curry - 8956 przepisów (strona:408/598)

PASTA ZIELONE CURRY 132

limonki 1 łyżeczka soku z limonki 1/4 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki soli Do moździerza wrzucamy wszystkie składniki i ucieramy na pastę. Przechowujemy w lodówce. Dodajemy do sosów typu curry, zup tajskich i dań kuchni azjatyckiej

KuchcikoweLove
Kolorowa sałatka obiadowa (z kukurydzą i papryką) oraz kilka słów o przyprawach Galeo 179

słodkie). Ostatnio, dzięki uprzejmości firmy Galeo , otrzymałam do spróbowania zestaw 12 przypraw: przyprawa do gulaszu i leczo, przyprawa do gyrosa i kebabu, chili pieprz cayenne, pieprz czarny mielony, curry, przyprawa do indyka po staropolsku, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka po węgiersku pikantna, oregano, cynamon mielony. Przyznam szczerze, że większość z nich, to te bez których nie wyobrażam sobie

Słodkie okruszki
Gulasz z nutką orientu 248

Składniki ½ kg karkówki wieprzowej 1 kieliszek białego wina lub wody 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka curry 1 liść laurowy szczypta imbiru szczypta mielonego kuminu 3-4 pomidory sól pieprz 2 … Czytaj dalej Gulasz z nutką orientu

czarrna od kuchni
Kurczak pieczony w całości 340

Składniki: kurczak 2kg, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki curry, 3 ząbki czosnku, 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy, 2 łyżeczki miodu. Przygotowanie:   Smacznego

W kuchni u Moniki
Makaronowy GYROS 177

łyżki majonezu  2 łyżki musztardy ziołowej   Marynata do mięsa  2 łyżeczki kurkumy  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  4 łyżeczki przyprawy gyros  2 łyżeczki curry indyjskiej  1 duża cebula Wykonanie  Pierś kroimy w drobną kostkę , kiedy mamy pokrojoną pierś , obieramy cebulę i także kroimy w drobną kostkę , jak mamy przygotowane mięso i cebulę

Mój Smak
Krewetki podane z ryżem 225

230g groszku (może być mrożony), 200g kukurydzy (może być mrożona), 1/2 małej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 świeża czerwona papryka, 1 świeża żółta papryka, ok. 1/2 łyżeczki curry, sól, pieprz, 6 ząbków czosnku, 2-3 garście świeżej natki pietruszki, papryka czerwona słodka, pieprz cayenne. Przygotowanie:  Smacznego

W kuchni u Moniki
Krem dyniowy z imbirem i mleczkiem kokosowym - przepyszny! 177

duża cebula 2 ząbki czosnku  1 papryczka chilli kawałeczek imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wody 200 ml mleczka kokosowego (polecam z Bioindygo.pl - jest idealne) 1 łyżka curry dodatkowo: sól himalajska, papryka wędzona, papryk słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: W garnku rozpuść i rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim drobno posiekane cebule, czosnek, papryczkę

Zdrowie na języku :P
Indyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) 248

dużą ilością pomidorów. Pikantna, soczysta i jednocześnie orzeźwiająca. Trochę zbliżona do Pico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry lub dalu. Jednak świetnie sprawdzi się również do potraw z grilla, pieczonych ryb (polecam!), burgerów, tortilli, lub czegoś innego smakowitego, co przyjdzie Wam do głowy. Sałatka jest beztłuszczowa - idealna także

Pełny talerz
Leczo z zielonym groszkiem i mleczkiem kokosowym :) 150

cukinia 1/2 średniej dyni 200 g zielonego groszku (u mnie mrożony) 1 łyżka oleju kokosowego  50 ml mleczka kokosowego (z puszki) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry (Bio-rytm), papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne Przygotowanie Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i podsmażaj przez 5 minut.  Teraz dodaj pokrojone

Zdrowie na języku :P
Warsztaty Fit&Easy Warzywa dają moc! 148

Warsztaty rozpoczęły się krótką prelekcja Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz nt. nowej Piramidy Żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.  Przygotowywane menu było obszerne i znalazło się w nim m.in.: - curry z żabnicą - gulasz z ośmiornicy z tabbouleh - pilaf z królikiem w jarmużowej panierce - pierogi z karpiem, żurawią i romarynem - sałatki i koktajle. A o to fotorelacja z warsztatów

Kuchnia Bon Appetit
Hamburgery na drogę 151

sól pieprz  bułki kukurydziane ( bądź kajzerki )  Składniki na sos  4 łyżki majonezu  2 łyżki musztardy ziołowej( Wszystkie składniki ze sobą mieszamy 4 łyżki ketchupu z curry   Wykonanie  ( mięsa )   Zmielone mięso wkładamy do miski , doprawiamy do smaku solą pieprzem i bardzo dobrze wyrabiamy ręką , jak mięso mamy wyrobione , formujemy nasze kotlety do hamburgerów

Mój Smak
Krem z dyni i pieczonej papryki z kaszą jaglaną 176

marchewki  duża cebula gałązka lubczyku 3 ziela angielskie bulion warzywny (do przykrycia warzyw) 5 listków świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej  1/3 łyżeczki curry  masło 3-4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, sól Przygotowanie: Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obieramy marchewkę i krojąc ją w słupki razem z papryką umieszczamy w rozgrzanym

ChilliJemy
8 przepisów na pyszne zupy krem 244

bardziej aromatyczne. Pamiętam, że moim pierwszym kremem była zupa marchewkowa, ale za to w brokułowej zakochałam się do szaleństwa. Cebulowa natomiast wspaniale rozgrzewa, a dyniowa, doprawiona imbirem czy curry jest doskonała dla osób lubiących orientalne smaki. Zupy krem serwujcie z grzankami, groszkiem ptysiowym, bądź bagietką. Zapraszam po pyszne inspiracje! Jestem ciekawa, która Was najbardziej zachęca Brokułowa zupa krem Marchewkowa zupa

Kuchnia Bazylii
Sałatka z awokado, kurczakiem i sosem musztardowym 150

rzepakowego (ok. 10g), - kromka chleba (ok. 30g) - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy liście sałaty. 2. Awokado, ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Awokado skrapiamy sokiem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach