znów przenosimy się do palących słońcem Indii. Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken Khorma. Jest to rodzaj curry , w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli. Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze. Fantastyczny pomysł
Ostra na Słodkosmaczne, jak się domyślam większość potrafi przyprawiać i piec kurczaka perfekcyjnie , ale o tym nie mówi. To takie banalne... - 1 kurczak - łyżka papryki ostrej, słodkiej i łyżka curry - szczypta pieprzu cayenne - łyżka soli i pieprzu czarnego grubo zmielonego - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki majeranku, tymianku i rozmarynu - szczypta cynamonu - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła Wszystkie przyprawy zmiażdżyć
Pasje Jolkiselera naciowego 60g startego sera parmigiano reggiano (lub grana padano) 3 cm obranego, startego świeżego imbiru 1 spory ząbek czosnku 100g dyni po pół łyżeczki kolendry, czarnuszki oraz curry 1 łyżka musztardy francuskiej świeżo zmielona sól i pieprz Sposób przygotowania: Dynię obieramy ze skóry. Kroimy ją wraz z selerem w dość drobną kostkę. Obrany czosnek siekamy
Symfonia Smakówunosił się po kuchni cały wieczór. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: dwie piersi z kurczaka 3 cebule 2 małe marchewki kawałek imbiru 3 ząbki czosnku pomidory z puszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżeczki garam masala 400 ml mleczka kokosowego Danie przygotowujemy w dużej patelni lub w woku. Cebulę kroimy w piórka, a imbir w paseczki
NA MOIM TALERZUpolecam Haliny dla mnie za bardzo kleista) papryka czerwona lub żółta (wedle uznania można również pomieszać) mała pierś z kurczaka 2 jajka przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, curry, sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Kurczaka drobniutko pokroić i obtoczyć w przyprawach. (Każdy może je dodać wedle uznania, ja zawsze rzucam je na oko, i zawsze mi pasuje). Drobniutko posiekać paprykę. Mięso
Moje pyszne gotowaniekwaśnej śmietany łyżeczka soli porządna łyżeczka sody oczyszczonej łyżka cukru 5 łyżek mleka Mięsko: tacka piersi z kurczaka (500g) po łyżce przypraw: kebab-gyros zioła prowansalskie papryka słodka bazylia curry 4 łyżki mleka trochę oleju do smażenia Sałatka: sałata lodowa papryka czerwona ogórek kiszony Wykonanie: Mięsko: Naszą pierś dokładnie umyć, lekko odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Kroić w drobną
Moje pyszne gotowanieroladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet de volaille podobno stworzył Marie-Antoine Carême, kucharz i cukiernik cara Aleksandra I. Najbardziej fantazyjna chyba forma takiego kotleta to przygotowany z piersi z kawałkiem skrzydełka. Troszkę trzeba się napracować, ale ta kosteczka dodaje i smaku i elegancji
Codzienna kuchnia niecodziennanudno, bo robi się praktycznie sam. Dla 4-5 osób: - Karkówka 800-1000 g - 3-4 ziemniaki MARYNATA - 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej - łyżeczka curry - łyżeczka majeranku - szczypta pieprzu cayenne - szczypta tymianku - łyżeczka soli - dwie łyżki musztardy sarepskiej SOS - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 3-4 łyżki chrzanu Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry ok.1
Pasje Jolkijest na całym świecie ze zdecydowanych smaków oraz domowego charakteru. Obok wódki, syberyjskich pielmieni, niezwykłą popularnością cieszy się Boeuf Stroganow. Smaczna potrawa mięsna, wymyślona przez francuskiego kucharza na dworze cara Aleksandra I w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się od francuskiego słowa "boeuf" czyli wołowina i nazwiska rosyjskiego dyplomaty- Pawła Stroganowa. W Polsce przyjęła się nazwa Strogonow, poniekąd błędna
Smakowity Blog Kulinarnypół łyżeczki cukru - po łyżeczce żółtego ostrego curry, mielonego kminu, czosnku - 1/4 łyżeczki szafranu Poza tym: - czubata łyżeczka
W poszukiwaniu inspiracjicebula 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g pieczarek 2 spore marchewki 2 nieduże ziemniaki 500 g brukselki 1 łyżka curry 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki chilli w płatkach sól pieprz 50 ml śmietany kremówki (38%) Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzebąbelki, i zaczyn zaczął pachnieć. Stwierdziłam, że to musi wystarczyć, i podjęłam kolejne kroki. Chleb wyszedł smaczny, ale malutki. Zabrałam się do dzieła raz jeszcze, podwajając ilość składników, pomijając curry, znacznie zwiększając ilość dyni. Chleb wyszedł obłędny! Pachniał niesamowicie, miał cudownie sprężysty miąższ i w ogóle dumna jestem z niego niesłychanie. Nie miał co prawda tak cudownych dziur
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotować 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami. Smacznego! W czwartek przygotowałam nam curry z przepisu Agnieszki . O mamuniu, ależ było dobre! Dość pikantne, wyraziste w smaku, z moją ukochaną dynią... Kupiłam Hokkaido, więc danie wyszło cudownie słoneczne! Nie można się było oprzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeparowania. Podawać ciepłe z sosem pomidorowym/grzybowym/ pieczarkowym /koperkowym lub z samą surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 kotletów. Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego czy wołowego. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska