bardzo prosta i szybka do wykonania. składniki: ok 1,5 l bulionu cebula średniej wielkości dynia marchew 2 łyżki oliwy ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, cynamon, curry ponadto: pęczek zielonej pietruszki jajka gotowane na twardo pestki słonecznika W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojony drobno czosnek. Następnie wrzucić pokrojone
6nieboSkładniki: 750 ml wegańskiego bulionu (Amandin) 225 g liści jarmużu 3 średnie ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka, chilli, sól himalajska 200 ml śmietany ryżowej (Amandin) Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj liście jarmużu (bez łodyg!). Duś
Zdrowie na języku :Pzamro ż onego zapasu z minionego sezonu 4 marchewki - średnie 1 ziemniak - średni 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości 1 orzecha włoskiego 1 pietruszka - mała 1/3 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki soli cebulowej pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku pestki dyni - do przybrania na talerzu 1 łyża
Grunt to przepis!Kończą się Wam pomysły na wykorzystanie dyni? Zupa, ciasto, curry, ... Mi też zaczęły się kończyć i w poszukiwaniu inspiracji trafiłam na przepis na kotlety jajeczne z dynią na blogu kwestiasmaku.com. Okazało się to strzałem w dziesiątkę bo kotleciki nie dość, że pyszne to jeszcze proste do przygotowania. W towarzystwie ulubionej sałatki na pewno zadowolą każdego smakosza
Milion Smakówjednak żadna z przypraw nie znalazła się na zdjęciu, bo doprawiana jest "do smaku", wedle gustu. 1 dynia 2 pietruszki 1 cebula czerwona 2 marchewki przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, kostka rosołowa Cebulę obrać i posiekać drobno. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Dynię rozkroić, wybrać gniazdo nasienne, pokroić
Czerwony Gupikprawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w Londynie i poszukując nowości kulinarnych. Nie wiem czy były wykonane tradycyjne, ale tak czy tak skradły kawałek mojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego
CzarnawisienkaPolecam naprawdę pyszna :) Składniki (na 2 osoby): Kawałeczek kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę garść pokrojonego szczypiorku 1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej 1/2 miseczki drobnej kaszy bulgur sól, pieprz i curry wedle uznania 3 jajka Wykonanie: Chorizo podsmażamy na patelni, jak się ładnie zarumieni dodajemy paprykę i chwilkę razem smażymy. Naszą kaszę zalewamy zagotowaną, gorącą wodą (wody tak trochę ponad
Moje pyszne gotowaniekurczaka 2 plasterki boczku wędzonego bądź gotowanego serek kanapkowy przyprawy Wykonanie: Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż. Do miski dać trochę miodu, łyżeczkę oliwy, łyżeczka: słodkiej papryki, pieprzu, oregano, curry) razem wymieszać i wrzucić nasze piersi i dokładnie obtoczyć. Do lodówki przynajmniej na godzinkę. Następnie nasze piersi obwinąć boczkiem i smażymy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy dobrze się
Moje pyszne gotowaniedanie? Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 duża marchewka, 1 pietruszka (korzeń), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, Ewentualnie ćwiartka awokado i pestki dyni do dekoracji. Wykonanie: Cukinie kroimy wzdłuż i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego
Jeść, by żyć w zdrowiusposobem powstały zielone roladki w wersji RAW. Oto one: Składniki na 12 roladek: 1 cukinia, guacamole: 1 awokado, pół małej cebuli, 2 daktyle, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, Do podania: kiełki rzodkiewki, słonecznika, gryki. Wykonanie: Cukinię kroimy na płaty obieraczką do warzyw. Awokado kroimy
Jeść, by żyć w zdrowiusprawdzają się jako przekąska na imprezie lub snack podczas seansu filmowego. Osobiście uwielbiam je jako składnik sałatek. Polecam! Składniki: 200 g suchej ciecierzycy, 1 łyżka papryki wędzonej, pół łyżeczki curry, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka rozpuszczonego, rafinowanego oleju kokosowego. Wykonanie: Ciecierzycę namoczamy na noc. Rano odcedzamy, przeplukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
Jeść, by żyć w zdrowiumały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki curry, 1 łyżka natki pietruszki, 1,5 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki chilli w proszku, 1, 5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki startej cukinii 1/2 szklanki mąki kokosowej, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, olej kokosowy rafinowany do smażenia. Wykonanie: Ugotowaną soczewicę łączymy z cukinią, mąką kokosową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, poszatkowaną cebulą, koperkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki o średnicy 6-7 cm. Smażymy
Jeść, by żyć w zdrowiułyżka mąki kokosowej, 1 łyżka mąki gryczanej, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej EKO, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ekologicznego czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki chilli, 3/4 szklanki wody, sezam, pestki dyni i/lub płatki owsiane bezglutenowe do obtoczenia. Wykonanie: Patisona myjemy, obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Wycinamy miąższ
Jeść, by żyć w zdrowiujarmużem każdego zdrowo nasyci i usatysfakcjonuje. Bardzo polecam! Składniki: 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej, 1/2 małej dyni, 1 szklanka startej cukinii, 4 duże liście jarmużu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta chilli. Wykonanie: Kaszę moczymy na kilka godzin lub cała noc. Następnie gotujemy. Cukinię
Jeść, by żyć w zdrowiu