makaronu razowego - 50g mozzarelli light w kulce - marchewka - cebula - pół czerwonej papryki - pół cukinii - pół puszki groszku konserwowego - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy (u mnie curry, kurkuma, papryka słodka) * tary ser Parmezan do posypania Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obsypujemy ulubionymi przyprawami i odstawiamy do lodówki. Brokuły gotujemy do miękkości i kroimy na mniejsze różyczki. Marchew
Be Fit Be Strongcebula - pół papryki - 40g fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę, chilli i paprykę słodką) * parmezan na posypianie na wierzch + kiełki Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i doprawiamy wedle uznania
Be Fit Be Strongpozwolić :) Wychodzą ze 3 porcje, 1 to ok. 198g = 240kcal . Składniki na placki: - 1 cukinia - 1 cebula - 3 jajka - 60g mąki z ciecierzycy - 50g parmezanu - 1 łyżeczka curry - sól, pieprz do smaku Składniki na sos: - 1 jogurt naturalny (150g) - 1 ząbek czosnku Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli nie mamy tartego parmezanu, również trzemy na tarce
Be Fit Be Strongporcje. 1 to ok. 376g = 357kcal. Składniki: - pół szklanki kaszy jaglanej lub 1 woreczek - 400-450g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, ostra, kurkuma, curry) - puszka groszku konserwowego - papryka - garść szpinaku - cebula - 2 jajka - ząbek czosnku - kiełki Mung Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka oczyszczamy, usuwamy "brzydkie" części i kroimy na małe
Be Fit Be Strongporcje, 1 to ok. 361kcal (bez sera). Składniki: - 450g groszku świeżego lub mrożonego - 400g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, kurkuma, curry) - 200g kaszy pęczak - 6 pieczarek - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 garście szpinaku baby - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - kilka listków bazylii lub łyżeczka suszonej - masło
Be Fit Be Strongbulgur 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 duże garści świeżego szpinaku 2 pomidory "śliwkowe" 1 łyżka oleju 6 sznycelków wegańskich Primavika przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, bazylia, oregano, kurkuma dużo świeżego koperku :) Przygotowanie: Kaszę i soczewicę ugotuj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż chwilkę posiekana cebulkę i czosnek. Dodaj wody i wsyp
Zdrowie na języku :Pwybrałam kilkanaście do recenzji :) Z przypraw wybrałam, te które używam zawsze, codziennie i w dużych ilościach oraz dwie, których nie miałam okazji jeszcze próbować (chodzi o dwa rodzaje czosnku): curry pieprz cayenne zioła prowansalskie papryka słodka laska wanilii czosnek niedźwiedzi czosnek kolorowy Z bakalii, orzechów i innych zdecydowałam się na: suszone daktyle suszone figi suszone śliwki migdały
Zdrowie na języku :Pwarzywami. Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry sól i pieprz 1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych) kilka placków tortilli Surówka: 1/3 główki białej kapusty lub 1 mała główka młodej kapusty 1/2 młodej cukinii 2 korniszony
Czerwień i błękitchili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych liści curry łyżeczka mielonej kozieradki sok z połowy limonki ok. pół łyżeczki soli łyżka oleju do smażenia Ziemniaki wyszorować i ugotować. Pod koniec gotowania dodać groszek. Odcedzić i odstawić, by się trochę
Weekendy w domu i ogrodziedanie w porządną porcję białka :) Składniki (1 porcja): 1/2 cukinia 1 marchewka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 sznycelki wegańskie Primavika 1 łyżeczka oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie, papryka słodka 40 g kaszy gryczanej Przygotowanie: Kasze gryczaną ugotuj w proporcji: 1 porcja kaszy i 2 porcje wody. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj posiekaną cebulę
Zdrowie na języku :Pwtedy trzeba poświęcić kilka dodatkowych chwil na ich umycie, obranie i pokrojenie. Całe danie można posypać prażonymi migdałami, sezamem czy słonecznikiem. Zaś nieco inną wersją ryżowo-warzywną jest np. curry, do którego przepis pojawił się na naszym blogu . 2. Zupa warzywna "z tego co masz pod ręką" Uwielbiam zupy, bo są stosunkowo lekkim obiadem, ale też sycącym. Kiedy
Bananowe Poleszklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki pół łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć i włożyć do marynaty tak, by dokładnie były w niej
Czerwień i błękitprzyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać. Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu curry - łatwe do odgrzania i wręcz zyskujące wtedy na smaku - warto przygotować większą porcję na kilka
Milion Smakówsłoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 3 listki laurowe szczypta papryki wędzonej pół łyżeczki płatków chili pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez
Kulinarny Pamiętnikdrób. Nawet w mojej rodzinie teraz jada się rzadziej mięsa (może dlatego, że ja gotuje częściej). Składniki: 250 g soi 1 mała cebula 1 duża marchewka Ziele angielskie (2) Curry Liść laurowy (2) Tymianek Liść lubczyku 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany 2 łyżki musztardy Przygotowanie: Soje zalewamy na noc wodą (do jej poziomu). Na następny dzień soję gotujemy przez
Czarnawisienka