wykazać się sporą wolą życia, bo na mnie nie zawsze mogą liczyć. Lepiej radzą sobie zioła na grządkach. Zimę przetrwała szałwia, pojawiła się też mięta, tymianek, rozmaryn. Posadzę jeszcze curry i lubczyk do rosołu i będę obserwować jak rosną. W taką pogodę ostatnią rzeczą na jaką miałabym ochotę są zakupy. Lista zakupów, którą sobie wcześniej przygotowuję, zwykle zostaje w domu
Smakowity Blog Kulinarnyautorka Julie Schwob) Na początek wypróbowałam przepis na kurczaka w liściach pandanu, ale jak przystało na prawdziwego kucharza thaï thaï . zastąpiłam je liśćmi .... pora, później przyszedł czas na curry z kurczaka z pędami bambusa ( przepis pojaw się niebawem ), tajskie sajgonki, pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej. Muszę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczarkową ze szczypiorkiem , którą moja mama zawsze przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta świetnie pasuje do kanapek z wędliną. Wczoraj zupełnie zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie curry z pieczarek i zielonego groszku . Uwielbiam kuchnię indyjską i tamtejsze bardzo aromatyczne potrawy. Danie jest bardzo smaczne i sycące i idealnie nadaje się jako danie wegetariańskie. Dziś natomiast polecam
Codzienne GotowanieGłównym składnikiem moich dań w tym tygodniu są pieczarki. Dziś postanowiłam przyrządzić je na sposób indyjski i przygotowałam curry z pieczarek i zielonego groszku . Grzybki w aromatycznym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam
Codzienne Gotowaniezaczynamy jeść lżej. Dziś u mnie lekki krem z marchewki z dodatkiem migdałów. Poezja! Składniki: pół kg marchewki 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 szklanki bulionu warzywnego curry, ostra papryka, cynamon- szczypta pól szklanki soku z pomarańczy łyżka miodu płatki migdałów- 4 łyżki Wykonanie: Marchewki obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew spryskujemy olejem, zapiekamy w piekarniku. Cebulę szklimy
Z Majeczką w kuchniprzyprawy i obiad gotowy! 1 podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz 150 g ryżu Cebulę oraz paprykę kroimy w drobna kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Filet
VioletoweKucharzeniebędzie idealny... SKŁADNIKI 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 duża marchewka 1 jabłko 0,5 szklanki mleka kokosowego 1,5 szklanki wody 1,5 łyżki curry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziaren kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,25 łyżeczki chili 0,25 łyżeczki białego pieprzu 0,25 łyżeczki
Czary - gary w kuchnioraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko. Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju gulasze, curry czy inne potrawki warzywne i mięsne, w których możemy zamaczać pieczywo lub zebrać nim resztki z talerza, tak,jak robią to Włosi. Zachęcam do wypróbowania moich przepisów na dodatki
Moja smaczna kuchniafasoli borlotti konserwowej (Dobra Zielarnia) 125 g czerwonej fasoli konserwowej 2 łyżki oleju (użyłam arganowego) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne, czarnego, ziołowego 1/2 łyżeczki curry szczypta soli morskiej Dodatki: wafle kukurydziane (Dobra Zielarnia) Przygotowanie: Fasolę odsącz z wody. Wszystkie składniki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Pasta świetnie pasuje z chrupiącymi
Zdrowie na języku :Pząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku (płaska) 1 łyżeczka tymianku (płaska) 3/4 łyżeczki papryki słodkiej (płaska) 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz Dodatkowo: koncentrat pomidorowy (wg smaku) 80g ryżu Ciecierzycę moczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin. (Uwaga, bo podwoi swoją objętość
Di gotujeSkładniki (na 10 szaszłyków): 1 podwójny filet z kurczaka 3 małe cebule 1/2 bakłażana 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 7-8 pieczarek sól, pieprz curry, słodka papryka olej marynata: 1 łyżeczka … Czytaj dalej Szaszłyki z kurczakiem w azjatyckiej marynacie
czarrna od kuchniktóre dzięki przyprawie do pieczenia chleba zyskały wspaniały smak i aromat. A przepisów będzie o wiele więcej. Firma Rafex przesłała mi do testowania mnóstwo wspaniałych przypraw: przyprawa z curry do kurczaka przyprawa do kawy i herbaty przyprawa do pieczenia chleba przyprawa do dziczyzny cebula prażona przyprawa do żurku TANDOORI MASALA PRZYPRAWA HARISA KURKUMA sól ziołowa przyprawa do ryb cytrynowa czubryca
Słodkie okruszkiSkładniki: udka kurczaka 4 duże, papryka czerwona 1 łyżeczka, rozmaryn 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, curry Royal Brand 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 1 szklanka z podanych składników oprócz wody wymieszxać marynatę, natrzeć nią uda kurczaka, schować do rękawa, nie zawiązywać i do lodówki na 2 godziny do rękawa wlać wodę, zawiązać rękaw
W Mojej Kuchni Lubięłyżki sosu sojowego light 1 łyżka cukru brązowego 1/2 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu 1 mała ostra papryczka 1 szczypta kolendry w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki oleju sezamowego Wykonanie: Na rozgrzany tłuszcz w woku wrzucić umyte i odsączone krewetki, przesmażyć, przełożyć na półmisek. Kolejno do woka dodawać posiekany czosnek i imbir, papryczkę oraz
Wino Francja Kuchniałyżka kaparów, 1 korniszon**, parę grzybków Kapary, korniszona, grzybki posiekać. Wymieszać z musztardą, szczypiorkiem. Wymieszać z majonezem, dodawanym do smaku. *ja użyłam musztardę francuską **zamiast korniszona użyłam ogórki z curry zastawa
królestwo garów