KAPUSTY KISZONEJ Składniki na kotlety z kapusty kiszonej: 250g kalafiora 1 marchewka 300g kapusty kiszonej 1 łyżka suszonej natki pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu szczypta chili pół łyżeczki curry 1 łyżeczka czosnku granulowanego Jak zrobić kotlety z kapusty kiszonej: Marchewkę i kalafiora gotujemy (zobacz wpis Jak ugotować kalafiora ), studzimy lekko i miksujemy np za pomocą blendera ręcznego. Kapustę kiszoną dokładnie
Dorota SmakujeFilet z kurczaka 500 g Papryka czerwona Papryka zielona Por biała cześć połowa Marchew średnia czosnek ząbek Bulion warzywny szklanka Imbir świeży stary łyżka Sos sojowy jasny 4 łyżki Curry Sól Pieprz Przygotowanie: Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić dwiema łyżkami sosu sojowego i odstawić do lodówki na godzinę a najlepiej na całą noc. Makaron ugotować
Kulinarne przygodynatki pietruszki 2 połówki piersi z kurczaka 75 g kaszy gryczanej 75 g kaszy jęczmiennej sól i ulubione przyprawy, u mnie głównie pieprz czarny, słodka papryka, czosnek granulowany, curry, chilli Przygotowanie: Dzień wcześniej wieczorem pierś z kurczaka zamarynuj w ulubionych przyprawach i wstaw do lodówki na noc. Marchewki, pietruszki oraz dynię obierz, oczyść, umyj i pokrój w kostkę
Zdrowie na języku :Ppowinno dziwić nas to, że tak późno wracamy do korzeni. W moim przypadku wszystko zaczęło się od kurkumy. Do tej pory używałam kurkumy tylko jako barwnika, przyprawy do curry czy do mięs i warzyw z piekarnika. O jakże byłam niedouczona! W wielkim skrócie (więcej możecie przeczytać na wyżej wspomnianych blogach) kurkuma działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Oczyszcza wątrobę i nerki. Wzmacnia
W kuchni Karmel-itkiobraną i wydrążoną dynię. Gotować ok 30 minut do momentu zmięknięcia wszystkich warzyw. Na sam koniec gotowania dodajemy pietruszkę oraz koperek, a także wszystkie przyprawy (pieprz, sól, cukier, paprykę, curry i kurkumę). Całość zblendować na gładki krem. Dodać łyżkę masła oraz śmietankę. Ponownie zagotować. W razie potrzeby dodatkowo przyprawić do smaku. Zupę podawać posypaną pestkami dyni. Smacznego! Dziękuję
Słodki ZakątekJesienią niezwykle cenię sobie zapiekanki lub jednogarnkowe dania. Zawsze w tym czasie przyrządzam coś w stylu curry, chili con carne czy właśnie wymyślam jakiś rodzaj zapiekanki. Ten prezentowany Wam dziś przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie spodziewałam się, że połączenie tych jakże prostych smaków sprawi, że z piekarnika wyjedzie mi iście pyszna potrawa! A co jest potrzebne do zapiekanki
Raj dla PodniebieniaCiasta: dyniowe cynamonowe dyniowe z serkiem kremowym Na lekki posiłek: zupa z dyni i soczewicy zupa dyniowa z curry Bez gotowania: sałatka z kuskus i pieczonej dyni sałatka z brazowego ryżu, pieczonej dyni i soczewicy Desery na zimno: tarta dyniowa tiramisu dyniowe Co jeszcze? budyń dyniowy surówka z dyni i żurawiny
Lejdi of the houseobiadów. Zajada się nim każdy. I mały i duży. Wystarczy kilka dodatków i gotowe! Co nam trzeba? 4 ćwiartki kurczaka przyprawy: po płaskiej łyżeczce:sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry olej rzepakowy 4 duże ziemniaki, młode małe marchewki 2 cebule 1 papryka Robimy! Ćwiartki myjemy i wycinamy nadmiar niepotrzebnej skóry. Osuszamy lekko ręcznikiem papierowym Smarujemy lekko olejem i nacieramy mieszanką
Latosiowydomdyni (waga bez skórki) 100 ml białego, wytrawnego wina 50 g masła 30 g sera parmezan 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek po 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, curry, ostrej papryki oraz odrobina pieprzu i soli do mięsa szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej do smaku narka pietruszki do posypania Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wstawić do piekarnika nagrzanego
Kraina Miodem Płynącacebula ok. 1/4 średniej dyni (po obraniu ok. 1/2 kg) 1 puszka mleka kokosowego light 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 … Czytaj dalej Dyniowe curry
czarrna od kuchniwprowadzać do naszego menu wielkanocnego, obok sprawdzonych i lubianych klasyków, przynajmniej jedno nowe danie. Oczywiście to danie musi być w klimacie świąt wielkanocnych - więc nie zupa tajska albo curry:) Mimo, że podczas świąt jednak stawiamy na tradycję to jednak warto też urozmaicić stół i nie jeść co roku tego samego. Pasztet z kurczakiem i wątróbką w cieście Oryginalny przepis
Smaczny zeszytMarynata: 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru po ½ łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry i ostrej papryki 2 łyżeczki curry 1/3 szklanki mleka kokosowego Sos z orzeszków ziemnych 1 łyżka oleju 2 posiekane ząbki czosnku 1 mała cebula- posiekana 1 strączek chilli 1 szklanka mleka kokosowego
Smaczny zeszytzupy i zblendować, przelać do zupy. Zagotować, dodać kaszę. Gotować całość aż kasza zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, polubisz też Pomidorową zupę curry z fasolą
Smaczny zeszytfasolkę wymieszać z masłem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i koperkiem. Pyszność. Lubię też w tartej bułce, wiadomo - klasyka. Ale fasolka też się świetnie sprawdza w gulaszach i wszelkich daniach typu curry bo ładnie zachowuje swój kształt mimo gotowania i mieszania z innymi składnikami. Dziś prosty gulasz wołowy z mięsa mielonego, z dodatkiem fasolki i pomidorów. Proste i dość szybkie danie, idealne
Smaczny zeszytBardzo smaczne danie, które doskonale komponuje się z ryżem Curry . Oczywiście możecie zjeść z tym, co Wam pasuje najbardziej Co potrzeba: 2 duże piersi z kurczaka, 200 g pokrojonej botwinki z malutkimi buraczkami, 1 zblanszowany brokuł, 2 duże cebule, 6 łyżek oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka soli Co potrzeba na marynatę: 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżeczka soku
Bułka z Chlebem