cienkie surowe kiełbaski z mieszanego mięsa – jagnięciny i wołowiny. Są typowe dla kuchni tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu, szafranu, pieprzu, goździków, kopru, imbiru, chili, ziela angielskiego i pąków róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych
Karo in the Kitchenczyli ogólne określenie w kuchni indyjskiej na warzywa strączkowe i na potrawy z ich użyciem. Ja do swojego curry dodałam kukurydzę i ciecierzycę, efekt wyszedł znakomity, polecam. Potrawa z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie". Jak napisał Jamie: Jeśli dobrze ugotujesz tą potrawę i doprawisz ją szczyptą miłości, otrzymasz pyszną, niezwykle tanią potrawę. Zaczynamy gotować
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 2 jajka kawałek cukinii 10 dkg szynki 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki pasty curry Proeco 3-4 łyżki mąki graham sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę, cukinię i szynkę pokroić w kostkę. … Czytaj dalej Omlet z szynką i cukinią
czarrna od kuchniwołowego) sałatka lodowa 6 ogórków konserwowych 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka przypraw do mięsa (przyprawa do mięsa mielonego, papryka łagodna i ostra, kminek mielony, curry itp.) garść grzanek (moje pełnoziarniste) 2 łyżki sezamu sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżka ostrego keczupu łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, doprawić
6niebowymyśliłam na niego własny sposób. Nieskromnie muszę przyznać, że sama zjadłam większość, gdyż jest boski solo i jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kalafior 2 łyżki oleju 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ ostrej papryki w proszku (możecie pominąć lub dać więcej, zależy jak ostro lubicie) Ok. 200ml passaty pomidorowej Sól Pieprz Przygotowanie
Fabryka pomysłówsię koncepcja na to danie. W farszu znalazły się też cebula, czosnek, świeża kolendra i chutney z papai. Do zakupu tego ostatniego przekonał mnie Maciek swoim pysznym wegańskim curry z batatów i soczewicy . Pod koniec zapiekania wierzch posypałam kawałkami fety. Składniki: 6 dużych pieczarek 1 średni bakłażan 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej kolendry sól pieprz
zadanie-gotowanieMuffiny jajeczne Składniki: 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki zielonej 1/4 małej papryki żółtej 4 łyżki kukurydzy konserwowej mała garść szcypiorku 4 jajka garść sera żółtego sól, pieprz, curry Przygotowanie: Papryki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z kukurydzą, posiekanym szczypiorkiem. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Masę jajeczną wlewamy do formy na muffiny
Tagebuch po polskuOstatnio ciecierzyca stała się moim ulubionym strączkiem i zaczęłam ją używać dosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatki, curry czy potrawki. Najczęściej jednak przygotowuje z niej pasty na kanapki. Tym razem z ciecierzycy przygotowałam pastę a'la tuńczykową. Próbowałam odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze
wegujemySkładniki: 1/2 średniego brokuła marynata: 4-5 łyżek oleju lub oliwy 1 łyżka kaparów sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty curry Proeco 1 łyżeczka pasty chili Proeco sól, pieprz Przygotowanie: Składniki marynaty … Czytaj dalej Grillowany brokuł
czarrna od kuchnijajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu sól, pieprz, papryka ostra w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata: 2 łyżki oleju roślinnego, sól, pieprz, ząbek czosnku, curry, papryka słodka i ostra w proszku pół średniej cukinii 1 mała czerwona cebula kilka suszonych pomidorów kilka czarnych oliwek 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła
Zawsze głodna!zachęcam ! Indyjska zupa krem z kalafiora Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kalafior 1 spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól
Kulinarne przygody GatityOstateczny smak kurczaka tak naprawdę w dużej mierze zależy od nas. Smak mięsa drobiowego jest na tyle delikatny, że dobrze przejmuje inne składniki, które do niego dodamy, np. zioła, curry czy czosnek
Proste-przepisy.plwarto się tym z Wami podzielić. W końcu każdy może mieć gorszy dzień, nawet taka kuchara jak ja. ;) W maju udało mi się opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy
Cooking MonsterKozieradka pospolita o gorzko - ostrym smaku należy do najstarszych roślin przyprawowych. Ważną rolę odgrywa głównie w kuchni indyjskiej, w której jej rozgniecione nasiona stanowią m. in. istotny składnik przypraw curry i garam masala. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka kremu/śmietanki ryżowej (Probio) 200 ml wody 2 łyżki mąki z czerwonej soczewicy (Probio) przyprawy: papryka wędzona, curry, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól himalajska Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. To jest ok. 15 minut. W rondelku rozgrzej oliwę i delikatnie podsmaż posiekaną
Zdrowie na języku :P