curry - 8956 przepisów (strona:398/598)

Marokańska Zupa Harira z soczewicą i ciecierzycą 171

startego puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy Garam masala - 1 łyżeczka pieprz cayenna - pół łyżeczki kardamon -1 łyżeczka mielony kmin rzymski - pół łyżeczki cukier trzcinowy - 1 łyżeczka curry - pół łyżeczki słodka papryka - 1 łyżeczka miód - 1 łyżeczka Do namoczenia strączków 2 łyżeczki sody  2 łyżeczki kminku Do podania świeża kolendra cytryna/ limonka Etap I - Strączki Moczymy

Wylizany Rondel
Pasta jajeczna z twarogiem 175

suszone pomidory 2 łyżki ciecierzycy z puszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki curry Przygotowanie: Jajka obieramy i kroimy w kostkę.Przekładamy do wysokiego naczynia.Szczypiorek kroimy drobno, dodajemy do jajek(troche zostawiamy do ozdoby).Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na pastę.Przekładamy do miseczki i dekorujemy.Najlepiej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Orientalny krem z kukurydzy 179

Coś dla wielbicieli kremów: Orientalny krem z kukurydzy Składniki: 600 ml bulionu 3 średnie puszki kukurydzy w puszce 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany curry, pieprz, sól, ostra papryka grzanki (wedle uznania) Wykonanie: do bulionu dodajemy 2 przecedzone puszki kukurydzy, jedną puszkę kukurydzy wraz z zalewą. Gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu.  Na patelni podsmażamy

W Moim Magicznym Domu
Sałatka z kalerosse™ i mango 135

mango Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 opakowania  kalerosse™ 1/2 dojrzałego mango 1 mała czerwona cebula  Sos: 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczka curry sok 1/2 cytryny sól pieprz  Wykonanie: Z kalerosse™ odcinamy stwardniałe końcówki, główki wrzucamy na sitko i przelewamy je wrzątkiem. Zostawiamy na sitku do obcieknięcia. W szklance mieszamy składniki sosu. Cebulę

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z szpinakiem / Healthy Spinach Pasta 126

solą i pieprzem, wycisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy wszystko ładnie się zrumieni dodać pomidory i gotować  do momentu aż odparuje woda. Doprawić  bazylią, papryką ostrą, słodką i curry. Dodać pokrojone oliwki. Na sam koniec dodać szpinak i gotować przez moment aż nadmiar wody zostanie całkowicie odparowany. Ja dzisiaj zagęściłam śmietaną, gdyż miałam  akurat  w lodówce

Delusional Trine
Znów szpinak / Spinach for the second time! 1271

posiekać. Posiekać drobno cebulę i paprykę, wszystko razem wymieszać, dodać białko jajka, choć nie jest to bardzo konieczne, dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ostrą i słodką papryką i curry. Płaty ciasta filo rozmrozić, rozkroić na pół, tak aby miały kształt prostokąta. Dużą łyżkę farszu zawijać w ciasto, piec 20 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe z jakimś fajnym dipem

Delusional Trine
Kuskus i szpinak / Couscous and spinach 143

około 5 minutach kasza jest już gotowa. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki z papryka, dodać szpinak i wszystko razem smażyć do odparowania wody. Doprawić sola, pieprzem, słodka papryka i curry. Dodać kuskus wszystko razem wymieszać i przełożyć na talerz. Posypać tartym parmezanem wedle uznania. Gotowe! Szybki obiad, a do tego bardzo zdrowy

Delusional Trine
Bakłażan z soczewicą i orzechami włoskimi 143

już wiedziałam, że muszę z nich zrobić obiad. Uwielbiam dania jednogarnkowe to poszperałam w spiżarni i wykombinowałam danie, którym sama się zachwyciłam i zajmuje miejsce drukiem tuż za curry z dynią i ze szpinakiem ( tu znajdziecie przepis ). Dodatkowo byłam z siebie dumna, bo Nina zjadła obiad z wielkim apetytem i do tego dała mi 10/10, a na co dzień

greenscarf
Sałatka z wędzonym łososiem! menu sylwestrowe 161

dressing do sałatki, przygotowany w butelce.          dressing do sałatki: - 7 łyżek oliwy z olwiek - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki musztardy o smaku curry - 1 łyżeczka miodu - sól - pieprz - 2 łyżki wody - zioła włoskie bądź świeża posiekana bazylia   w/w składniki miksujemy blenderem na gładki sos do sałatki.       Mam nadzieję

SMYKWKUCHNI
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 297

Nowym 2017 Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą

Kulinarne przygody Gatity
Makaronowa sałatka z czosnkiem i kurczakiem 171

łyżka ketchupu  Składniki ( do marynaty piersi z kurczaka )  4 łyżeczki przyprawy do gyrosa  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  2 łyżeczki papryki czerwonej  1 łyżeczka curry  pół łyżeczki pieprzu czarnego  4 łyżki oleju  1 cebula  Wykonanie  Pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę , następnie dodaję wszystkie wymienione przyprawy oraz pokrojoną cebulę

Mój Smak
Sałatkowe menu na Sylwestra 298

kuskusem i granatem Sałatka z surimi i zielonym groszkiem Sałatka z pieczonych buraków z fetą Ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka

Kulinarne przygody Gatity
Prosta Sałatka z Soczewicą 110

innych pomysłów na sałatkę to kliknijcie tutaj -> klik ! Prosta Sałatka z Soczewicą 2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: soczewica 100g pieczarki 250g pietruszka oliwki 25g curry 1/3 łyżeczki kurkuma 1/3 łyżeczki oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie smażymy pieczarki (do momentu całkowitego wyparowania wody

rabarbarowo
Potrawy na Sylwestra 2016 202

fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą Potrawka z ciecierzycy Smacznego

Codzienne Gotowanie
Filet z kurczaka z ananasem i fasolką 313

osłodzonej i lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie doprawiamy filet przyprawą orientalną. Jeśli takiej nie mamy, możemy użyć tego, co znajduje się akurat w naszej kuchni: curry, kurkumę, paprykę, kumin – dowolność. Ananasa karmelizujemy na patelni z miodem i masłem. Układamy na przygotowanej fasolce. Kurczaka smażymy i podajemy na wierzchu naszej potrawy. Prosty, smaczny i zdrowy obiad gotowy

MarcinChef