fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska
Kulinarne przygody Gatityfety sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Farsz mięsny 1 podwójny filet z kurczaka 1 kartonik pokrojonych pomidorów 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry, chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie sezamem/czarnuszk
Mieszam w Garnkucebula 1 pierś z kurczaka 1 mały kalafior (400 g) 1 pomidor ok 3 szklanek wody 1/4 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 łyżeczka przyprawy curry sól pieprz czarny mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać skrojony filet z kurczaka, przyprawić
https:KKuchniaMniamząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej (Victualia) 2 łyżeczki przecieru z ostrej papryczki (Victualia) 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g mięso mielonego z indyka przyprawy: curry, pieprz czarny, papryka słodka, bazylia, sól himalajska Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie wlej
Zdrowie na języku :Ppodać w formie bukietu, który prezentowałam tu: klik . 1 płat ciasta francuskiego 400g szynki (okrągłej o średniej wielkości) ketchup Dodatkowo: jajko ( + opcjonalnie szczypta soli oraz odrobina curry i papryki w proszku) Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1,5-2 cm. Plastry mortadeli przekroić na pół. Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem i położyć (obok siebie
Di gotujecebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy sos: 30 dkg mięsa z szynki wieprzowej 2 … Czytaj dalej Żółte placki z sosem curry
czarrna od kuchninajnowszego KUKBUKa, zmodyfikowałam go jednak odrobinę. Łatwy w przygotowaniu i BARDZO smaczny! Nawet wybredny Małżon, który rybę jada tylko w panierce, zjadł z apetytem. Ryba w sosie curry 2 łyżki oleju 2 cebule kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy po 1 łyżeczce słodkiej papryki, mielonego kuminu, kolendry, garam masali, soli 600 g filetu z dorsza puszka krojonych
Dzieje kuchennej Wiewiórydodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry. Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni, ma właściwości lecznicze znane od czasów starożytnych. W indyjskiej ajurwedzie stosuje się go jako środek na problemy trawienne, brak apetytu czy w przypadku takich
Zasmakuj Kuchnikuchni używam jej najczęściej do zabarwiania białego ryżu, potraw z kurczaka, czy ryb. Jest jedną z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Kurkuma jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza
Zasmakuj KuchniLubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z kalarepy. 2 kalarepki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów ( lub 3 – 4 pokrojone pomidory bez skóry ) 1 puszka ( 400 g ) mleka kokosowego 2 łyżki
Polska Zupazadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy pełnię kulinarnego szczęścia ;) Składniki: 200 g jogurtu naturalnego ogórek świeży 15 listków
zadanie-gotowanietylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi
Cooking MonsterKalafior w języku hindi to gobi . Słowo to odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących
zadanie-gotowanieSkładniki: 6 chlebków pita 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula garść oliwek 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz 1 jajko 1/2 średniej cukinii + 1 łyżeczka … Czytaj dalej Pity z mielonym
czarrna od kuchnimożemy dopasowywać do indywidualnych możliwości :) Pierwszym moim daniem inspirowanym kuchnią indyjską jest ryż miętowy z dodatkiem orzechów nerkowca. Może stanowić osobny posiłek lub być dodatkiem do warzyw czy też curry z kurczaka. Tak przygotowany ryż jest dosyć oryginalny w smaku, w mojej wersji lekko pikantny. Polecam :) Składniki: 1 szkl. ryżu basmati 1 cebula 1 zielona papryczka chili garść listków mięty
zadanie-gotowanie