curry - 8456 przepisów (strona:429/564)

Sałatka z makaronem włoskim 349

konserwowej - 5 ogórków konserwowych - 2 pęczki szczypiorku - 3 łyżki przyprawy delikat czerwony - 1 łyżeczka soli czosnkowej sos - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka przyprawy curry Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem delikata oraz soli czosnkowej. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Szynkę, ogórki

Zainspirowana w kuchni
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym i szpinakowym proszkiem :) 137

kurczaka 150 ml sosu pomidorowego (w składzie tylko pomidory!, użyłam TEGO ) 1 mała cebula  2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego  przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie  1 łyżka proszku szpinakowego LYO FOOD   Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.  Następnie dodaj

Zdrowie na języku :P
Akademia na Różanej 85

abyśmy nie musieli jeść „z jednej miski”. Na stole cały czas panował porządek.  Pierwszym zamówionym daniem były – „Grillowane macki ośmiornicy na salsie z granata i kalafiorowym puree z curry” (69 zł). Nie będę ukrywała, że wybór dania był przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii

królestwo garów
Czerwone curry z kurczakiem 168

barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny. Może powinien być inny barwnik, w innej ilości..... Ale smakowało dobrze :) Już niedługo w kinach film "Smak curry"     zastawa

królestwo garów
Novotel Warszawa Airport od kuchni 154

kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna zupa, burgera vegańskiego z cieciorki i z bakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były

królestwo garów
Kurczak z suszonymi owocami 180

mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy przyprawiamy, następnie odstawiamy na 1 godzinę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawione udka, obsmażamy następnie przekładamy do naczynia

kgwjanczewo
Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym 116

jarmużu (pozbawionego twardych łodyg), 400 ml mleczka kokosowego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g pietruszki – korzeń, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka masła klarowanego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól himalajska do smaku, 1 łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Cebulę, czosnek, pietruszkę kroimy w drobna kostkę, przekładamy

Moniki Smakołyki
Kurczak "po chińsku" 190

mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka

Kuchnia po mojemu
Pieczony pieróg pełnoziarnisty II z mięsnym nadzieniem, czyli ciepła kolacja dla spracowanego Męża 160

różyczki brokuła 2 plastry boczku zawijanego z przyprawami 1 plaster szynki wiejskiej 1/2 niewielkiej cebuli Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, zamarynowałam na kilka godzin w soli, pieprzu, curry i odrobinie majonezu. Następnie usmażyłam wraz z posiekaną wędliną. Brokuła obgotowałam przez ok. 5 minut, rozdzieliłam na drobne różyczki i zasypałam chili. Cebulę drobno posiekałam. Resztę składników starłam na grubej

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym. Klasyka ze słoika w pysznym, banalnie prostym i domowym wydaniu obiadowym. 318

łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka wiórków kokosowych  sól, pieprz świeżo mielony ryż (stosownie do ilości spożywających) Przygotowanie: Umytą pierś kroimy w średniej grubości kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy lekko curry i zasypujemy wiórkami kokosowymi (lub zalewamy mlekiem kokosowym). Odstawiamy na jakiś czas do zamarynowania. Obraną marchew siekamy w drobne słupki i gotujemy w małej ilości wody wraz z wiórkami kokosowymi

Kuchnia po mojemu
Szybka zapiekanka z mieszanką chińską. Smak zakochania z przepisu Teściowej 383

garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka  ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony,  szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pierś kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, szafranem dla koloru i mieszamy z łyżeczką

Kuchnia po mojemu
Placuszki buraczkowe z mlekiem kokosowym i dżemem ogórkowym 132

Składniki: (na 4-6 porcji) Ciasto: 3 duże buraki ugotowane na miękko 1 do 1,5 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli szczypta pieprzu szczypta curry szczypta garam masala 1 łyżka soku z cytryny Farsz: Papryczki jalapeno kiełki fasoli mung proscutto- 1 plasterek na porcję Dekoracja: 10 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki dżemu ogórkowego: przepis znajdziecie poniżej

KreatywnePiny
Butter chicken 191

Bardzo aromatyczny kurczak na maśle, czyli popularne indyjskie kremowe czerwone curry z kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy

wyzwania kuchenne
Zielona tajska pasta curry 157

Dobra pasta to podstawa dobrego curry. I jeśli się tylko da, to sami robimy taką pastę. Chyba, że mamy lenia, to wtedy idzie w ruch pasta gotowiec Ale o tym jak duża jest różnica między gotowcem, nawet najlepszej tajskiej firmy, … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
16.01 Dzień Pikantnych Potraw- Zupa Azjatycka z krewetkami i rybą 116

Potraw Zupa Azjatycka SKŁADNIKI: 1 liść prasowanych glonów 1,5 l buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne sos sojowy 2 ząbki czosnku papryczka chili przyprawa curry sól, pieprz, kolendra, szczypiorek Sparzyć krewetki i mrożona rybę. Mrożone warzywa chińskie wraz z czosnkiem i papryczką chili podsmażyć na patelni. Do gotującego się bulionu dołożyć warzywa. Doprawić do smaku

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania