curry - 8956 przepisów (strona:360/598)

Śledzie z curry i musztardą 117

miałam w planie zrobić te śledzie na najbliższą urodzinową bibę.  Składniki: 2 solone filety śledziowe pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/4 łyżeczki curry sól pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, od czasu do czasu można wymieniać w nich wodę. Jeżeli po tym czasie okażą się nadal bardzo słone, moczymy kolejną godzinę. Cebulę

Kardamonovy
10 pomysłów na zdrowe i szybkie sałatki 154

sięga znacznie dalej. 1. Sałatka z burakami, mozzarellą i awokado Wartość kaloryczna całej sałatki: 370kcal Białko: 16,8g Tłuszcze: 18g Węglowodany: 39g 2. Dietetyczna sałatka z ryżem i kurczakiem curry Wartość kaloryczna jednej porcji: 115,4kcal Białko: 9,15g Tłuszcze: 3,9g Węglowodany: 21g 3. Sałatka z mozzarellą, awokado i prażonymi orzechami nerkowca Wartość kaloryczna sałatki z sosem: 271kcal Białko

Feel Eat
Wiejski kociołek – szybka przekąska z wydrążonej bułki 189

kiełbaski oraz cukinię bez miąższu. Smaż chwilę całość. Gdy cukinia lekko zmięknie dodaj przecier pomidorowy lub ketchup. Trzymaj na ogniu jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami typu curry, pieprz ziołowy etc. Wydrążone bułki faszeruj przyciskając łyżką, tak, by farsz wypełnił całą bułkę. Całość posyp startym serem. Zapiekaj 15-20 minut w 200 st. Zostań ze mną na dłużej

Mojewlasne.pl
Kotlety z kalafiora 146

kotletów 400 g ugotowanego kalafiora Ząbek czosnku Średnia cebula 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju rzepakowego Jajko Sól, pieprz Pół łyżeczki curry Szczypta ostrej papryki + olej rzepakowy do smażenia Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmażaj na patelni na złoty kolor (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił

365 dni dookoła kuchni
Gulasz z karkówki czyli letnie danie jednogarnkowe 129

dawna. Przyrządziłam gulasz z karkówki trochę inaczej niż zazwyczaj, bo ugotowałam go z ziemniakami i pieczarkami, które po prostu włożyłam do gulaszu. To danie jest wzorowane na hinduskim curry gdzie właśnie ziemniaki czy bataty wędrują do środka warzywnego bądź jagnięcego gulaszu. Jest to letnie danie jednogarnkowe , szybkie i smaczne. Jest w nim mięso, warzywa i praktycznie gulasz można jeść prosto

codojedzenia
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 121

mieszanki przypraw zawierają dużo soli, konserwantów i innych polepszaczy smaku. Lepiej samodzielnie skomponować marynatę z ziół, przypraw i oliwy. Doskonale sprawdzą się tu zioła prowansalskie, mielona papryka, pieprz, kurkuma, curry, szałwia, rozmaryn, oregano czy czosnek. Jak wiadomo zioła mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, mogą także obniżyć ilość szkodliwych substancji wytwarzanych podczas grillowania, warto je więc włączyć do codziennego menu

Strefa Zdrowego Żywienia
Naleśniki po rusku 126

pierogów ruskich. Naleśniki są duże szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu a tak samo pyszne. Polecam Składniki: naleśniki: 1,5 szkl mleka 1 jajko 3 łyżki oleju bazyliowego szczypta curry i imbiru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i soli 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia farsz: 4 małe dymki 1 łyżka oleju 250 g ugotowanych młodych ziemniaków

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zielony hummus, pasta z bobu 118

ryż z bobem i szpinakiem pasta z bobu z miętą letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraka, bobem i kozim serem zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym zielone warzywne curry pasta z bobu Zielony hummus z bobu Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego z łupin bobu 2 łyżki  tahini, domowej pasty sezamowej sok z jednej

Kulinarne przygody Gatity
Pora na pomidora, czyli makaron z sosem bolognese ze świeżych pomidorów 132

pomidory malinowe (około 650 g) 400 g mięsa mielonego 2,5 łyżki oliwy z oliwek (25 g) ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu 1-1,5 łyżeczki ziół prowansalskich ¼ – ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego domowego keczupu 100 ml gorącej wody z gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Cebulę i czosnek

KulinarneImpresje.pl
Pieczone kotlety z soczewicy 94

wiecie co? Zjadł je bez marudzenia.  Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki otrębów żytnich pół łyżeczki curry duża szczypta mielonego imbiru pęczek natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 20 kotletów) Soczewicę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy

Kardamonovy
Fasolka szparagowa na zimę w słoiku! 149

cukier, spróbuj zalewę czy Ci smakuje. Gdyby była według Ciebie mało słodka dodaj 2 łyżki cukru- każdy z Nas lubi troszkę inną. Do zalewy dodaj: - 4 łyżki przyprawy curry - 1 łyżkę kurkumy - 1/3 łyżki kuminu - 1/3 łyżki papryki slodkiej - 1/3 łyżeczki  chilli Fasolkę wrzuć na wodę zagotuj, gotujemy ją al dente. Układamy w słoikach, zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoiki

SMYKWKUCHNI
Makaron z sosem ze szpinaku 141

makaronu. Przyprawić do smaku gałką, pieprzem i solą, smażyć na małej mocy palnika do momentu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Podawać z ugotowanym makaronem i tartym serem. Zobacz również: curry z kurczaka ze szpinakiem

Kuchcik gotuje
Czwartek: Kurczak po włosku w sosie balsamicznym 195

trzeba dużej zręczności, żeby nie przesuszyć mięsa. Z drugiej strony trzeba uważać, żeby nie było surowe. Jak usmażyć kurczaka Dobry patent jak to zdobić ma FitmenCook , czyli Kevin Curry, bloger i paker z Nowego Jorku, którego już nie raz przedstawialiśmy w Niedzielnym kucharzu. Facet ma świetne, sprawdzone i proste przepisy. Taki jest też patent na dobrze wysmażonego, ale soczystego kurczaka

Niedzielny kucharz
Smażony, szafranowy ryż 143

wieprzowe roladki z gorgonzolą (przepis pojawi się wkrótce). Jednakże co mnie fascynowało najbardzie- to ryż, Nigdy i nigdzie takiego nie jadłam. Próbowałam ugotowany ryż, dodać do przesmażonej cebuli i curry-oki-niezłe, ale to nie to. Szukałam w necie,wśród setek przepisów-nic z tego. W końcu-mam! Nie jest to jeszcze idealny smak tamtego ryż-ale drogą prób

Kopystką po garach
Pierś z indyka z czosnkiem i miodem 115

piersi indyczej. //   Składniki (2 – 3 porcje): 300 g piersi z indyka 3 – 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego szczypta cynamonu przyprawy (wszystkie po 1/2 łyżeczki): curry, słodka papryka, oregano, wybrana przyprawa do mięs, sól 1 łyżka miodu (można użyć syropu z agawy lub syropu klonowego) 4 łyżki oleju 200 ml wody 1 cebula 2 łyżki śmietany

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania