Musiałam brać dokładkę! SKŁADNIKI: pęczek botwiny (ok 5 mały buraczków) 2 ząbki czosnku 300g kefiru liść laurowy jajko 2 ziela angielskie kawałek marchewki kawałek selera łyżka posiekanego koperku przyprawy: curry, płatki chilie WYKONANIE: buraczki umyć i obrać liście botwiny blanszujemy ok 5-7 min w niewielkiej ilości wody ugotować buraczki z liściem laurowym i zielem angielskim (po ugotowaniu
healthy dreamsgórskich szklanka otrębów owsianych 20g drożdży łyżka czarnego sezamu łyżka siemienia lnianego łyżka babki płesznik łyżka chia szałwii odrobina mleka roślinnego ok 1.5 szklanki wody łyżka mielonego lnu przyprawy: curry, papryka słodka, płatki chilie, majeranek, zioła prowansalskie, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką WYKONANIE płatki owsiane mielimy na mąkę, mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami w misce mleko roślinne
healthy dreamsnasz organizm w towarzystwie tłuszczów- dlatego też użyłam awokado. Całość posypałam bobem. Pysznie i proste danie. SKŁADNIKI: bakłażan duży pomidor awokado szklanka bobu łyżka nasion chia przyprawy: czosnek granulowany, curry, majeranek, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, słodka papryka WYKONANIE: bakłażana kroimy na pół, wyciągamy środek - tworzymy łódki bakłażana pieczemy ok 20 min w 200 stopniach pomidora obieramy
healthy dreamsnajważniejsze, są w stu procentach zdrowsze. Można je piec, grilować i smażyć. Składniki: ok 180g tofu 3/4 szklanki fasoli jaś 3 łyżki kaszy jaglanej przyprawy: majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany, curry, pieprz ziołowy, słodka papryka Wykonanie: fasolkę należy namoczyć przed gotowaniem (najlepiej dzień wcześniej) i ugotować do miękkośći kaszę jaglaną gotujemy wszystkie składniki dokładnie razem blendujemy- na gładką masę
healthy dreamsdzisiejszy stworzyłam z wykorzystaniem jogurtu sojowego i czerwonej soczewicy. Dla wzbogacenia smaku całość posypałam cieciorką. PYCHOTA! Składniki: cukinia 3 łyżki czerwonej soczewicy 2 łyżki ciecierzycy łyżka jogurtu sojowego przyprawy: curry, chilie, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim Wykonanie: cukinie kroimy poziomo, pozbywamy się pestek (tworzymy tzw. łódeczkę)- pieczemy ok 25 min w 190 stopniach ciecierzycę gotujemy
healthy dreamsDzisiaj przedstawiam wam wegańskie sajgonki z quinoą i grzybami mun z dodatkiem słodkiej kukurydzy. Składniki: 6 komosy ryżowej 6 sztuk papieru ryżowego 4 łyżki kukurydzy garść grzybów mun przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, pieprz ziołowy Wykonanie: quinoę gotujemy w niewielkiej ilości wody grzyby mun zalewamy wrzątkiem na ok 20 min, następnie gotujemy
healthy dreamsnutą sezamu- powinny chociaż raz zagościć na naszym talerzu. Są świetną alternatywą dla mięsnej pulpecików. SKŁADNIKI: 100g tofu naturalnego 1/2 batata 4 łyżki białego sezamu przyprawy: chili, czosnek niedźwiedzi, curry, pieprz ziołowy WYKONANIE: batata obieramy i trzemy na tarce 2 łyżki sezamu mielimy w młynku tofu blendujemy z batatem, zmielonym sezamem i przyprawami- następnie dodajemy pozostałe łyżki sezamu
healthy dreamssezamu i dodaję go wszędzie) SKŁADNIKI : mała cukinia 100 g mozzarelli w kulkach garść grzybów mun 2 łyżki sezamu 7 sztuk papieru ryżowego przyprawy: słodka papryka, chilie, pieprz ziołowy, curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką WYKONANIE: cukinię kroimy w plasterki- każdy z nich posypujemy przyprawami i sezamem grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 min, po czym przez
healthy dreamsczerwonej soczewicy, gościem specjalnym jest pieczona dynia hokkaido :D SKŁADNIKI : 3 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki amarantusa 2 łyżki soczewicy czerwonej kawałek dyni hokkaido 10 sztuk papieru ryżowego przyprawy: curry, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, chili, słodka papryka WYKONANIE: kaszę jaglaną, amarantusa i soczewicę gotujemy ok 15 min- mieszamy razem z przyprawami dynię obieramy, kroimy w kosteczkę, po czym pieczemy
healthy dreamsczerwonej papryki 1/4 dyni hokkaido garść fasolki szparagowej 3 łyżki ciecierzycy 100g makaronu z czarnego ryżu 5 łyżek mleka kokosowego garść grzybów mun łyżka pędów bambusa (opcjonalnie) przyprawy: curry, imbir, słodka papryka, chili, majeranek, pieprz ziołowy WYKONANIE: ciecierzycę gotujemy do miękkości, makaron wrzucamy do gotującej się wody, po czym gotujemy ok 5 min grzyby mun zalewamy wrzącą wodą
healthy dreamsprawdę wiele radości. SKŁADNIKI : 100g cukinii 1 łyżka nasion chia 2 białka jajek 4 łyżki czerwonej soczewicy łyżka mielonego lnu przyprawy: majeranek, bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka dwie pieczarki łyżka siemienia lnianego WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy białka ubijamy na piankę, cukinię obieramy i trzemy na tarce, pieczarki obieramy i kroimy
healthy dreamsnasze dania. SKŁADNIKI: 1/2 dyni hokaido 1/2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora 3 goździki 2 łyżki oleju arganowego virgin BIO PLANET 500ml wody 4 łyżki amarantusa przyprawy: imbir,chili, curry WYKONANIE: warzywa obieramy , kroimy w kostkę i gotujemy w 500 ml wody razem z goździkami (do miękkości) ugotowane warzywa wraz z wodą odstawiamy do wystygnięcia, wyciągamy goździki razem z porem
healthy dreamstłuszczowymi, jakie zapewniło nam wcześniej wspominane awokado. SKŁADNIKI: 5 łyżek zielonej soczewicy 100g tofu 1/2 awokado 3 główki brokuła łyżeczka młodego jęczmienia sproszkowanego 2 łyżki wody przyprawy: czosnek niedźwiedzi, curry, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie WYKONANIE: Soczewicę gotujemy do miękkości (wygodniej będzie ją wcześniej namoczyć) brokuła parujemy ok 8 min Ugotowaną soczewicę i uparowanego brokuła odcedzamy i odkładamy do wystygnięcia ostudzone
healthy dreamskrajanka była miękka i soczysta. SKŁADNIKI: 100g dyni 4 łyżki jogurtu naturalnego 5 łyżek otrębów orkiszowych naturalna spiżarnia łyżka nasion chia białko jajka przyprawy: pieprz ziołowy, curry, słodka papryka 2 garści pomidorków koktajlowych WYKONANIE: dynię obieramy, trzemy na tarce otręby mieszamy z jogurtem, dodajemy białko i startą dynię- całość dokładnie blendujemy do zblendowanej masy dodajemy przyprawy oraz nasiona
healthy dreamsnaprawdę wielką gammą smaków. SKŁADNIKI: 100g dyni 2 jajka 2 łyżki kukurydzy kawałek kokosa/ łyżka wiórków 25g twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka płatków migdałowych przyprawy: curry, pieprz ziołowy WYKONANIE: jajka ubijamy razem z przyprawami dynię parujemy do miękkości, dokładnie blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia dynię mieszamy z jajkami patelnie delikatnie smarujemy olejem kokosowym, przelewamy
healthy dreams