curry - 8456 przepisów (strona:427/564)

Słodko ostry sos curry 72

bazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie

Milion Smaków
Curry z kurczakiem i kalafiorem 111

indyjska kryje w sobie niezwykłe bogactwo smaków. Naprawdę dobre indyjskie restauracje zachwycą każdego smakosza. Lubię co jakiś czas odtworzyć w swojej kuchni klimat indyjskiej restauracji, z unoszącym się zapachem curry. Tym razem przyszedł czas na pierś kurczaka z kalafiorem duszone w mleku kokosowym z domieszką imbiru i świeżej kolendry. Idealnym dodatkiem do takich dań są indyjskie placuszki naan (uwielbiam

Milion Smaków
Curry z dynią i kiełbasą chorizo 80

kuchnię przez kilka dni aż w końcu nadszedł czas żeby wylądowała w garnku. A wylądowała w doborowym towarzystwie świeżego kalafiora, ciecierzycy, suszonej kiełbasy chorizo i orientalnych przypraw tworząc pyszne curry z lekko indyjską nutą. Jeżeli nie macie chorizo zastąpcie inną suszoną kiełbasą np. toskańską (dostępna w delikatesach Alma). Śmiało przygotujcie dużą porcję - to danie możecie bezstratnie odgrzewać w domu

Milion Smaków
Masala dal - curry z soczewicy 75

Masala to mieszanka przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. To dość szerokie pojęcie opisujące wiele różnych gotowych mieszanek takich jak curry, garam masala, czy tikka masala. Właśnie z tą ostatnią przyprawą została w tym daniu uduszona czerwona soczewica w towarzystwie pomidorów, czosnku i cebuli. Całość została uzupełniona dodatkiem świeżego imbiru, kurkumy i orzechami nerkowca

Milion Smaków
Tarty z ricottą i szparagami 149

kilkucentymetrowym rancie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250 g ricotty 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ziół do pizzy 1 łyżeczka curry sól i świeżo mielony pieprz kilka szparagów 1 pomidor 3-4 łyżki kukurydzy Z ciasta wyciąć kółka i wylepić dno i boki tartaletek lub formy do tarty. Szparagi zblanszować

Czerwień i błękit
Πατατοσαλατα czyli Grecka Sałatka Ziemniaczana 148

łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli z przyprawami (ja do młynka z solą dodałam jagody goi, pieprz, chilli, ususzone liście curry i rozmaryn) 1 cebula czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżeczki jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz sok z 1 cytryny garść suszonych oliwek garść

ClauditteMissCooking
Zupa Salsa - rozgrzewająca i aromatyczna 105

pałki z kurczaka - pół paczki warzyw na patelnię - puszka kukurydzy - puszka pomidorów - 3 małe papryczki chilli - woreczek kaszy jaglanej - 3 łyżki śmietany 18 volt - 1,5 łyżeczki pasty curry - przyprawy: kumin, ostra papryka, majeranek, kolendra Gotujemy pałki z kurczaka, po 15 minutach do wywaru dodajemy warzywa na patelnię, po kolejnych 10 minutach wrzucamy papryczki chilli, pomidory oraz kukurydzę z puszki

upichcona
Bułeczki drożdżowe z 4xp: pęczakiem, pieczarkami i pietruszkowym pesto 153

farsz: kasza pęczak około 100 g suchej pieczarki około 300 g 2 cebule pęczek pietruszki Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce (grube oczka), smażymy na oliwie doprawiając pieprzem, szczyptą curry i solą. Dodajemy ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę. Wyrabianie Ciasta Standardowo: obudzenie drożdży, wyrabianie ciasta, wyrastanie, znowu wyrabianie (odgazowanie). Ciasto podzieliłam na 8 równych kulek (po 80 g). Każdą rozwałkowałam

greenscarf
Burgery z ciecierzycy i ketchup dyniowy 171

zmianami. Polecam z całego serca!  Ketchup dyniowy (ilość na słoiczek 500 ml) 500 g dyni, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka pasty harisa, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 170 ml soku pomarańczowego, 50 ml białego octu balsamicznego, 90 g cukru Dynię obrać, oczyścić i pokroić w większą kostkę. Do garnka wlać wodę, kiedy zacznie wrzeć, osolić i wrzucić

Plate of Joy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 199

Kolejną edycję konkursu Zgotuj sobie sukces organizowanego przez firmę MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników mamy już za sobą, poznaliśmy zwycięzców i ich dania konkursowe. Wiemy czym podbili serca jurorów, jak gotują, i że gotowanie to ich pasja. Konkurs daje tym ludziom wiele możliwości, m.in. dostanie się do Polskiej reprezentacji juniorów, która zresztą składa się

Plate of Joy
Słownik kulinarny: Pomidory okrągłe 147

bawole serce, okrągłe na gałązce, malinowe, zebra Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: bezpośredniego spożycia, jako składnik zup i dań, przecierów, sosów, koncentratów, soków. Źródło: MAKRO Cash & Carry

WojnaNaSmaki.pl
Tortilla z kurczakiem 87

Składniki: tortilla pełnoziarnista filet z indyka mieszanka sałat ser pleśniowy mieszanka przypraw curry (u mnie Kotanyi) pieprz sól odrobina oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki sosu BBQ Sposób przygotowania: Filet kroimy an cienkie plastry i marynujemy w przyprawach i odrobinie oliwy przez min.30 minut.Następnie smażymy z obu stron przez 3 minuty.Tortillę smarujemy majonezem i sosem

Wielki apetyt
Egzotyczne curry z kurczakiem 98

obejrzeniu 2 programów kulinarnych i spotkaniu Trójmiejskich blogerów. Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed

Wielki apetyt
Ekspresowa zupa marchewkowa 107

przygotować zupkę w 10 minut. Udało się wyszła lekka, taka typowo letnia. Składniki: 5 dużych merchewek 2 czerwone cebule kostka rosołowa (Winiary) groszek ptysiowy 200 ml mleczka kokosowego curry do smaku sól pieprz świeżo zmielony Sposób przygotowania: Marchewkę kroimy na talarki i gotujemy wraz z 0,5 litra wody i kostką rosołową do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy

Wielki apetyt
Pasta z wędzonej makreli 152

tylko się da potrawy, bo są nieodzownym źródłem witamin i składników bardzo pożądanych dla naszego organizmu Składniki: 1 świeżo uwędzona makrela 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe w curry 2 jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz. 2 łyżki majonezu Wykonanie: Rybę wędzoną czyścimy z ości oraz skórki. Makrelę, obraną cebulę, jajka oraz ogórki, kroimy w kosteczkę. Przekładamy

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania