fasoli z puszki (po odsączeniu ok. 200) 3 dymki (biała i zielona część), drobno posiekanych 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżeczka przyprawy curry 1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 400 g jogurtu greckiego 1/2 świeżego
My Culinary Artspróbować to śmiało do kuchni i pieczemy!. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 banan - 1/2 szklanki mleka - 4 łyżki miodu - 1/2 szklanki rodzynek - 1/4 szklanki słonecznika - 1/2 łyżeczki carry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki lnu mielonego - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - łyżka oleju kokosowego Produkty dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę przelewamy wrzątkiem żeby
Apetyczna babeczkaprzykład taki kalafior. Większość z nas zna zupę kalafiorową i kalafiora z wody z bułką tartą. Mnie jednak zaskoczył w innych odsłonach. Jakiś czas temu zamieściłam przepis na curry z kalafiora. Tym razem kuskus z kalafiora, który ten oryginalny kuskus przypomina tylko z wyglądu. I bardzo dobrze, bo oryginalny kuskus wcale nie jest taki zdrowy. Tymczasem jego podrabiana kalafiorowa
Simple Dishcebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka szklarniowego cebula ze szczypiorem 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru
6nieboszklanki pasty z tamaryndy (koncentratu) 3 łyżki nasion żółtej gorczycy 3 łyżki miałkiej soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (w całości) 1 łyżeczka goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji wegańskiej pominąć) 1 żółta cebula (drobno poszatkowana) 1/2 szklanki cukru 1 laska
Jem więc Jestemskładniki: 300 g suchej ciecierzycy ok. 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek ulubione przyprawy: sól , papryka sproszkowana, curry, sól czosnkowa, bazylia, oregano… wykonanie: Ciecierzycę przepłukujemy. Zalewamy wodą i odstawiam do namoczenia na noc. Następnie jeśli nie pochłonęła całej wody to ją odlewamy i ewentualnie osuszamy z wody na papierowym ręczniku. (Ciecierzycę również dodatkowo możemy ugotować) Mieszamy z oliwą
Domowy Smak Jedzeniazatem ten artykuł traktujący o tym obszernie i z każdej strony. 6 . I na koniec kilka miejsc do polecenia: * Rzeźnia i ich wyborne żeberka * azjatyckie bistro Curry Up - szczególnie mi smakowała sałatka z preparowanego i prażonego (?) ryżu * Klubokawiarnia Ludowa - pyszny sernik, może niezbyt uzdrowiony, ale warto zgrzeszyć
Zdrowa Kuchnia Sowymasłem orzechowym, bananami i czekoladowym kremem z awokado. Czasem polewam je kokosowym jogurtem z cytryną. Naleśniki te, dobrze wypadają również w wersji wytrawnej – jadłam je już z soczewicowym curry i z pieczoną dynią. Sami widzicie, wystarczy nasmażyć ich stertę i problem z monotonią w kuchni znika! Paleo naleśniki na mące kasztanowej Składniki 3/4 szklanki mąki kasztanowej 1 szklanka mleka migdałowego
Fill The Bowlmała główka kapusty pekińskiej kalafior 500 g 5 jaj jogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić
Poezja Smaków - blog kulinarnyProponuję na ostatki sałatkę na ostro. SKŁADNIKI: marynowane warzywa: marchewka, mała cebula, (dałam również taką z dodatkiem curry ), malutkie korniszony, papryka, kukurydza(myślę, że dobór warzyw i ich proporcje zależą od tego co lubicie), pieczarki w occie, 280g mozarelli w kulkach, 200g fety w kostkach, migdały w słupkach, SOS: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sok z połowy
Kuchnia Beatymleka kokosowego 1 duża czerwona cebula, jest łagodniejsza i szybciej się podsmaża szczypta cynamonu świeża bazylia , do dekoracji 2 cm świeżego kłącza imbiru 4 ząbki czosnku pół łyżeczki curry SKWORCU pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy virgin do smażenia SKWORCU szczypta gałki muszkatołowej sok z pół cytryny sól morska bądź himalajska do smaku piramidki POPCROP do przegryzania
Z Kuchni Do Kuchnigwarancję złocistej i trwałej opalenizny. Składniki duża łyżka oleju kokosowego virgin, tubylcy używają oliwy z oliwek duża czerwona cebula 5 dużych marchewek 2 cm świeżego kłącza imbiru łyżeczka curry i szczypta kurkumy skórka otarta z 1 pomarańczy 4 łyżki mleka kokosowego sól do smaku butelka salsy pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie groszek ptysiowy Brześć Można z powodzeniem
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, parmezan starty 20 dag MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, rozmaryn suszony 3 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki ząbki czosnku 1 główka ziemniaki w mundurkach podgotować z 7 minut, wystudzone obrać i pokroić w grubsze plastry, przygotować
W Mojej Kuchni Lubięczerwonej fasoli (ugotowanej) 1/2 szklanki groszku z marchewką (u mnie mrożony) świeży grzyb shitake czubata łyżka mleka kokosowego 1,5 łyżeczki sosu sojowego świeże zioła: rozmaryn, bazylia, szczypiorek * przyprawy: curry, czarnuszka, czosnek granulowany * *przyprawy i zioła polecam dodawać w ilości odpowiedniej do naszych upodobań WYKONANIE Płatki owsiane mielimy na mąkę, następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami na ciasto. Patelnię delikatnie
healthy dreamsdwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki "Maggie" w płynie 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki chilli Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso dokładnie mieszamy. Dokładamy rodzynki. Odstawiamy do lodówki na min. dobę. Ryż
Pobite gary Barbary