puszki pomidorów krojonych, 3 czubate łyżki śmietany, garść posiekanego koperku, 1/2 średniej papryki czerwonej, łyżeczka cukru, sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, łyżka oleju, przyprawy do mielonego: sól, curry, papryka słodka, suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Mięso łączę z przyprawami, formuję mini pulpeciki, podsmażam na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się przyrumieni dodaję pokrojoną w kostkę
JejKuchniacebuli 0,5 kg papryki 1 nieduży seler Solanka 9 szkl wody 1 szkl soli grubej niejodowanej Zalewa 3 szkl wody 3 szkl octu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 5,5 szkl cukru Rozpuścić sól w wodzie i zalać solanką umyte ogórki na 3 godziny. Następnie po upływie wymaganego czasu odcedzić solankę a ogórki poukładać
Pieguskowa Kuchniaczekał aż się z nim rozprawię, nie powiem pomysł był dobry, a wykonanie jeszcze lepsze..palce lizać tyle Wam powiem... Składniki: - kurczak, ok 2 do 2.5 kg - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: - 70 dag grubej soli morskiej - mała butelka Wszystkie przyprawy dobrej jakości
Apetyczna babeczkaPORCJI: 2-3 Składniki: 3 nieduże cukinie, 15 dag mięsa mielonego, 5 większych pieczarek, 1/2 średniej papryki czerwonej, 15 dag tartego sera żółtego, 5 łyżek pomidorów krojonych z puszki, curry, sól, papryka słodka, bazylia, łyżka oleju. Przygotowanie: Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną kostkę. Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony
JejKuchniamięso się "spoci" wcieramy czosnek i dodajemy pokrojone ziarna jałowca, tak przygotowane posypujemy obficie przyprawami, ziołami... Jak widać na zdjęciu, zrobiłem 4 różne smaki i kolory : paprykowy, pieprzowy, curry, oregano. Tak przyprawione mięso chowamy do lodówki na 3 doby i co 12 h wylewamy soki, które się wysączą, naczynie wycieramy i mięso przekładamy na drugi bok. -- -- Jak mięso
chleba naszegodobrze. Polecam Wam też inne formy kurczaka Miodzio udka ! Przepis BLW na obiad. Kurczak zagrodowy, pieczony w całości. 1/2 łyżeczki suszonej cebulki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 3 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki 5 ząbków czosnku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ( /czubate) 1/3 kostki masła 2 kilogramowy kurczak zagrodowy
Krupeczkiznajdziecie jeśli nie to ja kupiłam i dodałam zioła śródziemnomorskie) 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżki ostrej papryki 1/2 łyżki curry 1. Cukinię myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie plasterki o grubości około 1 cm (nie obieramy jej), paprykę myjemy, kroimy w paski, ja te paski kroiłam jeszcze na pół, cebulę
kruche babeczkiSKŁADNIKI: - 1 duży filet z kurczaka - puszka ananasa - 5 łyżek kukurydzy z puszki - 1 duża cebula - 1 kopiata łyżka przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki gałki muszkatołowej - sól - pieprz - łyżka mąki - około 50g śmietant 30% - odrobina oleju do smażenia WYKONANIE: Do dużej patelni dajemy odrobinę oleju, cebule pokrojoną w kostkę, mięso pokrojone w kostkę. i całość dusimy pod przykryciem
Dziś Ja gotujemega kolorowo! No i smacznie! Acha! Jeszcze jedno: jeżeli nie macie przyprawy do marchewki po koreańsku, to możecie zastąpić ją np. przyprawą do kuchni azjatyckiej, do potraw chińskich itp. Curry również będzie ok. Polecam Wam przepis na sałatkę po koreańsku, oczywiście ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na 4 słoiki po 0,5 litra 3 sztuki cukinii 3 marchewki
Moja Książka Kucharskatego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny i będą znakomitym dodatkiem do sałatek, kasz, komosy, mięs czyli gulaszy i potrawek albo do warzywnego curry. Idealne do kanapek i placków ziemniaczanych, polecam wypróbować. Przepis według Aleksandra Barona z jego książki. Kiszone cytryny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebardziej smakuje kurczak w wersji orientalnej, jakiejkolwiek kuchni świata. Lubię połączenia kurczaka z nutą cytrusową, kolendry czy pietruszki, ale także łączę to mięso z świeżym chili, anyżem, pastą z curry czy tamaryndowca, sosem sojowym czy melasą z granatów. Kurczak to mięso, które dość łatwo i szybko nasyca się aromatami, dlatego możemy go stosować w bardzo wielu potrawach. Dzisiaj jedna
SMYKWKUCHNIziemniaków, 2 parówki, 50 dag pieczarek, większa garść startego sera żółtego, 2 duże garście posiekanego koperku, 3 czubate łyżki śmietany, łyżka masła, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, papryka słodka, odrobina curry, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki i pieczarki kroję w półplasterki, parówki w plastry. Na maśle podsmażam pieczarki i parówki z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy wyparuje woda z pieczarek dodaję ziemniaki
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 2 kotlety schabowe, zioła prowansalskie, curry, papryka słodka, sól, odrobina oleju. Przygotowanie: Mięso cienko rozbijam, dokładnie nacieram przyprawami z obydwu stron. Najlepiej odłożyć na kilka godzin do lodówki, aby nabrało ich aromatu. Patelnię smaruję olejem za pomocą pędzelka (bardzo mała ilość, wręcz znikoma
JejKuchniaZalewa: -1/2 l przegotowanej gorącej wody -1/2 szklanki octu 10% -1/2 szklanki cukru -łyżeczka soli -dwie łyżeczki curry Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy. Potrzebujemy: ogórki oraz cebulę czerwoną Ilość dowolna, z tym, że cebula nie powinna zdominować smaku ogórków. Ogórki kroimy w plasterki wraz ze skórką, cebulę w grubsze krążki. Na dno słoików wsypujemy kilka ziaren
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 1/2 średniej cukinii 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 szklanki mleka ok. 3/4 szklanki mąki 1 jajko sól, pieprz, curry kwiaty cukinii Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na … Czytaj dalej Kwiaty cukinii w placuszkach
czarrna od kuchni