znajdziecie jeśli nie to ja kupiłam i dodałam zioła śródziemnomorskie) 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżki ostrej papryki 1/2 łyżki curry 1. Cukinię myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie plasterki o grubości około 1 cm (nie obieramy jej), paprykę myjemy, kroimy w paski, ja te paski kroiłam jeszcze na pół, cebulę
kruche babeczkiSKŁADNIKI: - 1 duży filet z kurczaka - puszka ananasa - 5 łyżek kukurydzy z puszki - 1 duża cebula - 1 kopiata łyżka przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki gałki muszkatołowej - sól - pieprz - łyżka mąki - około 50g śmietant 30% - odrobina oleju do smażenia WYKONANIE: Do dużej patelni dajemy odrobinę oleju, cebule pokrojoną w kostkę, mięso pokrojone w kostkę. i całość dusimy pod przykryciem
Dziś Ja gotujemega kolorowo! No i smacznie! Acha! Jeszcze jedno: jeżeli nie macie przyprawy do marchewki po koreańsku, to możecie zastąpić ją np. przyprawą do kuchni azjatyckiej, do potraw chińskich itp. Curry również będzie ok. Polecam Wam przepis na sałatkę po koreańsku, oczywiście ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na 4 słoiki po 0,5 litra 3 sztuki cukinii 3 marchewki
Moja Książka Kucharskatego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny i będą znakomitym dodatkiem do sałatek, kasz, komosy, mięs czyli gulaszy i potrawek albo do warzywnego curry. Idealne do kanapek i placków ziemniaczanych, polecam wypróbować. Przepis według Aleksandra Barona z jego książki. Kiszone cytryny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebardziej smakuje kurczak w wersji orientalnej, jakiejkolwiek kuchni świata. Lubię połączenia kurczaka z nutą cytrusową, kolendry czy pietruszki, ale także łączę to mięso z świeżym chili, anyżem, pastą z curry czy tamaryndowca, sosem sojowym czy melasą z granatów. Kurczak to mięso, które dość łatwo i szybko nasyca się aromatami, dlatego możemy go stosować w bardzo wielu potrawach. Dzisiaj jedna
SMYKWKUCHNIziemniaków, 2 parówki, 50 dag pieczarek, większa garść startego sera żółtego, 2 duże garście posiekanego koperku, 3 czubate łyżki śmietany, łyżka masła, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, papryka słodka, odrobina curry, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki i pieczarki kroję w półplasterki, parówki w plastry. Na maśle podsmażam pieczarki i parówki z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy wyparuje woda z pieczarek dodaję ziemniaki
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 2 kotlety schabowe, zioła prowansalskie, curry, papryka słodka, sól, odrobina oleju. Przygotowanie: Mięso cienko rozbijam, dokładnie nacieram przyprawami z obydwu stron. Najlepiej odłożyć na kilka godzin do lodówki, aby nabrało ich aromatu. Patelnię smaruję olejem za pomocą pędzelka (bardzo mała ilość, wręcz znikoma
JejKuchniaZalewa: -1/2 l przegotowanej gorącej wody -1/2 szklanki octu 10% -1/2 szklanki cukru -łyżeczka soli -dwie łyżeczki curry Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy. Potrzebujemy: ogórki oraz cebulę czerwoną Ilość dowolna, z tym, że cebula nie powinna zdominować smaku ogórków. Ogórki kroimy w plasterki wraz ze skórką, cebulę w grubsze krążki. Na dno słoików wsypujemy kilka ziaren
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 1/2 średniej cukinii 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 szklanki mleka ok. 3/4 szklanki mąki 1 jajko sól, pieprz, curry kwiaty cukinii Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na … Czytaj dalej Kwiaty cukinii w placuszkach
czarrna od kuchnidomu smakowały także „mięsożercą ” 🙂 składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody 1/2 kalafiora 3 nieduże cebule 1 jajko 1 spory pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka curry łagodnego 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki
Ugotujmy CośWitajcie kochani :-) Tak jak wczoraj pisałam, prawie cała sobota zleciała nam na robieniu przetworów :-) Troszkę tego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść
kruche babeczkiświetnie pasuje niemal do każdego dania. Bazylia Można ją dodawać niemal do wszystkiego: jajek, warzyw, zup, sosów i mięs. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, zapobiega chorobom stawów i usprawnia trawienie. Curry Mieszanka przypraw z kuchni indyjskiej, składająca się z kurkumy, kolendry, kuminu, cynamonu, gorczycy, imbiru, pieprzu i gałki muszkatołowej. Taki mix sprawia, że jest to bomba przeciwutleniaczy. Doskonała do dań
Pani domowaHania uwielbia sorbet cytrynowy (skręca mnie nawet jak to piszę) i marcepanowe. Moim faworytem jest solony karmel, ale jak zobaczę ciekawy smak to zawsze chętnie spróbuję. Ostatnio banan z curry, awokado albo sorbet z czerwonych buraczków. Niedawno odkryłam Lodziarnię pod Orzechem z Baborowa - mistrzów branży! Na targach Sweet Expo w tym roku zgarnęli wszystkie możliwe nagrody w swojej
bistro mamamamy dostęp do praktycznie każdego warzywa jakie nam się wymarzy. Cukinie są na tyle uniwersalne, że można z nich robić wszystko, ja uwielbiam dżem (tu znajdziecie przepis ), wszelkie curry, zupy oraz ciasta z tym dodatkiem. To dzisiejsze jest na tyle efektowne i smaczne, że upieczone w tortownicy może dumie stać na niedzielnym stole. Jest wilgotne, więc spokojnie (choć nie sądzę
greenscarfILOŚĆ PORCJI: 8-16 (wyszło 16 sakiewek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 parówki, 1/2 małej papryki czerwonej, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść tartego sera żółtego, łyżka masła, curry, sól, bazylia, 3 łyżeczki śmietany. Przygotowanie: Natkę pietruszki siekam, paprykę i parówki kroję w drobną kostkę. Parówki i paprykę podsmażam na maśle (tak, aby parówki dosyć mocno się przyrumieniły). Dodaję śmietanę
JejKuchnia