprzemysłowa i gospodarcza stolica Chin, a napływ robiących interesy Europejczyków do tego miasta jest ogromny. To danie właśnie – obok wołowego stir fry z pomidorami, wołowiny stir fry w żółtym curry z groszkiem i kantońskiej mielonej wołowiny w sosie pomidorowym do złudzenia przypominającej bolognese –jest jednym z takich przepysznych, kulturowych miksów. Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba
Karo in the Kitchenwiosny, to nie lada gradka. Ziemniaczki te można podawać na wiele sposobów - ja proponuję z koperkiem, choć świetny byłby również świeży rozmaryn, tymianek, czosnek, chilli, a nawet mielone curry. Takie ziemniaczki mogą odgrywać na talerzu główną rolę ze śmietanką bądź kefirem, lub być dodatkiem do dania mięsnego :) Cudowne połączenie z kurczakiem pieczonym w białym winie - i to wszystko
Moja Książka Kucharskadodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 ) czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład curry). Jako przyprawa posiada liczne działania lecznicze. Polecany jest osobom, które często mają zimne stopy i dłonie, gdyż działa rozgrzewająco. Pozytywnie wpływa na trawienie, gdyż reguluje procesy trawienne. Hamuje rozwój bakterii
Health-Fit-LifeWegetariańskie curry z ciecierzycy i pomidorów jadłam jakiś czas temu w jednej z krakowskich indyjskich knajpek. Było tak smaczne, że musiało szybko znaleźć się na moim blogu. Przepis jest taki jak lubię, czyli nieskomplikowany i szybki. Sos ma wyrazisty, intensywny i lekko pikantny smak dzięki podsmażeniu cebuli, czosnku i świeżego imbiru oraz dodatku kilku orientalnych przypraw, bez których
wyzwania kuchennebrokuł - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1 łyżeczka delikatu - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - szczypta lubczyku i oregano, curry - sól do smaku - bułka tarta - olej do smażenia Przygotowanie: Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy a następnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy mąkę oraz
Zainspirowana w kuchnirestauracjach indyjskich, gdzie do wyboru w karcie jest głównie ryż przygotowany w tenże sposób. Odkąd po raz pierwszy spróbowałam tak przygotowanego ryżu, teraz za każdym razem kiedy zamawiam curry jest ono z dodatkiem ryżu biriami. Sam ryż ugotowany na wodzie smakuje dość nijako. W połączeniu z wyselekcjonowanymi przyprawami nabiera wyjątkowości. Jeśli macie ochotę możecie przygotować w sposób poniżej przeze mnie
mecooksnatychmiast zniknęły z talerzy. Składniki: ½ kg filetów z kurczaka 1 jajko 1 biała cebula 20 dag żółtego sera 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku curry do smaku olej do smażenia Wykonanie: Mięso, cebulę, ser żółty pokroić w drobną kostkę. Wbić jajko, dodać majonez, mąkę, przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać. Następnie kłaść łyżką
Tradycyjna Kuchniajeśli zacznie się zbierać więcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając do puree przyprawy korzenne: kardamon, cynamon
Kucharzycastać w lodówce. EXPRESOWY SOS CZOSNKOWY: - 3 łyżki smietany - 1 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 - 2 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki - sól - czasami dodaje troszkę przyprawy curry do wzbogacenia smaku - możesz też dodać 1/2 posiekanego ogórka kiszonego, do tego dania taki sosik jest idealny
SMYKWKUCHNIłyżkę tartej na bardzo drobno marchewki. Wymieszaj, wlej wodę. Doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dopraw do smaku. Dołożyłam łyżkę śmietanki kokosowej i pół łyżeczki curry podczas smażenia cebuli i imbiru. Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchniszklanki wody gazowanej -3 jajka -łyżka oleju -szczypta soli Nadzienie: -2 cebule -0,5 kg pieczarek -kilka suszonych pomidorów -1 pierś z kurczaka (około 500 g) -sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka -łyżeczka tymianku -250 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego Sos serowy: -1 serek topiony (100 g) -pół szklanki mleka -250 ml śmietany kremówki
Marta Gotujekurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia) Przyprawy: 2 łyżeczki drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry Marynata do smarowania: 1 łyżeczka miodu 5 łyżek letniej wody 1 łyżka soku z cytryny *** Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki
Blog z Apetytemnadaje ciastkom piękny kolor), 80 ml wody. Dodatki dla dorosłych: 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli kamiennej lub himalajskiej, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/2 łyżeczki suszonej kolendry, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, ewentualnie sezam do posypania. Wykonanie : Kasze i/lub komosę ryżową bądź ziarna owsa moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy
Jeść, by żyć w zdrowiu