piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie. PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku. Studzimy całkowicie. dodatkowo: - 2 garście orzechów nerkowca - łyżka
SMYKWKUCHNIbardzo dobra jest dynia Hokkaido, ponieważ ma bardzo cienką skórę i jest słodsza w smaku), 6-7 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 1 łyżka starego drobno imbiru, 1/2 łyżeczki curry, Sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1-1,2 litra wywaru warzywnego lub warzywnej kostki bulionowej BIO (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością), 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Dynie
Moja Mama Gotujełyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 filety anchois sok z połowy cytryny szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku przyprawa do mięsa: łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka ziołowego pieprzu pół łyżeczki curry sól tymianek pieprz czarny 3 łyżki oliwy Filet kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą, oliwą, odstawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, podlać
Obiad gotowysię teraz systematycznie zamieszczać jakieś fajnie przepisy. Dzisiaj proponuję alternatywę dla jajecznicy - omlet. SKŁADNIKI (na jeden omlet) 2 jajka opcjonalnie otręby i woda gazowana sól, pieprz czarny, curry, pieprz ziołowy, lub inne przyprawy według uznania :) DODATKI czarne oliwki pomidory koktajlowe ogórek zielony ser żółty szynka bazylia Całe jajka ubijam trzepaczką, dodaje przyprawy według upodobań, (opcjonalnie możemy
Zdrowo i kolorowobyć również mrożony) 2 duże marchewki duża cebula ok 0,5 kg piersi z kurczaka liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz po 1/2 łyżeczki papryki sło dkiej, ostrej oraz curry jogurt naturalny do po dania gałązka selera naciowego Przygotowanie: Kurczaka myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Kalafiora dzielimy na różyczki. dynię kroimy
ChilliJemyciecierzycy, itp. Dla totalnie zdrowej, beztłuszczowej opcji pomińcie pestki dyni. Polecam! Składniki na 6 kotletów: 1/2 bulwy selera, 5 łyżek mąki orkiszowej lub bezglutenowej, 6 łyżek wody, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki soli kamiennej, 1/4 łyżeczki pieprzu, pestki dyni (opcjonalnie). Wykonanie: Selera myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu odparowania wody lub przyrządzamy na parze (seler musi stać
Jeść, by żyć w zdrowiuPieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie. PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku. Studzimy całkowicie. dodatkowo: - 2 garście orzechów nerkowca
SMYKWKUCHNIkotletów): 200 g zielonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju palmowego ekologicznego (Look-Food) 2 czubate łyżki błonnika owsianego (Look-Food) przyprawy: sól himalajska, curry, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy i czarny Przygotowanie: Soczewicę opłucz i zalej 0,5 l wody. Gotuj ok. 30 minut, aż nasiona wchłoną całą wodę. Jeżeli pozostanie trochę
Zdrowie na języku :Pusmażone mięso, całość posypujemy mieszanką nasion i podajemy z sosem czosnkowym , tysiąca wysp lub kupnym, słodko-ostrym sosem chili. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również przepis na wrapy z kurczakiem curry lub łososiem
Bez Cebulitikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję i kroję w paski
Gotowanie Patkipieczemy w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek Pora kroimy na małe kawałki , a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach . Podduszamy na odrobinie oliwy (można doprawić przyprawą curry dla wzmocnienia koloru i podkręcenia smaku ) Rybę , bataty , podduszone warzywa , miksujemy . Doprawiamy i formujemy burgery ( ja użyłam foremek , aby nadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Marcepanowa kuchniaDrobna, zielona fasolka bardzo mi posmakowała. Traktuję ją w kuchni jako zamiennik innych roślin strączkowych. Wczoraj wylądowała w daniu jednogarnkowym - curry z warzywami na mleku kokosowym . Według mnie wyszło naprawdę pysznie. Zaraz naszykuję sobie kolejną porcję do zabrania na obiad do pracy. Czytaj więcej
Kasia SarnaDzisiaj bardzo smaczne chrupiące skrzydełka i niespodzianka. Skrzydełka płuczemy w zimnej wodzie i kroimy... Przyprawiamy klasycznie lub na ostro. Ciasto naleśnikowe jako panierka, z pieprzem, papryką, curry i proszkiem do pieczenia. Wyjątkowo dodałem drugie jajko, żeby było bardziej chrupiące. Wrzucamy skrzydełka i na godzinę wstawiamy do lodówki. Potem smażymy w głębokim tłuszczu i odsączamy. Po usmażeniu mięsa, warto
chleba naszegoteż zrobiłem :) Najpierw robimy solankę :) na 1 litr wody dwie czubate łyżki soli kamiennej lub morskiej. Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie... Ja dodałem jeszcze przyprawy do solanki carry i paprykę :) Serki w zimnej solance musza być całkowicie zanurzone, można je tak trzymać 3 dni... Pojemniki przechowujemy w lodówce i co 12 godzin odwracamy sery... Po wyjęciu osuszamy
chleba naszegoPotrzebujemy pojemniki, żeby sery wymoczyć w solance. Można dodać przyprawy, dla smaku, aromatu i koloru :) Sama solanka to 2 łyżki soli kamiennej na litr wody. Jak widać dodałem paprykę, curry, pieprz... W solance trzymamy minimum przez noc :) Potem osuszamy na kratce. ...lub w uchylonym piekarniku z termo obiegiem przy 50 st. C Na dno mini wędzarki wsypujemy zrębki
chleba naszego