łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon 4 łyżki octu jabłkowego sok z 1 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry 3/4 szklanki wody 1. Kapustę i paprykę pokrój w drobne paski. Marchewki obierz, następnie (najlepiej obieraczką) także pokrój w cienkie paski. Ogórka pokrój w plasterki, pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj
Powiedz dietom nieSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 2 sztuki "L", bułka namoczona w mleku 1 sztuka, śmietana kremówka 2 łyżki, cebula 2 sztuki,curry mielone Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 4 łyżki, bułkę namoczyć w mleku lub wodzie i potem odcisnąć ją z płynu, wszystkie składniki z mięsem dokładnie wyrobić
W Mojej Kuchni Lubiętwarożek sojowy. Mozna go jeść w postaci surowej lub gotowany w woku lub na patelni, wiedząc, że przesiąka smakiem i aromatem produktów, z którymi jest gotowany np cebula, czosnek, curry czy sosy. MISO to gęsta pasta ze sfermentowanej soi. Napoje sojowe (mleko sojowe) może zastąpć tradycyjne produkty mleczne na śniadanie. Ale istnieje ryzyko, że zostaly one podgrzane do bardzo wysokich
MODA NA BIOłyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50g), - ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 110g), - filet z piersi kurczaka (ok. 120g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kulka mozarelli (ok. 125 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia). Sposób przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach180g), - 2 marchewki (ok. 90g), - 2 ząbki czosnku - 1 cebula (ok. 40g), - 3 łyżki kaszy manny (ok. 36g), - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g) - pieprz , sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. 2. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. 3. Do ugotowanej soczewicy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachszklanka ciecierzycy (ok. 180g), - 2 ząbki czosnku - 1 cebula (ok. 40g), - 1 łyżka kaszy manny (ok. 12g), - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g) - pieprz, sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Ciecierzycę płuczemy i moczymy przez noc w 2 szklankach wody. 2. Ciecierzycę gotujemy do miękkości. 3. Cecierzycę miksujemy i dodajemy kaszę mannę, wyciśnięty
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 200g), - 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich (ok. 20g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - mleko do namoczenia mięsa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w mleku. 2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z przyprawami. 3. Marynujemy mięso
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżka posiekanego koperku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy listki sałaty 2. Awokado i ogórka obieramy i kroimy w kostkę 3. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach i pieczemy w 200 ⁰ C przez
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach200g), - 1 cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - 4 suszone pomidory (ok. 80g), - opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej. 2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona, curry, na sos czosnkowy: - ząbek czosnku, - pół jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - łyżka soku z cytryny, - szczypta cukru, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyce i marynujemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcebula (ok. 70g), - 1 / 4 średniej cukinii (ok. 225 g), - 1 pierś z kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry, papryka słodka, wędzona i ostra. Sposób przygotowania 1. Kroimy paprykę w kostkę, 2. Wydrążamy środek cukini. Cukinię kroimy w kostkę. 3. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. 4. Mięso z piersi kurczaka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpierś z kurczaka (ok. 230g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 2 garście szpinaku (ok. 40g), - czosnek, - 4 marchewki (ok. 420g), - 6 ziemniaków (ok. 420g), - przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPyszny szybki obiadek, zrobiłam go w 30 minut. W osobnym garnku ugotować ziemniaki i fasolkę do miękkości. Woda musi być osolona. Jak już warzywa będą miękkie
Kuchnia Pokoleńpiekarnika. Taki sposób praktykuję od dłuższego czasu. Może kiedyś spróbuję ją ugotować lub użyć tej z puszki. 200g ciecierzycy (polecam od Skworcu ) 3 łyżki oliwy Przyprawy: (*) 1/2 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu ) Cieciorkę moczyć przez minimum 18 h . (Zalać zimną wodą. Uwaga, bo podwoi
Di gotujeblogu. Dzisiaj pszenne chlebki posmarowane jogurtem i posypane makiem. Mięciutkie i takie pozostają nawet kolejnego dnia, jeśli jakiś placek uchowa się tak długo. Przepis pochodzi z książki „Easy curry cookery” wydana przez Australian Women’s Weekly. zaczyn : 10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 0,5 szkl mąki
Polska Zupa