curry - 8456 przepisów (strona:441/564)

Wołowina z ryżem i warzywami po chińsku 511

Warzywa na odrobinie oleju smażymy do miękkości (około 15 min.). Dodajemy mięso, 3 łyżki sosu sojowego i chwilę jeszcze razem mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż wymieszany z 4-5 łyżeczkami curry. Podajemy ze słodkim sosem chili. Aromatyczne warzywa z ryżem i mięsem gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Filet w pikantnej marynacie 232

składniki * 2 podwójne filety z kurczaka marynata * 1/3 szklanki oliwy * 2-3 ząbki czosnku * 1/2 łyżeczki słodkiej papryki * 1/4 łyżeczki ostrej papryki * 1/2 łyżeczki curry * 1 łyżeczka tymianku * 1 łyżeczka ziół prowansalskich * sól, pieprz Sposób wykonania Filety umyć, wysuszyć, przekroić na pół wzdłuż, a następnie na plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy. dodać również resztę składników marynaty (sól

Mix smaku
Garam Masala 96

Takie przyprawy, jak goździki, cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa tworzą zdrową i aromatyczną przyprawę. Zachęcam Was do używania przypraw, kurkuma działa przeciwzapalnie, cynamon reguluje poziom cukru we krwi. Potrawy curry, do których dodaje się te fantastyczne przyprawy, rozgrzewają organizm, dodają energii, pomagają na dolegliwości żołądkowe oraz bóle gardła, a co najważniejsze są bardzo smaczne. Garam Masala 1 łyżka ziaren kardamonu

Kulinarna rozmowa
Indyjskie placki 147

można różnie je przyprawiać w zależności od  tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne. Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry.  Składniki:  Mąka 450 gr, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki ciepłej wody, Czosnek niedźwiedzi, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka cuminu, Troszkę chilli, Sól, Pieprz, Posiekany koper, Posiekana pietruszka. Olej

Kulinarna rozmowa
111. Przekąski, zakąski, czyli nieco orientalne szaszłyki drobiowe oraz salsa z awokado i żurawiną. 229

dalszego działania. DZIĘ-KU-JE-MY! Zapraszamy na przepis... :)  Składniki: 0,5 kg piersi z indyka świeżo zmielona sól Marynata:  3 łyżki soku z limonki pół łyżeczki curry w proszku 1 ząbek czosnku 4 cm obranego imbiru 1 średnia, czerwona papryczka chili 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu Salsa z awokado i żurawiny

Symfonia Smaków
Karnawałowe kuleczki z kurczaka 487

filetu z kurczaka 1 nieduża cebula 50-70 g serka kanapkowego 4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie) 4 łuskane orzechy włoskie różne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek, ... ) Przygotowanie : Ugotowanego lub usmażonego fileta z kurczaka kroję na mniejsze kawałki, cebulę, pomidory, orzechy siekam możliwie drobno następnie wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Dodaję serek kanapkowy, mieszam

Mechanik w kuchni
Sałatka z orzechami, grillowanym kurczakiem, żurawiną i serem gorgonzola 314

świetne.  Składniki: 150 g świeżej roszpunki  200 g piersi kurczaka 100 g orzechów laskowych 100 g suszonej żurawiny 80 g sera gorgonzola 1 łyżeczka słodkiej papryki, curry szczypta chili  sól, pieprz,  sos 2 łyżeczki musztardy dijon 30 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki płynnego miodu połówka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki dobrze

Niezły Młynek
Zupa z pieczonej ciecierzycy 111

glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. Przyprawami, z którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej

mojewypiekiinietylko
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 210

SKŁADNIKI: średniej wielkości bakłażan 100g chudej wołowiny 1 duży pomidor  1/2 dużej papryki 1 mała cebulka  3 gałązki natki pietruszki  pieprz sól zioła prowansalskie przyprawa curry łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt dużo miąższu(pozostawić cienką warstwę

peanutbuttermonster
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 181

względu na smak – jest to bowiem jeden z kilku przepisów przygotowanych przez laureatów szóstej edycji prestiżowego konkursu kulinarnego Zgotuj Sobie Sukces organizowanego przez sieć sklepów Makro Cash & Carry . Ten ogólnopolski konkurs przeznaczony jest dla młodych talentów – najzdolniejszych uczniów szkół gastronomicznych, ocenianych podczas finału przez międzynarodowe jury – mistrzów, należących do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Co roku 12 drużyn

Poezja smaku
Keczup z cukinii 136

Składniki: 1 kg cebuli garść soli 3 kg cukinii (obranej i pozbawionej pestek) ok 80 dag cukru 1 łyżka pieprzu (może być pół na pół z ziołowym) 1 łyżka curry 1 łyżka słodkiej papryki 1 litrowy słoik koncentratu pomidorowego (950g) 350-500 ml octu - w zależności jak ostry keczup chcemy otrzymać Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę

Kuchnia domowa Ani
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie 507

Chicken fillets marinated in yoghurt Składniki. 2 piersi z kurczaka duże Marynata. 15 dag jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego 1 liść limety pieprz sól 1 łyżka wina białego 1 ząbek czosnku 1 cm strączka chilli Salsa owocowa. 1 jabłko 1 gruszka 1/2 cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wieloowocowego

Kulinarny karnet Christophera
Placuszki z kurczaka i sera 3785

łyżki majonezu 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 15 dag sera żółtego (starty na dużych oczkach) sól, pieprz inne przyprawy, np. papryka ostra mielona, curry, vegeta można dodać zieloną pietruszkę 3 łyżki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki prócz piersi z kurczaka połączyć w misce łyżką. Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę, dorzucić do pozostałych składników i zmieszać

Anielska Kuchnia Ani
Śledzie w sosie musztardowym 323

cebula 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności

kulinarnyswiatdomi