curry - 8456 przepisów (strona:448/564)

Skala ostrości i Risotto z pieczarkami 146

Risotto z pieczarkami na ostro rzecz jasna.. Składniki: 2 opakowania ryżu 7 dużych pieczarek 2 zabki czosnku 1 duża lub 2 małe papryczki chilli Po pół łyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego, papryki słodkiej puszka fasoli czerwonej kieliszek wina u mnie biały Tokaj szklanka przecieru pomidorowego Garść startego sera W 5 szklankach wody gotujemy ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem

NaKońcuJęzyka
Świątynie Świata- Orientalne Centrum Zdrowego Ciała SPA Lublin 163

potraw i ich dodatków oraz piękne zapachy sprawiają, że nie można się jej oprzeć  Kuchnia indyjska, tajska, marokańska, japońska, chińska, wietnamska chyba nikogo nie trzeba do niej przekonywać... Curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, sos sojowy; rybny,  wasabi  to tylko nieliczne, ale najbardziej charakterystyczne składniki tworzące kuchnie orientalne. Z myślą o tych wszystkich z Was, którzy zakochali się

NaKońcuJęzyka
Kotlety z kaszy jaglanej 171

szklanka kaszy jaglanej garść suszonych grzybków mun pół szklanki mieszanki włoszczyzna  2 duże papryczki chilli 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej oraz maki ryżowej 1 jajko Kasze płuczemy pod zimna wodą. i w dwóch szklankach wody gotujemy do miękkości około

NaKońcuJęzyka
Kotlety z kaszy jaglanej odsłona II 144

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki groszku konserwowego i kukurydzy pół szklanki cukinii drobno pokrojonej 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej oraz maki ryżowej 1 jajko Kasze płuczemy pod zimna wodą. i w dwóch szklankach wody gotujemy do miękkości około

NaKońcuJęzyka
Sałatka meksykańska 13454

więcej przypraw a co za tym idzie lepszy smak... Składniki: 5 ziemniaków sałatkowych 1/2 puszki fasoli czerwonej puszka kukurydzy 3 cebule dymki pęczek szczypiorku majonez keczup ostry chilli, pieprz, curry, sól 2 ząbki czosnku 1. Ziemniaki gotujemy kroimy w plasterki 2.  W salaterce mieszamy kukurydze, fasole oraz ziemniaki oddajemy pokrojone cebule, czosnek oraz szczypiorek 3. dodajemy majonez z keczupem

NaKońcuJęzyka
Zielona kanapka 183

Przygotowujemy kotlety sojowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U mnie, zamiast w warzywnym bulionie, moczą się one w gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba wkładamy do piekarnika, około 150 stopni C na kilka minut. Chodzi

Weganizm infantylny
Nagroda Liebster Award 120

bloga, który Cię nominował.”      Brzmi trochę jak łańcuszek rodem z podstawówki, jednak czemu nie? Oto moje odpowiedzi na internetowe Złote Myśli! :D 1. Ulubiona przyprawa.  Curry - dodaję prawie do wszystkiego :) Ze słodkich cynamon. 2. Smaki słodkie czy wytrawne? Słodkie, udane połączenia słodkiego z wytrawnym też! 3. Jaka jest Twoja ulubiona książka kucharska? Raczej nie korzystam

sama złodycz
Łosoś z warzywami 220

łososia 200 gr pieczarek 1 czerwona papryka wiązka szparagów szczypior 2 łyżki oliwy z oliwek glazura: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 1 łyżka pasty curry 1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru 1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty
Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pomidorów 174

skrapiamy oliwą i grillujemy. Podajemy z sosem z greckiego jogurtu, do którego dodajemy posiekaną dymkę i trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do tego polecam brązowy ryż pomieszany z curry.  PROSTE, A JAKIE PYSZNE

Moje Kuchenne Rewelacje
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 460

skleja, jest sprężysty, smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze zwykłej mąki). Delikatnie mieszamy co jakiś czas. 6. MIĘSO + PRZYPRAWY (1 min): usmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry (dobrze czytacie – urozmaici i wyciągnie smak mięsa i pomidorów, ale nie będzie dominować, nawet jeśli nie lubicie tej przyprawy, tym razem spróbujcie, naprawdę robi różnicę). Smażymy jeszcze chwilkę aby przyprawy

Nerds Kitchen
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 669

KURCZAKA (5 min): myjemy je, oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry oraz lekko solimy lub podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK (10 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na łyżce masła

Nerds Kitchen
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1169

następnie posiekajcie na drobno (jakbyście chcieli zrobić z nich papkę), im drobniej tym lepiej. Jak wam się nie chce, pokrójcie chociaż w drobną kostkę. Pokrojonego posypcie pół łyżeczki curry, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczyptą soli i pieprzu. Następnie wrzućcie go do miski i dorzućcie podsmażoną cebulę oraz pieczarki. 8. SUSZONE POMIDORY (2 min): > odsączcie je z zalewy i pokrójcie

Nerds Kitchen
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 259

uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki i dodajemy przypraw: kumin, ale niezbyt często występuje w polskich sklepach, dlatego możecie zastąpić go jakąś inną aromatyczną przyprawą, curry indyjskim lub mieszanką kebab (uważajcie tylko na zawartość soli lub glutaminianu sodu w takich mieszankach), szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy – powinna wyjść nam konsystencja pasty/papki z mięsa

Nerds Kitchen
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 199

łyżki musztardy  1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz gałązka świeżego rozmarynu papryka w proszku kurkuma szczypta curry Wykonanie: Myjemy mięso, następnie oczyszczamy mięso z błonek i tłuszczu. W miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy

Gorący kąsek
Sos słodko- kwaśny 213

wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej) 250g cukru pół łyżki słodkiej papryki w proszku pół łyżki ostrej papryki w proszku pół łyżki curry sól, pieprz pół łyżki suszonej bazylii   Wykonanie: Cukinię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka, mieszamy razem i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania