curry - 8456 przepisów (strona:353/564)

ORKISZOWE PIEROGI z soczewicą, pieczarkami i papryką 200

pokrojoną cebulę. Dodaj do niej pieczarki oraz paprykę. W razie potrzeby dolej wody. Całość co jakiś czas mieszaj i podsmaż do miękkości. W trakcie możesz przyprawić (sól, pieprz, majeranek, curry). Na koniec wymieszaj wszystkie składniki – pamiętaj aby usmażone pieczarki z papryką wcześniej odcisnąć z nadmiaru wody. Całość dopraw i zostaw do przestudzenia (najlepiej jest zrobić farsz kilka godzin wcześniej

Via Gusto
Doskonały pasztet z cukinii ze świeżymi ziołami 124

czosnku obranych i posiekanych ½ szklanki oleju roślinnego ½ szklanki do wyboru: kaszy manny  lub  drobnej kaszki kukurydzianej  lub  tartej bułki ½  łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które nie używają jajek mogą je zastąpić 4-5 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody (siemię lniane jest

Anioły w kuchni
Stripsy ze schabu 231

plastrów schabu, 6 łyżek mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami przypraw np. gotowej przyprawy do kurczaka bez sztucznych dodatków, można samemu skomponować zestaw przypraw np. wymieszać kurkumę, curry, ostrą paprykę i sól. Jak przygotować stripsy ze schabu? Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, kroimy na długie paski. Na jednym talerzu roztrzepujemy widelcem 2 jajka. Na drugim mieszamy 6 łyżek mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z bobem i ziemniakami 165

szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków  500 g bobu 1 szalotka 1/2 pęczka koperku   Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta

Kulinarne przygody Gatity
Fit pasztet drobiowy 182

czerwonej soczewicy 2 - 3 jajka 1 duża cebula 2 - 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki  curry 1/2 łyżeczki k ozieradki lub vegety szczypta majeranku szczypta papryki słodkiej 1 łyżeczka soli * Po ugotowaniu rosołu mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do zamrażarki. Pieczemy pasztet dopiero, kiedy "nazbieramy

Kuchnia od dwojga
Frittata z kwiatami cukinii 161

Składniki: 4 jajka rozm. L kawałek cukinii 1/2 cebuli czosnkowej 4-5 kwiatów cukinii sól, pieprz, curry olej, masło Przygotowanie: Z kwiatów cukinii usunąć słupek i opłukać. Cebulę posiekać i wrzucić … Czytaj dalej Frittata z kwiatami cukinii

czarrna od kuchni
Kurczak w pomidorowym sosie 227

dużą kostkę i dodajemy do kurczaka, smażymy przez około 3 minuty, dodajemy bulion, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, sos sojowy, sos worcestershire, doprawiay słodką i ostrą papryką, curry i pieprzem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem. Dodajemy creme fraiche, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. I gotowe

Delusional Trine
Barfi czyli indyjskie mleczne ciasteczka w wegańskie wersji 189

chłodzi. Faktycznie, są idealnym dopełnieniem posiłku, bo pomimo tego, że są słodkie (no słodkawe, nie jakiś ulepek) to cudownie chłodzą i koją kubki smakowe np. po jakimś pikantnym curry. Przyznam się od razu, że sama wszystkie zjadłam. Składniki na 12 sztuk: 120 g mąki kokosowej 500 ml mleka sojowego 150 g cukru 50 g oleju kokosowego 100 g gęstego mleka

greenscarf
Co na wege kanapki? Krem z marchewki! 193

opór młodych marchewek, więc pewnie całe lato będę jadła ten krem. Składniki: około 500 g ugotowanej marchewki około 250 g selera 3 łyżki oleju (użyłam lnianego) łyżeczka soli łyżeczka curry łyżeczka kuminu Przygotowanie: Uwaga, zaskoczenie- zbleduj wszystko! Krem przechowywany w lodówce wytrzyma około tygodnia. Smacznego!   Artykuł Co na wege kanapki? Krem z marchewki! pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Sałatka z bobem i rzodkiewką 132

szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i rzodkiewką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1000 g młodych małych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka koperku sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Szybka cieciorka w pomidorach 165

ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego (dodałam od siebie) 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki klarowanego masła po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego curry i majeranku sól i pieprz do smaku Ciecierzycę namaczamy przez noc, następnie odcedzamy, zalewamy świeża woda i gotujemy ok godziny do miękkości. Na koniec wsypujemy sól i jeszcze chwilę gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
PASZTET Z CIECIERZYCY I PIECZAREK 142

pietruszka mała cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 jajka 3/4 szklanki otrębów 1/2 szklanki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, chilli cayenne, curry, tymianek  odrobina masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchewkę z pietruszką gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pieczarki podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie mielimy

wege i kropka
ZUPA SELEROWO - IMBIROWA 142

uczulenie na promieniowanie słoneczne.  SKŁADNIKI: 1 duży seler korzeniowy 3 małe ziemniaki 1 cebula około 2 łyżki startego świeżego imbiru 5 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka curry sól, pieprz świeżo mielony naturalna przyprawa do zup - mieszanka suszonych warzyw zioła Małgorzatki - kompozycja przypraw i ziół SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojone warzywa gotujemy w litrze wody, doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami

wege i kropka
PAPRYKA FASZEROWANA 264

farszu zjadłam następnego dnia w pracy :)  SKŁADNIKI: 2-3 czerwone papryki 150-200 g ryżu basmati 1/2 bakłażana 1 mały por (pokroiłam zarówno część białą jak i zieloną) curry zioła prowansalskie sól i pieprz kolorowy olej z pestek winogron  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż basmati gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy

wege i kropka

Proponowane wyszukiwania