curry - 8456 przepisów (strona:367/564)

Sałatka z kurczakiem i nie tylko 179

duża cebula  3 łyżka majonezu  1 łyżka musztardy  sól pieprz czarny  3 plastry ananasa  Marynata do mięsa  2 łyżeczki kurkumy  2 łyżeczki curry  2 łyżeczki pierzu ziołowego  2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej  1 łyżeczka gałki muszkatołowej  1 łyżeczka czosnku granulowanego  3 łyżki oleju  Wykonanie  Na wstępnie

Mój Smak
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI NA ZIMĘ, Z JARMUŻEM I POSYPKĄ Z ZIAREN. 141

pietruszki - 5 ząbków czosnku - chili wedle uznania - 1/2 cebuli lub 2 małe szalotki - sól - 1 rosołek - kostka  -  3 łyżki śmietany np. 18% lub jogurtu - 1-2 łyżeczki curry - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 cm korzenia imbiru W wysokim garnku rozpuść masło z oliwą, podsmaż posiekany czosnek, przyprawy, cebulę i imbir. Dodaj pokrojoną w kostkę

SMYKWKUCHNI
Kuskus, łosoś i pieczarki w sosie pomidorowym 158

można też podpiec w piekarniku. Na patelni podsmażyć pieczarki i cebule. Dodać pomidory i smażyć do momentu aż odparuje woda. Dodać rozdrobnionego łososia. Doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylia, przyprawą curry, słodką i ostrą papryką. Podawać z kaszą kuskus

Delusional Trine
Sałatka kebabowa z kurczakiem 256

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy pół kapusty pekińskiej majonez kielecki ketchup pikantny olej do smażenia Marynata: przyprawa kebab-gyros przyprawa curry przyprawa do kurczaka olej pieprz chili cayenne papryka słodka mielona sól pieprz Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Składniki na marynatę w dowolnych ilościach mieszamy i obtaczamy w niej

Kuchnia u Bietki
Keczup z cukini 254

lekko zmodyfikowałam, mam nadzieje że Marzenka mi to wybaczy. Składniki: 1,5 kg cukinii 4 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka pieprzu 2 małe słoiczki koncentratu sól jeśli chcecie otrzymać ostry keczup - szczypta lub dwie chilli Wykonanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na tarce

Życie zaczyna się w kuchni
PRZYPRAWY - ZRÓB JE SAM. 107

wymieszaj z 1/2 ły żeczki mielonego kuminu, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu Cayenne. Wymieszaj z czosnkiem, 3 łyżkami posiekanej kolendry, łyżką posiekanej natki, sokiem i skórką z 1/2 cytryny. CURRY: To najważniejsza mieszanka przypraw kuchni Dalekiego Wschodu. Nadaje się do warzyw, serów, mięs i ryb. Utrzyj razem: 2 łyżki ziaren kolendry, łyżkę kminu, łyżeczkę mielonej kurkumy, 4 nasiona kardamonu

JejKuchnia
PASZTET JAJECZNO-POROWY 146

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8 Składniki: 12 jajek, duży por, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka soli, łyżka masła, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka ostrej musztardy, 2 łyżki bułki tartej, 1/2 pęczka pietruszki, łyżka śmiet any. Przygotowanie: 10 jajek gotuję na twardo.  Pora kroję cieniutko, podsmażam na maśle

JejKuchnia
SMAŻONY KALAFIOR Z POMIDORAMI 145

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: śre dniej wielkości kalafior, 2 średnie pomidory, mniejsza cebula, 3 łyżki masła, 4 małe jajka, curry, sól, ostra papryka, majeranek łyżka posie kanego koperku (opcjonalnie). Przygotowanie: Kalafiora gotuję w osolonej wodzie do miękkości, osączam na sicie. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kosteczkę. Cebulę drobno

JejKuchnia
KURCZAK CURRY 113

Kurczak curry,  frytki domowe (z suszoną natką pietruszki), warzywa (pomidor, papryka zielona, ogórek, rzodkiewka, oliwki czarne, oliwki zielone, czerwona cebula, natka pietruszki),  sos czosnkowy

JejKuchnia
PIECZONE PODUDZIA Z WARZYWAMI 129

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 4 podudzi a z kurczaka, 2 duże ząbki czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka curry, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 5 łyżek oleju, 10 ml sosu sojowego, 6 małych cebul, 10 małych ziemniaków, świeżo mielony pieprz i sól, 4 cienkie

JejKuchnia
MAKARON ZE SCHABEM, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 133

bionego makaronu, 2 plastry mięsa schabowego, średnia papryka czerwona, 20 dag pieczarek, 250 ml śmietanki 30%, czubata łyżeczka mąki, 2 ząbki czosnku, sól, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, bazylia, curry. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Mięso kroję w bardzo cieniutkie paski, podsmażam na łyżce oleju z dodatkiem przypraw oraz dwoma ząbkami posiekanego czosnku. Po około trzech minutach dodaję paprykę

JejKuchnia
KOTLETY SIEKANE Z MARCHEWKĄ I SZCZYPIORKIEM 134

ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: ok oło 1,2 kg piersi z kurczaka, 5 średnich marchewek, duży pęczek szczypiorku, 3 jajka, około 8-9 łyżek mąki, sól, pieprz cayenne, curry, tymianek, bułka tarta. Przygotowanie: Piersi kurczaka i szczypi orek bardzo drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystko przekładam do miski. Mięso doprawiam, następnie dodaję mąkę i jajka

JejKuchnia
SZYBKA SAŁATKA OBIADOWA 87

PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: opako wanie mieszanki sałat, 2 średnie pomidory, małe opakowanie jogurtu naturalnego, większa garść tartego sera żółtego, curry, sól, pieprz, łyżka posiekanego k operku. Przygotowanie: Pomidory kroję w większą kostkę. Jogurt dokładnie łączę z serem żółtym i przyprawami. Sałatę mieszam z pomidorami i przygotowanym sosem

JejKuchnia
SURÓWKA OBIADOWA Z PORA I JABŁKA 142

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 4 małe pory (białe i jasnozielone części), jabłko, 3-4 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego, curry, sól, pieprz świeżo mielony, szczypta cukru. Przygotowanie: Pora kroję w jak najcieńsze paseczki. Jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Całość mieszam z jogurtem, doprawiam do smaku przyprawami i szczyptą

JejKuchnia
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 131

ostatnia ma własności przeciwzapalne i stymuluje pracę wątroby. Persowie wiedzieli to bez nowoczesnych laboratoriów i analiz.  Zreszą zestawienie  kurkuma + pieprz jest typowe dla całej kuchni orientalnej. Indyjskie curry jest niczym innym jak właśnie tym połączeniem. Jogurty. Mówi się, że sekret długowieczności niektórych narodów  w tym Bułgarów czy Greków tkwi w regularnym spożywaniu jogurtów. Bo jogurt dostarcza dobre

MODA NA BIO

Proponowane wyszukiwania