curry - 8456 przepisów (strona:417/564)

Kilka pomysłów na... 146

póki lato, póki jeszcze można się lodami chłodzić (a nawet trzeba!)  Miłego dnia.   Ryż z zielona soczewicą, kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym   Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą  Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor   Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym, szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem  mrożony koktajl banan

More food, love and dreams
Pierożki z patelni 124

łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu cayenne; Sos majonezowy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry. Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka

Pobite gary Barbary
Potrawka ze szpinakiem 128

ostra papryczka chilli, 2 puszki mleka kokosowego, 25 dag szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), płaska łyżka brązowego cukru, płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku.   Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Powinny być lekko twarde. Cebulę

Pobite gary Barbary
Ogórki słodko kwaśne 569

Sałatka słodko kwaśna w słoiku z ogórków to mój ulubiony dodatek zimą. Na 5-6 słoików 0,5 litrowych : - 5 kilo ogórków gruntowych większych - 3 cebule - łyżka curry - łyżka kurkumy - 2 łyżki soli - 6 liści laurowych - łyżka pieprzu mielonego - 1,5 szklanki cukru - 3 szklanki octu jabłkowego 6% - 5-6 goździków Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry

Pasje Jolki
Spaghetti z wołowiny i warzyw 156

wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka, frytek, pizzy. To najpopularniejszy sos na świecie pasujący do steków  Remulada duńska - gęsty majonezowy sos z warzywami o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, żółtego sera, grillowanych warzyw.   Oferta firmy Folwark jest większa niż te trzy sosy co dostałam,  zapraszam do sklepu . Przygotowałam spaghetti z wołowiną i warzywami

Różowa kuchnia
Irlandzka zupa dyniowa z ziemniakami 138

polecam przygotowanie podwójnej porcji.   Składniki: 500 g zmiksowanego miąższu dyni (puree) 1/2 szklanki bulionu drobiowego 4 niewielkie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę i ugotować w posolonej wodzie niemal do miękkości. Odcedzić. Cebulkę pokroić

Trzeci talerz
Zupa krem z dyni 168

także na  pyszny wegański pasztet.  Składniki :  - 1 dynia (ok 1 kg) - 2 szklanki wywaru warzywnego  - 2 cebule - 3-4 ząbki czosnku  - 1 płaska łyżeczka curry  dodatki (opcjonalnie) - pestki dyni, słonecznika - tofu lub ser kozi  Przygotowanie :  Czosnek i cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju/oliwy w garnku, następnie dodać obraną i pokrojoną

zdrowa vege kuchnia
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 139

brokułami..ale o tym kiedy indziej...  SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak

Z Kuchni Do Kuchni
Pikantne dyniuszki 178

dynie. Składniki na ciasto: 1/2kg mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda. Składniki na farsz: 400g dyni, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 125g serka ricotta, 2 papryczki chili, gałka muszkatołowa, czosnek, curry, tymianek, natka pietruszki, sól. Okrasa: 1 papryczka chili, pół słodkiej papryki, mała cebula, oliwa, pieprz ziołowy. Przygotowanie: Tym razem zaczniemy od przygotowania farszu. Na patelni podsmażamy przyprawy, by wydobyć

Karczma Honorietty
Zupa krem z cukinii 142

Zauważyłam, że jeśli chodzi o cukinię to zazwyczaj byłam monotematyczna:) Zazwyczaj robiłam z niej leczo albo faszerowałam ją różnymi składnikami, ewentualnie marynowałam ją w zalewie curry. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego, a mianowicie spróbować jak będzie smakować przygotowana z niej zupa. Okazało się to strzałem w dziesiątkę! Składniki: 1 cukinia 2 małe ziemniaki 800 ml bulionu 2 ząbki czosnku

Taste Therapy
Grillowane pałki z kurczaka w lekko pikantnej marynacie 173

marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1,5 czubatej łyżeczki chili czubata łyżeczka majeranku pół czubatej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli pół płaskiej łyżeczki curry 1 bulionowa kostka warzywna 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę olej Ponadto: 8 - 10 pałek z kurczaka Wykonanie: Pałki czyścimy, myjemy i wkładamy

Smak mojego domu
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 176

tego pierwiastka. Takie połączenie wspomaga leczenie, a także zapobiega  nadciśnieniu tętniczemu . Soczewica to idealny materiał na zupy ,gulasze lub sałatki ,  świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę.Soczewica to również "baza

Różowa kuchnia
Kilka pomysłów na... 184

śniadanie.. w sumie to zawsze :D  Miłego dnia :)  Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem  Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą  Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy  Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem  Pierś z kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulką i camembertem, kasza bulgur

More food, love and dreams
Kurczak tikka masala, czyli angielski orient 149

kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Życie zamknięte w smaku
Kapuśniak Alfreda 119

wywar mięsny 1,5 Litra · kapusta biała 50 dag · cebulki szalotki 10 szt · pieczarki 10 dag · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · pieprz · curry · płatki migdałowe  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania