curry - 8456 przepisów (strona:430/564)

Thot man pla – TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE 201

również jako „wkładka” do burgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * liście kafiru – 4 szt ** * cukier – 1 łyżka * bułka tarta – ok.3

Ostra na Słodko
Coś jak paella, ale nie do końca;) 157

oliwek ok. pół litra rosołu z kury 1 cytryna Przygotowanie Ja wszystko zrobiłam na dużej patelni teflonowej. Pierś kurczaka trzeba pokroić w nieregularne kawałki, posypać lekko solą, curry i podsmażyć na oliwie - zdjąć kurczaka na osobny talerzyk. Warzywa pokroić w kostkę i zeszkliłć na oliwie z oliwek - najpierw cebula, później papryki i cukinia, na koniec zielony groszek. Dodać usmażonego

Kulinarne Inspiracje
Krewetki "Back to basics" 166

Czasem im prościej, tym lepiej. Ja nie jestem zagorzałą fanką owoców morza, z morskich "robaczków" toleruję tylko krewetki - najchętniej w curry lub białym winie. Mój mąż woli je bardziej saute... i jak tu pogodzić interesy? ;) Oto wersja którą lubimy oboje - na maśle, z czosnkiem, świeżą chilli i natką pietruszki. Składniki Opakowanie mrożonych krewetek (pewnie, że świeże są lepsze

Kulinarne Inspiracje
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 178

sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet z cheddarem z grillowanymi szparagami i sosem salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem 5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany  z piwem typu czerwony lager  6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko  z sosem śliwkowym serwowana z piwem typu porter

Stare Gary
Chińskie bułeczki z pekińską 161

farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej; 300 g pieczarek; 1 cebula; olej do smażenia; 1 puszka kukurydzy; 2 łyżki grzybowego sosu sojowego; 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżeczki curry; 1 jajko;    Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę. Mąkę przesiać, dodać sól i margarynę, dobrze posiekać nożem, rozetrzeć palcami. Do przygotowanej mąki z tłuszczem dodać jajko

In my kitchen
Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i migdałami 161

Składniki: 250 g makaronu tagliatelle; 1 pojedynczy filet z kurczaka; 3 łyżki płatków migdałowych; 1 mała szalotka; 3 ząbki czosnku; 250 ml śmietany 30%; szczypta gałki muszkatołowej; 1 łyżeczka curry; sól i biały pieprz; 3 łyżki oleju z pestek winogron; Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę

In my kitchen
Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami 159

ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek   2 łyżki soku z cytryny lub łyżeczka startego imbiru  1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kolendry w proszku  1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki garam masala 1 duży pęczek szpinaku (ok 25 dag lub szpinak mrożony)   lub w drugiej wersji

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb naan 172

Clebek naan Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany jest do curry i innych dań z sosami. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów. Składniki 2  szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ras el hanout - przyprawa marokańska 174

mielonej prażonej cebuli 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonych suszonych płatków róży 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki curry   1/4 łyżeczki mielonego anyżu  Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 159

drobno pokrojona cebula 1 duża marchewka 1 duża papryka (kolor bez znaczenia) 1-3 papryczki chili w zależności od preferencji 1 mały batat (ok. 200 g) 4-5 łyżek curry opcjonalnie sól i pieprz do smaku (ja nie używam soli) opcjonalnie 1 łyżeczka garam masala Przygotowanie ciasta   Sól rozpuścić we wrzątku.  Do mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielone kopytka z kaszy jaglanej – jaglanello kopytczello 225

Zostało mi dzisiaj jeszcze z wczorajszej sałatki całkiem sporo kaszy jaglanej. Ponieważ była gotowana z odrobiną curry i kurkumy,wpadłam na pomysł zaeksperymentowania z kluchami, które w naszym domu są niemal wielbione i padło na kopytka. Przejrzałam kilka przepisów, i jak zwykle zaryzykowałam z własnym, bez jajek, tym razem jeszcze dodatkowo... Zielone kopytka z kaszy jaglanej – jaglanello kopytczello

Nie Bo Piekło
Jajka z fioletową pastą i curry 169

pewnie nawet więcej sposobów. Co roku staram się przygotować je w jednej, innej niż zwykle wersji i tym razem dodałam do nich fioletową pastę. Lekko słodka, z aromatycznym curry świetnie pasowała do jajek. Myślę, że jaja w takiej postaci doskonale sprawdzą się też przy innych okazjach więc koniecznie je wypróbujcie. Nowości są ciekawe i pyszne, ale u nas obowiązkowo muszą

Smaczna Pyza
Zupa marchewkowa z kaszą jaglaną 131

marchewkową :) idealna na chłodniejszy dzień.   Składniki: 1kg marchwi pół selera 1szt pietruszki 1szt cebuli 1 ząbek czosnku 5cm kawałek imbiru 150g kaszy jaglanej 1-1,5l wody kurkuma curry gałka muszkatołowa Wykonanie Cebulę kroimy z cienkie pół plastry i wrzucamy do dużego garnka. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w mała kostkę dorzucamy do cebuli wraz z czosnkiem uprzednio

Panda i jej świat
Tarta z kaszy jaglanej i serem białym 152

łyżki mleka szczypta soli 1 jajko Farsz: 1 kulka mozzarelli 0,5kg sera twarogowego imbir 1 duża cebula czerwona 2 pomidory 1 szklanka kaszy jaglanej  2 jajka bazylia curry gałka muszkatołowa pieprz Wykonanie Masło lekko rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski. Do mąki dodać jajko, sól, przestudzone masło oraz mleko. Zagnieść na gładką masę. Wstawić do lodówki

Panda i jej świat
Krem z pomidorów 175

infekcje. Składniki: 2 puszki pomidorów w całości 2 łyżki koncentratu 1 kartonik przecieru pomidorowego 3cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler lub połówka dużego curry kurkuma bazylia kostka rosołowa 1l wody Dodatki: ser żółty jogurt grecki Wykonanie Marchew, selera oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie wrzucamy do dużego garnka z niewielką ilością oleju i podsmażamy

Panda i jej świat