ryżowy 1 litr bulionu kurczęcego 3 łyżki mielonego suszonego imbiru (po raz pierwszy dałam w proszku poniewaz nie miałam w domu świeżego ) 100 ml mleka kokosowego z dodatkiem curry -kupicie w dobrych marketach taki gotowy produkt. Sposób: Skrapiamy kurczaka i krewetki sokiem z limonki W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy kurczaka i smażymy często mieszając . Następnie dodajemy marchew ,cebulę, czosnek
Viola cooks with passionresztek piór,błonek,podrobów . Osuszamy i smarujemy pędzelkiem oliwą z oliwek,tylko smarujemy z obu stron. Oprószamy słodką papryką ,czosnkiem,majerankiem i tymiankiem Wedle uznania możemy dodać również curry o dużej ostrości. Ja tak lubię i swoja połowę posypałam . Myjemy groszek,pomidory i pory. Pomidory kroimy na połówki,oprószamy pieprzem i solą . Pory wzdłuż na pół. (jak chcemy
Viola cooks with passionnadaje ciastkom piękny kolor), 80 ml wody. Dodatki dla dorosłych: 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli kamiennej lub himalajskiej, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/2 łyżeczki suszonej kolendry, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, ewentualnie sezam do posypania. Wykonanie : Kasze i/lub komosę ryżową bądź ziarna owsa moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy
Jeść, by żyć w zdrowiupuszki wody - pół puszki suchej czerwonej soczewicy - 2 łyżki śmietany 18% - 2 ząbki czosnku - 1 cm imbiru - po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, przyprawy shoarma i słodkiej papryki - 2 łyżeczki curry - pół łyżeczki cukru - szczyptę chili - sól do smaku - 1 łyżeczkę oleju kokosowego 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. 2. Dodajemy
Bez Cebulidodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 ) czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład curry). Jako przyprawa posiada liczne działania lecznicze. Polecany jest osobom, które często mają zimne stopy i dłonie, gdyż działa rozgrzewająco. Pozytywnie wpływa na trawienie, gdyż reguluje procesy trawienne. Hamuje rozwój bakterii
Health-Fit-Lifewątróbką. Wątroba jagnięca i cielęca to jedne z niewielu produktów, który uwielbiam pod każdą postacią. Ze względu na pogodę za oknem przyszła pora na coś rozgrzewającego. Dobrze doprawione curry z wątróbki z ziemniakami to syta propozycja na jesienno-zimowe popołudnia. Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki jagnięcej -2 duże ziemniaki -1 duża cebula -2 łyżeczki pasty czosnkowej albo 3 ząbki
Zielona Kuchniaroll). Czasami śniadaniową bułkę podaje się z placuszkiem ziemniaczanym . Chipsy o smaku octu, haggisa, aberdeen angus (wołowina). Frytki polane octem, z fasolką w sosie pomidorowym (baked beans), z sosem curry, z żółtym serem, lub z sosem mięsnym (gravy). Różnego rodzaju pie, faszerowane nie tylko mięsem, ale np. makaronem (macaroni cheese) i polane np. fasolką w sosie pomidorowym (baked beans
Codzienne GotowanieSzybkie i smaczne! Czyli dwa najważniejsze punkty spelnione! :) SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 400 ml jogurtu greckiego 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól, bądź wegeta 1 cebula drobno pokrojona 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła Piersi kroimy w kostkę, jogurt mieszamy dokładnie z przyprawami. Zalewamy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum
Mamuśka wraca do formyduży pomidor - 1 i 1/2 litra bulionu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - olej - 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki - 1/2 łyżeczki curry - 1/2 łyżeczki kurkumy - dymka, zielona część Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę, następnie dodajemy czosnek i paprykę drobno pokrojone
Apetyczna babeczkaMiodowa fasola z rozmarynem autorka: tofka | blog: para w kuchni Succotash z czerwonej fasoli autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska Puttu z curry z soczewicy autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska RZETELNA ZUPA Z SOCZEWICY autorka: garnkofilia | blog: Garnkofilia Ekspresowa "lasagne" w stylu meksykańskim autorka
Weekendy w domu i ogrodzieprzemysłowa i gospodarcza stolica Chin, a napływ robiących interesy Europejczyków do tego miasta jest ogromny. To danie właśnie – obok wołowego stir fry z pomidorami, wołowiny stir fry w żółtym curry z groszkiem i kantońskiej mielonej wołowiny w sosie pomidorowym do złudzenia przypominającej bolognese –jest jednym z takich przepysznych, kulturowych miksów. Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba
Karo in the Kitchenwiosny, to nie lada gradka. Ziemniaczki te można podawać na wiele sposobów - ja proponuję z koperkiem, choć świetny byłby również świeży rozmaryn, tymianek, czosnek, chilli, a nawet mielone curry. Takie ziemniaczki mogą odgrywać na talerzu główną rolę ze śmietanką bądź kefirem, lub być dodatkiem do dania mięsnego :) Cudowne połączenie z kurczakiem pieczonym w białym winie - i to wszystko
Moja Książka Kucharskadodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 ) czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład curry). Jako przyprawa posiada liczne działania lecznicze. Polecany jest osobom, które często mają zimne stopy i dłonie, gdyż działa rozgrzewająco. Pozytywnie wpływa na trawienie, gdyż reguluje procesy trawienne. Hamuje rozwój bakterii
Health-Fit-LifeWegetariańskie curry z ciecierzycy i pomidorów jadłam jakiś czas temu w jednej z krakowskich indyjskich knajpek. Było tak smaczne, że musiało szybko znaleźć się na moim blogu. Przepis jest taki jak lubię, czyli nieskomplikowany i szybki. Sos ma wyrazisty, intensywny i lekko pikantny smak dzięki podsmażeniu cebuli, czosnku i świeżego imbiru oraz dodatku kilku orientalnych przypraw, bez których
wyzwania kuchenne