curry - 8456 przepisów (strona:346/564)

Makaron z BROKUŁEM, SELEREM NACIOWYM i PIECZARKAMI (wegański) 256

łodygi selera naciowego 200 g pieczarek 2 cebule 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny zioła i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, bazylia, curry) Sposób przygotowania: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Z selera

Via Gusto
Pasztet z cukinii 202

duża marchewka obrana i starta na tarce o dużych oczkach 2 cebule  4-5 ząbków czosnku  ½ szklanki oleju roślinnego ½ szklanki kaszy manny ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 4 jajka duży pęczek natki pietruszki posiekany posiekane świeże lub suszone zioła: lubczyk, oregano, tymianek, bazylia, koperek sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów :) 186

oleju rzepakowego  1 łyżka oleju palmowego (można zamienić na inny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli  1 szklanka mleka roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowego) przyprawy: sól, curry, kurkuma, pieprz ziołowy oraz papryka słodka Przygotowanie: Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju rzepakowego i solą. W osobnej misce wymieszaj pomidorki z łyżeczką

Zdrowie na języku :P
Negimaki z shiitake 194

smakiem i taki też smak nadaje potrawom, zawiera bowiem aż 12% kwasu winnego (naturalny cukier, który także występuje w strąkach nie równoważy dużej zawartości kwasu). Dodaje kwaśnego smaku potrawom curry, sosom, marynatom. W Azji, skąd dotarł z Afryki przez Bliski Wschód, jest szczególnie popularny w Tajlandii i Indiach, poza Azją – w Meksyku. W Europie jest jednym ze składników sosu

mojewypiekiinietylko
zupa z trupa 202

SKŁADNIKI: szklanka komosy ryżowej 0,75l wody 3 ziemniaki duża marchewka/dwie małe piramidka smaku łyżka oliwy 2 liście laurowe 2 ziela angielskie przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: W garnku gotujemy wodę, gdy zaczyna wrzeć wsypujemy komosę ryżową, dodajemy piramidkę smaku, liście laurowe i ziele angielskie. Obieramy warzywa: marchew wrzucamy w całości, ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki

healthy dreams
Jesienne jajka sadzone 206

Składniki: 1/2 średniej cukinii 1/2 papryki 1 większy pomidor 1 cebula 3 duże pieczarki 1/2 szklanki bulionu warzywnego Krakus sól, pieprz curry 5 jajek Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić i zeszklić … Czytaj dalej Jesienne jajka sadzone

czarrna od kuchni
Kurczak tikka masala 211

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chili 20 dkg pieczarek 1 puszka mleka kokosowego 100 ml bulionu warzywnego Krakus 1 łyżka przyprawy corma curry … Czytaj dalej Kurczak tikka masala

czarrna od kuchni
SŁONECZNA ZAPIEKANKA RYŻOWA 135

mięsa -1 jajo -80 g jogurtu naturalnego -40 g startego sera żółtego -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy curry i podsmażamy. 3. Smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem i nakładamy ryż. Następnie mięso, paprykę i pieczarkę pokrojoną w kostkę, groszek, kukurydzę i przyprawiamy solą, pieprzem. Delikatnie przemieszać, aby przyprawy się rozeszły

Zdrowie i pysznie na talerzu
Lasagne z porem i z kurczakiem 403

Cebulę kroimy w piórka, por myjemy, kroimy na pół i kroimy w paseczki grubości około 1,5 cm, paprykę kroimy w paseczki, a kurczaka w drobną kostkę. Kurczaka doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką i imbirem. Wszystko smażymy razem na patelni przez około 5 minut, dodajemy w międzyczasie sól, pieprz i zioła prowansalskie. Przygotowujemy sos.  W rondelku roztapiamy masło

Delusional Trine
Krem słonecznikowo-pomidorowy, czyli co na kanapki zamiast hummusu? 145

Pewnie jako jedna z małej wegusów nie lubię humusu i nie przepadam za kaszą jaglaną. Z czymś jednak trzeba jeść kanapki, bo nie samym curry i ciastem człowiek żyje. Moim ulubionym wytrawnym kremem/pastą na kanapki jest właśnie ta na bazie słonecznika. Robię kilka wariantów smakowych, ale przedstawiam Wam pomidorowy jako pierwszy, z bajglami smakuje wyśmienicie. ps. W lodówce wytrzyma

greenscarf
Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku 124

patelni o średnicy 28 cm i z podanych proporcji wychodzi mi 6 sztuk. Jako nadzienie, wykorzystałam 4 pasty warzywne Wawrzyniec: Z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką Z grillowaną cukinią i curry Z grillowanym bakłażanem Z suszonymi pomidorami i żurawiną Wykonanie krok po kroku: 1. Jajka ze szczyptą soli rozkłócamy montewką lub mikserem, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej

Okiem Blondynki by McBlondi
Cukiniowy sos na zimę 140

kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej 2-4 łyżki curry tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku ok. 150 ml bulionu do podlania Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i gdy będzie gorący podsmażamy na nim cebulę aż będzie szklista. Dodajemy utartą

Szybko Tanio Smacznie
KOTLECIKI DYNIOWO BANANOWE Z KURCZAKA 156

przepyszny przepis na kotleciki już sprawdzone przez moich znajomych : 2 piersi kurze zmielone 1 banan zmiksowany 0.5 dyni małej zmiksowanej 1-2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz curry do smaku czosnek też do smaku bułka tarta do obtoczenia mi jak potrzeba zagęścić mięso olej do smażenia *****************************************************************  Mięso mielone wyz kurczaka wymieszać z zmiksowaną dynią i bananem ,dodać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Smażony karmazyn, purée z kalafiora i brokuły 164

startą gałką muszkatołową.  Na koniec dodaję koperek. Próbujcie co jakiś czas, czy smak was zadowala. Nie wszyscy lubią gałkę. Zamiast niej można użyć suszonej, słodkiej papryki czy przyprawy curry

Karczma Honorietty
Łosoś w sezamie, z makaronem udon, pastą chili i nerkowcami 171

pikantne pasty, na których punkcie mam fioła, do tego różnorodność i szybkość przygotowania. To wszystko sprawia, że o tej porze roku, w mojej kuchni bardzo często można poczuć zapach curry, garam masala czy też mleczka kokosowego. Dziś mam dla Was proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe na styl azjatycki. Łosoś pachnący niesamowitą kolendrą i kminem, z mocną nutą cytryny

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania