curry - 8456 przepisów (strona:444/564)

Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 165

zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom,  jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie rozgrzewające organizm.  W trakcie pieczenia trzeba uważać, żeby go nie przypalić, bo jak wiadomo przypalony przechodzi paskudną metamorfozę i robi się gorzki, co zdecydowanie mogłoby zmienić smak naszej

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 128

cukinia, 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego, 100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.          Przygotowanie: Umytą cukinię pociąć w słupki

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 163

Składniki: 1 cukinia, 10 szt. brukselki, 3 ziemniaki, 1 szalotka, 1 l bulionu, 1/2 małego kubka śmietany 30%, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka Hot Madras Curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, natka pietruszki (z łodyżkami), sól i pieprz Cayenne do smaku.     Przygotowanie: Warzywa umyć, odsączyć na sicie. Cukinię pokroić w kostkę, z brukselki wykroić głąb małym nożykiem

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 316

kolendrożercą. Cielęcina z pieczarkami w sosie śmietanowym Cielęcina w sosie ze świeżej kolendry Wołowina, oprócz szaszłyków podawana jest tradycyjnie w sosie pomidorowym lub innym w stylu a’la curry np. w aromatycznym sosie z orzechów włoskich. Pikantna wołowina w sosie pomidorowym, udekorowana pestkami granata Tu także wołowina w pomidorach, ale nieco inna. Obok szpinakowe phali w innej niż poprzednio

Poezja smaku
Zraziki drobiowe nadziewane kuskusem 245

zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie smakoszy Waszej kuchni. Składniki: marynata :  ok. 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka  ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka  curry  1 pierś z kurczaka  pół szklanki kuskus  4 łyżki serka śmietankowego  sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej  sos:  pół zielonego ogórka 3 łyżki jogurtu naturalnego

pieprzny smaczek
Burgery jaglane 151

łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie) 1 łyżka suszonej żurawiny  sól morska do smaku olej rzepakowy lub klarowane masło 1 łyżeczka curry w proszku 2 cm utartego imbiry 0,30 dag startego żółtego sera  Sposób przyrządzenia: Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko

pieprzny smaczek
Mini kotleciki z zielonej soczewicy 190

Składniki na 1 porcję: 50 g zielonej soczewicy 1 białko jaja 2 łyżeczki otrębów orkiszowych/żytnich 1 łyżeczka lnu mielonego Curry, pieprz, sól, imbir, kurkuma Przygotowanie: Soczewicę gotujemy zgodnie z tym co jest napisane na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy soczewicę, odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie blenderujemy, dodajemy przyprawy, otręby, len oraz białko jaja i mieszamy. W rękach formujemy małe kotleciki. Smażymy

Czarnawisienka
Hummus - zdrowie z Bliskiego Wschodu 167

której gotowała się ciecierzyca. Hummus podajemy rozsmarowany na płaskim talerzyku, skropiony oliwą z oliwek, posypany natką pietruszki i kuminem. Albo innymi przyprawami, które lubicie: słodką lub ostrą papryką, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczypiorkiem, kolendrą. Z talerza hummus nabieramy za pomocą kromek ciepłej bagietki, pity, kawałków macy lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki: marchewki, selera naciowego, papryki. Smacznego

W kuchni Katie
Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru 277

łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego  5 łyżek kaszy jaglanej Przyprawy :  pieprz ziołowy Cukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Przyprawiamy pieprzem ziołowy. Możecie użyć więcej przypraw, np curry, ja nie bardzo mogłem, ze względu na gardło. Mieszamy i odkładamy na bok. Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy

Parowar Faceta
Azjatycki bulion drobiowy - baza do potraw azjatyckich 279

zupę kokosową z pieczarkami, kurczakiem i kiełkami , zupę kokosową z boczniakami, kurczakiem i grzybkami straw , a także  krem z jarmużu  i moje ulubione danie - zielone curry z kurczakiem . Składniki: 6 skrzydełek kurczaka 5 cm imbiru 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka (opcjonalnie) 1 liść laurowy 1/2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA

Tajskie smaki
Chlebek naan 143

płaski chlebek kształtem przypominający kroplę, wypiekany w specjalnych piecach tandoor. Niestety w domowych warunkach pozostaje upieczenie go w piekarniku Naan podawany jest z wieloma potrawami kuchni indyjskiej np. do curry lub kormy . Jeszcze gorące chlebki można posmarować Ghee , będą smaczniejsze. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 200 ml mleka 1 jajko 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki czarnuszki (lub sezamu

Oryginalny smak
Sałatka brokułowa z kurczakiem 169

majonezu. Polecam. SKŁADNIKI jeden mały brokuł 2 jajka ugotowane na twardo 1 pomidor pół piersi z kurczaka pół łyżki oleju Na sos: pół szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka carry szczypta soli i pieprzu pół łyżeczki musztardy łagodnej 2 ząbki czosnku WYKONANIE Brokuł odgotowujemy, uważamy żeby nie przegotować. Ostudzić. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy ziołami do drobiu, obsmażamy. Ostudzony kładziemy

W kuchennym oknie Ewy
Zupa dyniowa ze śliwkami i polędwicą łososiową 119

marchew pokrojona na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 5 ząbków czosnku 2-3 gałązki natki pietruszki lub naci selera  1 l wrzątku ½ płaskiej łyżeczki przyprawy curry płaska łyżeczka imbiru 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2-3 łyżki oleju lub oliwy smakowej, najlepiej z dodatkiem czosnku

Czerwień i błękit
Pieczarkowa z bananem 168

Mushroom soup with banana Składniki. 30 dag pieczarek 1 l wywaru mięsnego 2 gniazdka Fidellini Nidi z kurkumą 1 banan 0,5  łyżeczki curry 0,5  łyżeczki cynamonu sól pieprz 100 ml śmietany natka pietruszki Wykonanie. Pieczarki oczyszczone pokroić w plasterki i przesmażyć. Dodać do wrzącego wywaru i gotować 5 minut. Dołożyć makaron i gotować, aż będzie miękki

Kulinarny karnet Christophera
Kofty wieprzowo-wołowe z piekarnika 189

Składniki: 500 g mięsa wołowo - wieprzowego, 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki, 2 łyżeczki curry indyjskiego, trochę oleju, sól, pieprz, pieprz cayenne, glazurowane marchewki- przepis tutaj   Przygotowanie:     Zaczynamy od zamoczenia patyczków do szaszłyków w wodzie przez 15 minut po to,  żeby nie przypaliły się podczas pieczenia. Do miski wkładamy mięso wieprzowo-wołowe, dodajemy przyprawy i posiekaną

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania