wynos. Nad daniami do pracy popracuję jak tylko skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość
Blondynka GotujeUdało mi się kupić malutkie żółte patisony. Niektóre były wielkości dwóch pięciozłotówek, więc naprawdę maleństwa. Postanowiłam zrobić z części sałatkę, a część zamarynować w zalewie curry - przepis lada dzień. Pierwszy raz z patisonami spotkałam się wiele lat temu, kiedy stawiałam swoje pierwsze kroki w kuchni. To było w poprzednim stuleciu! o matko! jak to zabrzmiało! ;) Patison to odmiana dyni, więc
Codzienna kuchnia niecodziennadodaj pozostałe składniki, ułóż na talerzu. Sałatkę polej obficie sosem (przepis poniżej). dressing: 5 łyżek wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z limonki, łyżeczka musztardy angielskiej z curry, łyżeczka miodu, sól, bazylia, pietruszka lub kolendra (całość miksujemy na gładki
SMYKWKUCHNIkawałki (nieważne jakie – i tak rozpadną się podczas gotowania), pamiętając aby pozbyć się stwardniałej wewnętrznej części szypułek. Podsmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz curry. Smażymy jeszcze chwilkę, aby przyprawy nieco się podsmażyły i nabrały głębszego aromatu. Do mięsa dorzucamy pomidory i koncentrat. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut
Wołowina od rekinacukier, sól, pieprz i olej. Mieszamy i… gotowe :) Polecam również inne dania z dynią w roli głównej: Pyszna irlandzka zupa-krem z dyni z ziemniakami i cebulką, doprawiona odrobiną curry Delikatny gulasz z kurczaka z dynią i papryką
Trzeci talerzSkładniki: 1 duża cukinia 1 mała główka młodej kapusty 2 czerwone papryki 10-15 pomidorków koktajlowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, papryka słodka, papryka wędzona Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż, przez ok. 3 minuty pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę
Zdrowie na języku :PSkładniki: 3 duże pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku po pół łyżeczki koncentratów chili, curry i koperku Proeco Polska sól i pieprz 4 jajka Przygotowanie: Cebulę posiekać i zeszklić, dodać obrane … Czytaj dalej Jajka w pomidorach
czarrna od kuchniduża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki 5 łyżek oliwy 6 łyżek octu 2-3 łyżeczki soli 2 łyżki płaskie cukru łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki chili szczypta curry, pieprzu i gałki muszkatołowej Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać zmiażdżyć ząbki trzonkiem noża, drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić
6nieboduże cebule 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki Zalewa : dwie i pół szklanki cukru dwie i pół szklanki octu 2 łyżki gorczycy 4 małe łyżeczki soli 1 torebka przyprawy curry Przygotowanie Wszystkie składniki pokroiłem : paprykę w paski, cukinię w półtalarki, cebulę w piórka ( można pokroić wg uznania ). Pokrojone warzywa połączyłem, wymieszałem z przyprawami i zalewą oraz czosnkiem przeciśniętym
R'n'G Kitchenbędzie usmażona dodaję ją do pieczarek. Teraz czas zająć się piersią z kurczaka. Po zmieleniu przyprawiam ją solą i pieprzem (ja lubię dodać jeszcze albo przyprawę do gyrosa albo curry) i przekładam na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Gdy pierś będzie już usmażona dodaję do niej pieczarki z cebulą i wlewam bulion a po chwili koncentrat i oregano. Całość
Kuchnia Vikikarton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka czosnku granulowanego Detaliczny instruktaż wykonania i poradnik pasteryzacji poniżej. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię obrać
Grunt to przepis!Składniki: 2 średnie cukinie 3/4 szklanki ryżu 30 dkg fileta z kurczaka 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych 1 jajko sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i ostra, Przygotowanie: … Czytaj dalej Cukinie faszerowane
czarrna od kuchniidealnie nadaje się do jedzenia "na surowo", ale przede wszystkim świetnie się grilluje, dzięki czemu stanowi wspaniały dodatek do sałatek, zapiekanych mięs czy warzyw oraz jako składnik dań typu curry. Jeżeli jeszcze go nie znacie, to gorąco polecam go wypróbować np. w postaci sałatki z arbuza z grillowanym serem hallumi . Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna
Codzienne Gotowaniekusi pięknymi kolorami. Składniki: 270 g sera typu feta 150 g serka puszystego śmietankowego 100 g serka topionego Gouda lub smakowego suszony szczypiorek słodka papryka czarnuszka orzechy włoskie curry białe ziarna sezamu Przygotowanie: Wszystkie sery przekładamy do miski i mieszamy ze sobą do uzyskania zwartej konsystencji. Na małe talerzyki wysypujemy przyprawy - każdą na osobny talerzyk. Orzechy włoskie rozdrabniamy
Taste Therapypora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą smaczniejsze. Zimą
Bernika - moj kulinarny pamietnik