Orzech ( podawanych zarówno na ciepło jak i zimno) smakują idealnie. Zapraszam i Smacznego:) SKŁADNIKI NA 12 sztuk: 1 kg fileta z indyka 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki curry sól i pieprz do smaku 1 łyżka vegety 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 2 ząbki czosnku DODATKOWO: Zasmażane Warzywa Firmy Orzech
Gotowanie Patkirodzaju połączenia klasycznego cukru z cukrem pudrem. Obtaczać żurawinę partiami w cukrze i odstawić do wyschnięcia na papier do pieczenia. Podobnie możemy potraktować gałązki rozmarynu lub curry, które będą imitacją igliwia na naszych ciastach i deserach. Żurawinę w cukrze można przechowywać 3-4 dni w papierowych torebkach poza lodówką
Kulinarne InspiracjePolecam! 3 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego (u mnie Kotlin) 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki suszonego koperku 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i zblendować z majonezem, ketchupem oraz musztardą. Całość wymieszać z przyprawami, a następnie schłodzić w lodówce. Pastę podawać
Di gotujeoczkach 2 korzenie pietruszki, starte na tarce o grubych oczkach 1 mały seler, starty na tarce o grubych oczkach 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę sól, pieprz, łyżka curry, szczypta cukru masło 2 łyżki przecieru pomidorowego 3/4 szklanki wody Przygotowanie: Kalafiora gotujemy do miękkości. Marchew, pietruszkę, cebulkę oraz seler podsmażamy na maśle. Dodajemy ugotowanego kalafiora. Przecier mieszamy z wodą
Życie ze smakiempozostałą garam masalę, szczyptę soli. Mieszamy i dalej gotujemy ok 3 minut. Odkładamy pół szklanki cieciorki do dekoracji. Do sosu wrzucamy cieciorkę. Gotujemy 10-15 minut. Podajemy ryż, z curry na wierzchu, posypane cieciorką. Ja całość skropiłam sokiem z mandarynki, ale limonka czy cytryna też będą świetne. Niestety nie miałam natki pietruszki a pasowałaby super
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Farsz: 100 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody 1 marchewka 1 cebula przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, majeranek) Sposób przygotowania: Na początek przygotuj farsz – do garnka daj kaszę jaglaną (wcześniej opłucz ją gorącą wodą), soczewicę oraz wodę. Całość gotuj bez przykrycia do czasu wsiąknięcia
Via Gustosmaczne i wyszukane. Jagnięcina gości na świątecznych stołach. W Grecji jagnięcina stała się podstawą wielu narodowych dań. U nas w domu często jemy jagnięcinę. Piekę polędwicę z jagnięciny , gotuję curry lub gulasz . Dzisiaj proponuję przepis z jagnięciny, marokański tagine. Przepis z jagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce
codojedzeniabardzo lubię. Koniecznie sami spróbujcie! 3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka) Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki curry pieprz (według smaku) Dodatkowo: 5 suszonych fig (użyłam ze Zdrowy Market 24) Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć
Di gotujezbyt gęsta, dolej odrobinę płynu. Wegańska pasta pomidorowa: Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 20g oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy curry 80ml wody lub wywaru warzywnego 2 łyżki orzeszków piniowych 1 łyżeczka soli pieprz czarny Sposób przygotowania: Czosnek obierz i posiekaj. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni
kuron.com.plpszennej. Zapraszam. Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 szklanka mąki kukurydzianej 3/4 szklanki wody 1 jajko bułka tarta (bezglutenowa) garść sezamu przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, pieprz, papryka słodka, curry tłuszcz (np olej z pestek winogron) Wykonanie: 1. Umyte piersi z kurczaka kroimy na małe cząstki. 2. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz przyprawy i mieszamy. 3. Następnie dodajemy wodę
Kawa z mlekiemboczku 2 cebule 1 papryka 1 puszka kukurydzy garść mrożonego groszku (może być z marchewką) kilka zielonych oliwek garść pomidorków koktajlowych oliwa + łyżka masła sól, pieprz, i dowolnie: oregano, curry, kurkuma Wykonanie: 1. Najpierw gotujemy kaszę jaglaną. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy szklankę wody, którą trzeba zagotować, do gotującej wody dodajemy łyżkę masła, odrobinę soli i kurkumy. Kaszę trzeba wypłukać
Kawa z mlekiemostrości możecie oczywiście dostosować do własnych potrzeb dodając mniej lub więcej papryczki chilli. Polecam ją do wszelkiego rodzaju pieczonych lub smażonych mięs, ale także do ryb i dań typu curry. Tajska sałatka z ogórka Składniki: 1 duży ogórek wężowy 4 łodygi dymki pokrojonej w plasterki 1 czerwona papryczka chilli drobniutko posiekana 2-3 szalotki bananowe pokrojone w cieniutkie
Codzienne Gotowanieuzyskuje całkiem nową odsłonę – dodatki do obiadu wcale nie muszą być nudne! Tak przygotowany ryż sprawdzi się zarówno do ryb i krewetek, ale będzie też świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody na 1 część ryżu, ale ryż będzie wtedy kleisty. Żeby
Karo in the Kitchenmakaronu 1 szklanka puree z dyni 3 łyżki płatków drożdżowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 2/3 szklanki mleka (ok. 160 ml) przyprawy i zioła (u mnie sól, curry i suszona natka pietruszki) Sposób przygotowania: Makaron ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu. Puree z dyni zblenduj na gładką masę z pokrojoną cebulą, czosnkiem i mlekiem. Następnie do powstałego „sera
Via Gusto