Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą
Kulinarne przygody GatitySkładniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem
JejKuchniaŚwięta! Sałatka z kurczakiem i orzechami Drukuj przepis Ilość porcji: 8 Czas gotowania: 1 godzina Składniki -2 torebki ryżu (200 g) -1 podwójna pierś z kurczaka -sól, pieprz, curry -olej do smażenia -4 jajka -pół szklanki orzechów włoskich -100 g rodzynek -100 g sera żółtego -1 puszka ananasa -1 puszka kukurydzy -majonez + jogurt grecki (pół na pół) Przygotowanie --> Ryż gotujemy
Marta Gotujepoziom cukru we krwi i rozgrzewa. Obok słodkich wypieków można go również używać w codziennym gotowaniu. Cynamon można stosować jako zmieloną przyprawę lub w całości wrzucić do gotującego się curry. Działa przeciwzapalne Naukowcy zidentyfikowali ponad siedem różnych rodzajów związków flawonoidowych w cynamonie. Związki te są bardzo skuteczne w zwalczaniu niebezpiecznych stanów zapalnych w całym organizmie. Cynamon ponoć dobrze służy cukrzykom
codojedzeniapomidorowego, pominęłam tez ocet i czosnek, bo moja papryka była ostra i nie chciałam dodatkowego ognia dodawać. Ten gęsty sos dodaję do wszystkiego, smaruję nim pieczywo, dodaję do sosów, curry itd., a że jest pikantny to starczy mi na długo, więc ta wielogodzinna babranina mi się opłacała. Jak wspomniałam użyłam własnej papryki, ale obecnie można kupić paprykę za bardzo przyzwoite
greenscarfSkładniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki z lekką „górką” konfitury truskawkowej szczypta soli i pieprzu 2 płaskie łyżeczki mielonej curry Przygotowanie salsy: W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą kuchennej trzepaczki, doprawiamy do smaku, ma powstać gładka masa. Smacznego
Zasmakuj KuchniOrzech ( podawanych zarówno na ciepło jak i zimno) smakują idealnie. Zapraszam i Smacznego:) SKŁADNIKI NA 12 sztuk: 1 kg fileta z indyka 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki curry sól i pieprz do smaku 1 łyżka vegety 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 2 ząbki czosnku DODATKOWO: Zasmażane Warzywa Firmy Orzech
Gotowanie Patkirodzaju połączenia klasycznego cukru z cukrem pudrem. Obtaczać żurawinę partiami w cukrze i odstawić do wyschnięcia na papier do pieczenia. Podobnie możemy potraktować gałązki rozmarynu lub curry, które będą imitacją igliwia na naszych ciastach i deserach. Żurawinę w cukrze można przechowywać 3-4 dni w papierowych torebkach poza lodówką
Kulinarne InspiracjePolecam! 3 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego (u mnie Kotlin) 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki suszonego koperku 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i zblendować z majonezem, ketchupem oraz musztardą. Całość wymieszać z przyprawami, a następnie schłodzić w lodówce. Pastę podawać
Di gotujeoczkach 2 korzenie pietruszki, starte na tarce o grubych oczkach 1 mały seler, starty na tarce o grubych oczkach 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę sól, pieprz, łyżka curry, szczypta cukru masło 2 łyżki przecieru pomidorowego 3/4 szklanki wody Przygotowanie: Kalafiora gotujemy do miękkości. Marchew, pietruszkę, cebulkę oraz seler podsmażamy na maśle. Dodajemy ugotowanego kalafiora. Przecier mieszamy z wodą
Życie ze smakiempozostałą garam masalę, szczyptę soli. Mieszamy i dalej gotujemy ok 3 minut. Odkładamy pół szklanki cieciorki do dekoracji. Do sosu wrzucamy cieciorkę. Gotujemy 10-15 minut. Podajemy ryż, z curry na wierzchu, posypane cieciorką. Ja całość skropiłam sokiem z mandarynki, ale limonka czy cytryna też będą świetne. Niestety nie miałam natki pietruszki a pasowałaby super
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Farsz: 100 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody 1 marchewka 1 cebula przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, majeranek) Sposób przygotowania: Na początek przygotuj farsz – do garnka daj kaszę jaglaną (wcześniej opłucz ją gorącą wodą), soczewicę oraz wodę. Całość gotuj bez przykrycia do czasu wsiąknięcia
Via Gustosmaczne i wyszukane. Jagnięcina gości na świątecznych stołach. W Grecji jagnięcina stała się podstawą wielu narodowych dań. U nas w domu często jemy jagnięcinę. Piekę polędwicę z jagnięciny , gotuję curry lub gulasz . Dzisiaj proponuję przepis z jagnięciny, marokański tagine. Przepis z jagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce
codojedzeniabardzo lubię. Koniecznie sami spróbujcie! 3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka) Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki curry pieprz (według smaku) Dodatkowo: 5 suszonych fig (użyłam ze Zdrowy Market 24) Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć
Di gotujezbyt gęsta, dolej odrobinę płynu. Wegańska pasta pomidorowa: Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 20g oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy curry 80ml wody lub wywaru warzywnego 2 łyżki orzeszków piniowych 1 łyżeczka soli pieprz czarny Sposób przygotowania: Czosnek obierz i posiekaj. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni
kuron.com.pl