curry - 8956 przepisów (strona:367/598)

"Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2." - podsumowanie akcji 197

Miodowa fasola z rozmarynem autorka:  tofka  | blog: para w kuchni Succotash z czerwonej fasoli autor:  kryzysowy kucharz  | blog: Kryzysowa Książka Kucharska Puttu z curry z soczewicy autor:  kryzysowy kucharz  | blog: Kryzysowa Książka Kucharska RZETELNA ZUPA Z SOCZEWICY autorka:  garnkofilia  | blog: Garnkofilia Ekspresowa "lasagne" w stylu meksykańskim autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Kantońskie stir fry z łaty wołowej – z aksamitnym sosem i jajkiem 205

przemysłowa i gospodarcza stolica Chin, a napływ robiących interesy Europejczyków do tego miasta jest ogromny. To danie właśnie – obok wołowego stir fry z pomidorami, wołowiny stir fry w żółtym curry z groszkiem i kantońskiej mielonej wołowiny w sosie pomidorowym do złudzenia przypominającej bolognese –jest jednym z takich przepysznych, kulturowych miksów.   Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba

Karo in the Kitchen
PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI W SKÓRKACH- lub topinambury 184

wiosny, to nie lada gradka.  Ziemniaczki te można podawać na wiele sposobów - ja proponuję z koperkiem, choć świetny byłby również świeży rozmaryn, tymianek, czosnek, chilli, a nawet mielone curry. Takie ziemniaczki mogą odgrywać na talerzu główną rolę ze śmietanką bądź kefirem, lub być dodatkiem do dania mięsnego :) Cudowne połączenie z kurczakiem pieczonym w białym winie - i to wszystko

Moja Książka Kucharska
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 144

dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 )   czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład curry). Jako przyprawa posiada liczne działania lecznicze. Polecany jest osobom, które często mają zimne stopy i dłonie, gdyż działa rozgrzewająco. Pozytywnie wpływa na trawienie, gdyż reguluje procesy trawienne. Hamuje rozwój bakterii

Health-Fit-Life
Chana Masala 140

Wegetariańskie curry z ciecierzycy i pomidorów jadłam jakiś czas temu w jednej z krakowskich indyjskich knajpek. Było tak smaczne, że musiało szybko znaleźć się na moim blogu.  Przepis jest taki jak lubię, czyli nieskomplikowany i szybki. Sos ma wyrazisty, intensywny i lekko pikantny smak dzięki podsmażeniu cebuli, czosnku i świeżego imbiru oraz dodatku kilku orientalnych przypraw, bez których

wyzwania kuchenne
Brokułowe kotlety 154

brokuł - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1 łyżeczka delikatu - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - szczypta lubczyku i oregano, curry - sól do smaku - bułka tarta - olej do smażenia Przygotowanie: Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy a następnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy mąkę oraz

Zainspirowana w kuchni
Kalafior w stylu biriani 136

restauracjach indyjskich, gdzie do wyboru w karcie jest głównie ryż przygotowany w tenże sposób. Odkąd po raz pierwszy spróbowałam tak przygotowanego ryżu, teraz za każdym razem kiedy zamawiam curry jest ono z dodatkiem ryżu biriami. Sam ryż ugotowany na wodzie smakuje dość nijako. W połączeniu z wyselekcjonowanymi przyprawami nabiera wyjątkowości. Jeśli macie ochotę możecie przygotować w sposób poniżej przeze mnie

mecooks
Kotlety drobiowe z majonezem 137

natychmiast zniknęły z talerzy. Składniki: ½ kg filetów z kurczaka 1 jajko 1 biała cebula 20 dag żółtego sera 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku curry do smaku olej do smażenia Wykonanie: Mięso, cebulę, ser żółty pokroić w drobną kostkę. Wbić jajko, dodać majonez, mąkę,  przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać. Następnie kłaść łyżką

Tradycyjna Kuchnia
Pomysł na… dyniową pastę piernikową 139

jeśli zacznie się zbierać więcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając do puree przyprawy korzenne: kardamon, cynamon

Kucharzyca
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM WOŁOWYM I SOSEM CZOSNKOWYM! 251

stać w lodówce. EXPRESOWY SOS CZOSNKOWY: - 3 łyżki smietany - 1 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 - 2 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki  - sól - czasami dodaje troszkę przyprawy curry do wzbogacenia smaku - możesz też dodać 1/2 posiekanego ogórka kiszonego, do tego dania taki sosik jest idealny

SMYKWKUCHNI
Zupa detoksykująca z ciecierzycą, ze słodkim ziemniakiem i z jarmużem 186

łyżkę tartej na bardzo drobno marchewki. Wymieszaj, wlej wodę. Doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dopraw do smaku. Dołożyłam łyżkę śmietanki kokosowej i pół łyżeczki curry podczas smażenia cebuli i imbiru. Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym 303

szklanki wody gazowanej -3 jajka -łyżka oleju -szczypta soli Nadzienie: -2 cebule -0,5 kg pieczarek -kilka suszonych pomidorów -1 pierś z kurczaka (około 500 g) -sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka -łyżeczka tymianku -250 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego Sos serowy: -1 serek topiony (100 g) -pół szklanki mleka -250 ml śmietany kremówki

Marta Gotuje
Kurcze pieczone w pysznej marynacie 198

kurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia) Przyprawy: 2 łyżeczki drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry   Marynata do smarowania: 1 łyżeczka miodu 5 łyżek letniej wody 1 łyżka soku z cytryny     *** Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
WYTRAWNE CIASTKA OBIADOWE (WEGAŃSKIE, BLW, DLA NIEMOWLAKA I RESZTY RODZINY) 159

nadaje ciastkom piękny kolor), 80 ml wody. Dodatki dla dorosłych: 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli kamiennej lub himalajskiej, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/2 łyżeczki suszonej kolendry, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, ewentualnie sezam do posypania. Wykonanie : Kasze i/lub komosę ryżową bądź ziarna owsa moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania