curry - 8956 przepisów (strona:392/598)

Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie 188

Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz.  Do przygotowania tego dania użyłam

Obiad gotowy
Zapiekanka z kurczakiem w cieście francuskim 210

Składniki 50 dkg fileta z piersi kurczaka 50 dkg pieczarek 30 dkg żółtego sera 1 puszka zielonego groszku 1 duża ecebula 2 opakowania ciasta francuskiego przyprawy: 1,5 łyżeczki curry pieprz, … Czytaj dalej Zapiekanka z kurczakiem w cieście francuskim

czarrna od kuchni
NALEŚNIKI Z WOŁOWINĄ I MARCHEWKĄ 149

naleśników KLIK TU 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 4 pieczarki 1 cebula Sól i pieprz 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki przecieru 2 lyzki pasty curry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE:  Marchewki obieram i trę na grubych oczkach.  Pieczarki myję i kroję w kostkę

Gotowanie Patki
Domowy chleb i pasta z pieczonych warzyw. 186

piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie.   PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku. Studzimy całkowicie. dodatkowo: - 2 garście orzechów nerkowca - łyżka

SMYKWKUCHNI
Zupa dyniowa 130

bardzo dobra jest dynia Hokkaido, ponieważ ma bardzo cienką skórę i jest słodsza w smaku), 6-7 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 1 łyżka starego drobno imbiru, 1/2 łyżeczki curry, Sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1-1,2 litra wywaru warzywnego lub warzywnej kostki bulionowej BIO (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością),  3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Dynie

Moja Mama Gotuje
Sałatka z kurczakiem i selerem 206

łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 filety anchois sok z połowy cytryny szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku przyprawa do mięsa: łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka ziołowego pieprzu pół łyżeczki curry sól tymianek pieprz czarny 3 łyżki oliwy Filet kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą, oliwą, odstawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, podlać

Obiad gotowy
Omlet a'la pizza na śniadanie 176

się teraz systematycznie zamieszczać jakieś fajnie przepisy.    Dzisiaj proponuję alternatywę dla jajecznicy - omlet. SKŁADNIKI (na jeden omlet) 2 jajka opcjonalnie otręby i woda gazowana sól, pieprz czarny, curry, pieprz ziołowy, lub inne przyprawy według uznania :) DODATKI czarne oliwki pomidory koktajlowe ogórek zielony ser żółty szynka bazylia     Całe jajka ubijam trzepaczką, dodaje przyprawy według upodobań, (opcjonalnie możemy

Zdrowo i kolorowo
Krem dyniowo - kalafiorowy z kurczakiem 164

być również mrożony) 2 duże marchewki duża cebula ok 0,5 kg piersi z kurczaka liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz po 1/2 łyżeczki papryki sło dkiej, ostrej oraz curry  jogurt naturalny do po dania  gałązka selera naciowego         Przygotowanie: Kurczaka myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Kalafiora dzielimy na różyczki. dynię kroimy

ChilliJemy
FIT KOTLETY Z SELERA 164

ciecierzycy, itp. Dla totalnie zdrowej, beztłuszczowej opcji pomińcie pestki dyni. Polecam! Składniki na 6 kotletów: 1/2 bulwy selera, 5 łyżek mąki orkiszowej lub bezglutenowej, 6 łyżek wody, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki soli kamiennej, 1/4 łyżeczki pieprzu, pestki dyni (opcjonalnie). Wykonanie: Selera myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu odparowania wody lub przyrządzamy na parze (seler musi stać

Jeść, by żyć w zdrowiu
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW DO CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY 153

Pieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie. PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku. Studzimy całkowicie. dodatkowo: - 2 garście orzechów nerkowca

SMYKWKUCHNI
Pieczone kotlety z zielonej soczewicy - wegańskie :) 160

kotletów): 200 g zielonej soczewicy  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju palmowego ekologicznego (Look-Food) 2 czubate łyżki błonnika owsianego (Look-Food) przyprawy: sól himalajska, curry, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy i czarny  Przygotowanie: Soczewicę opłucz i zalej 0,5 l wody. Gotuj ok. 30 minut, aż nasiona wchłoną całą wodę. Jeżeli pozostanie trochę

Zdrowie na języku :P
Wrapy z marynowanym kurczakiem i warzywami 121

usmażone mięso, całość posypujemy mieszanką nasion i podajemy z sosem  czosnkowym , tysiąca wysp lub kupnym, słodko-ostrym sosem chili. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również przepis na wrapy z  kurczakiem curry lub łososiem

Bez Cebuli
KURCZAK TIKKA MASALA 169

tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję i kroję w paski

Gotowanie Patki
BURGERY RYBNE ( BEZ GLUTENU I NABIAŁU ) 133

pieczemy w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek Pora kroimy na małe kawałki , a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach . Podduszamy na odrobinie oliwy (można doprawić przyprawą curry dla wzmocnienia koloru i podkręcenia smaku )  Rybę , bataty , podduszone warzywa , miksujemy . Doprawiamy i formujemy burgery ( ja użyłam foremek , aby nadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Marcepanowa kuchnia
POMYSŁ NA FASOLKĘ MUNG 165

Drobna, zielona fasolka bardzo mi posmakowała. Traktuję ją w kuchni jako zamiennik innych roślin strączkowych. Wczoraj wylądowała w daniu jednogarnkowym - curry z warzywami na mleku kokosowym . Według mnie wyszło naprawdę pysznie. Zaraz naszykuję sobie kolejną porcję do zabrania na obiad do pracy. Czytaj więcej

Kasia Sarna

Proponowane wyszukiwania