chłody. Dodatkową zaletą, ważną dla zapracowanych, jest fakt, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam wszystkim miłośnikom marchewki. Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem
Anioły w kuchnimarchewki cebula 2-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości) 1/4 łyżeczki chili łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka kminku pieprz, sól łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki siekanej natki pietruszki pół łyżeczki curry 2 jajka masło do smażenia Soczewicę płuczemy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, listki laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości, mieszając od czasu
Czerwona PorzeczkaPrzepyszna, szybka zupa. Idealna na zimę. Można ją doprawić ciut ostrzejszymi przyprawami - chili i curry, wtedy będzie rogrzewać na dłużej! potrzebujemy: - 5 marchewek - kawałek imbiru - 1 cebulę - 1 mleko kokosowe - 2 małe pomarańcze - ok 200g mięsa z indyka/kurczaka - sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz. Na wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki
Szybko Tanio Smaczniepatelni. Wrzucić warzywa i smażyć do momentu, aż będą miękkie. W połowie smażenia doprawić solą i pieprzem oraz ziołami (myślę, że świetnie smakowałyby też w wersji orientalnej, doprawione curry, kuminem, itp.). Na koniec dodać sok z cytryny, aby podkręcić nieco smak warzyw. Po usmażeniu przestudzić i zmiksować na dość gładką pastę. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach. Można podawać od razu
KUCHARNIAZebrane razem tworzą mój świat. W tym świecie smakowanie i delektowanie się jedzeniem jest jednym z moich ulubionych doznań. Ogrzana zupą, rozpalam zmysły jeszcze bardziej. Mam ochotę na ostre curry, na ogień chilli, na rozchodzącą się po ciele przenikliwość imbiru. W wonnych oparach ciepłego posiłku znajduję bezpieczny horyzont. Tu siódme niebo jest już na wyciągnięcie ręki. Teraz trzeba tylko uspokoić
KUCHARNIAwena nas rozpiera. Zwrotka po zwrotce tworzymy dzieło sypiąc przyprawę za przyprawą. A one mieszają się z sobą tocząc nieustającą bitwę o dominację, pierwszeństwo nagrodzone wymownym tytułem - curry, tikka masala, chili con carne ... Gotowanie jest poezją, której słowami są przyprawy. Czasem ostre i stanowcze, czasem słodkie i ledwo wyczuwalne, ukryte między wierszami przepisu. Sklep
KUCHARNIA1/2-1 łyżki chilli-w zależnosci czy lubimy ostre czy łagodniejsze 1 łyżka curry 1/2 łyżki białego pieprzu
w mojej kuchniszkl. octu 10% 6 1/2 szkl. wody 2 płaskie łyżki soli 5 łyżek cukru lub 4 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki bazylii 2 łyżeczki estragonu pół łyżeczki carry 2 łyżeczki kardamonu mielonego, Gotową zalewa zalać papryke. . Pasteryzować 10-15 min. Po pasteryzacji słoiki ułożyć zakrętkami do dołu,okryć kocem i zostawić do wystygnięcia
w mojej kuchniPasta jajeczna wg Gessler Składniki: 4 jaja 2 łyżeczki musztardy pęczek koperku szczypiorek łyżeczka curry pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie Jaja ugotować na twardo. Zioła drobno posiekać. Ugotowane jajka posiekać drobno lub zmielić w maszynce. Dodać majonez, musztardę, masło, przyprawy. Pasta jajeczna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Proste i szybkie w wykonaniu
w mojej kuchnimakaronu pełnoziarnistego 150 g piersi z kurczaka duża garść świeżego szpinaku 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, chilli Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodać obraną i cieniutko pokrojoną marchewkę. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, około 15 minut
Zdrowie na języku :Plistki laurowe, 2 szczypty pieprzu, 1 szczypta papryki ostrej, 1 szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kminku, szczypta tymianku, majeranku, sól (ile potrzeba). * też np. wersja na ostro z curry, imbirem itd., tak naprawdę możemy nadać soczewicy smak, jaki lubimy. Przygotowanie: 1. Soczewicę porządnie płukamy pod bieżącą wodą (można przelać wrzątkiem), wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy razem z masłem (tłuszcz jest
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisychętnie stosuje się do barwienia potraw. W kuchni dodawana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Znana głównie z potraw na bazie ryżu oraz warzyw a także jako składnik curry. Można dodawać ją do kompotów owocowych a także napoi po treningu . Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne . W kosmetyce natomiast idealnie
Życie na widelcuwięcej ale na noc nie polecam, bo trzeba potem wstawać pić ;) ) - i wszystko to wystarczy tylko obrać. Do tego łyżeczka soli (bo nie solimy gotującej się soczewicy), łyżeczka CURRY i tajemniczy składnik ;) czyli kawałek świeżego korzenia imbiru, długości około 2 cm. No i jeszcze przydałby się jakiś tłuszcz; u mnie ostatnio do wszystkich zup idzie łyżka OLEJU
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpojedynczą pierś z kurczaka (może być 1 podwójna) 1x cebula dymka 2x pomidor (średniej wielkości) Główka sałaty masłowej Serek feta (feto podobny) Sól pieprz papryka ostra mielona 1 łyżeczkę curry 1 łyżeczkę Sos Winegret: (4 łyżki oliwy , sok z połowy cytryny (do smaku) ząbek czosnku , natka pietruszki, sól pieprz jak ktoś lubi ostra papryczka :) A więc zaczynamy : 1) Rozgrzewamy patelnie
Wspólne smakisól 2. Stripsy : pojedyncza pierś maślanka 4 łyżki mąki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryczki ostre w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zaczynamy przygotowania od pokrojenia stripsów na mniejsze kawałki (wielkość stripsów taka jak te które jemy np. w KFC) wrzucamy je do miski przyprawiamy
Wspólne smaki