curry - 8456 przepisów (strona:418/564)

Jak zrobić naan z patelni 179

Naan to pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się jogurt. Upieczone na patelni placki polera się rozpuszczonym masłem, a ponadto chlebek dekoruje się świeżą kolendrą. Do naan dodaje się również czarnuszkę. Dzisiejszy przepis na naan to naan pieczony na patelni

codojedzenia
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 181

wody Przyprawy do gulaszu: Przyprawa do wieprzowiny 1 kostka rosołowa 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki 0,5 łyżeczki curry Odrobina imbiru Pieprz Sól Babeczki:  Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy

VioletoweKucharzenie
Pikantna zapiekanka z cukinii ,,ala,, paszet 191

cukinie, długość ok. 30 cm  2 średnie cebule 2 małe marchewki  5-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki sosu lub pasty chili przy wersji lekko pikantnej po łyżeczce carry i kurkumy 3 duże wielskie jaja pęczek zielonej pietruszki sól pieprz olej rzepakowy do smażenia  1.  Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy 1/2 łyżeczką

Apetyczna babeczka
Warsztaty Tefal Cuisine Companion 177

jednej 4,5 l misie. Na warsztatach byliśmy podzielenie na trzy ekipy gotujące: Grupa I – pod wodzą Grzegorza, przygotowywała dania główne: risotto z pęczakiem i młodymi warzywami chicken lemon curry wołowinę z grzybami, parowanym pak choi i szparagami Grupa II – przygotowała przystawki pod dowództwem Jurka: świeże liście z winegretem malinowym i grillowanym serem kozim shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek

bistro mama
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 365

ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami, - Pierś kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne:  - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami,  Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym

Plate of Joy
Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana 153

ryneczkach. Składniki: - 100g kaszy jaglanej                        - ½ łyżeczki curry - kawałek marchewki                       - ½ łyżeczki kuminu - kawałek cukinii

Wegańska kuchnia orientalna
Fasolka adzuki z kalafiorem i marchewką w curry + brązowy ryż 162

Fasolka adzuki z kalafiorem  i marchewką w curry + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego                         - ¼ łyżeczki kurkumy - 80 ugotowanej fasolki adzuki            - ½ łyżeczki garam masali - ¼ puszki pomidorów

Wegańska kuchnia orientalna
Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 143

łyżeczki curry - 50g fasoli szparagowej                      - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich - ½ marchewki

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z żółtej soczewicy i kukurydzy + basmati + brokuł 144

łyżeczka curry madras - 40g żółtej soczewicy                        - ¼ łyżeczki imbiru - 100g brokuła                                     - ¼ łyżeczki kurkumy - 3 łyżki mrożonej

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 164

warzywami  w słodkim sosie sojowym Składniki: - 100g ryżu jaśminowego                                  - ½ łyżeczki curry - 50g brokuła                                                       - ¼ łyżeczki imbiru

Wegańska kuchnia orientalna
Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi 112

Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi Składniki: - 100g ryżu basmati                           - ½ łyżeczki curry madras - 1 mały ziemniak                               - ¼ łyżeczki kuminu - 34g czerwonej soczewicy

Wegańska kuchnia orientalna
Soczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż 217

brązowy ryż Składniki: - 100g brązowego ryżu                      - ½ łyżeczki curry - 35g żółtej soczewicy*                      - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 mała cukinia

Wegańska kuchnia orientalna
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg 163

drobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek  1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe 1 papryczka chili pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd sól i pieprz  do smaku  Wykonanie

Apetyt na Zielone
Ogórki z curry 498

ogórków, 2-3 cebule, gorczyca, zalewa: 1 l wody, 1,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru, 1 przyprawa curry 20g, 1,5 łyżeczki soli Ogórki dokładnie umyć. Składniki zalewy zagotować. Do umytych, wyparzonych słoików (900 ml) włożyć ogórki (ogórków nie obierać) - całe lub dowolnie pokrojone (zależy od wielkości: wzdłuż na pół, na ćwiartki lub w grube plastry), 4-5 plastrów

królestwo garów
Zapiekanka makaronowa z włoską nutką. Pomidor suszony, szpinak i magiczny składnik w glinianym naczyniu. 288

małe) opakowania makaronu typu kokardki garść siekanej wędliny dojrzewającej 1-2 łyżki siakanego pomidora suszonego z oliwy garść szpinaku w liściach (u mnie mrożony) garstka siekanego kurczaka marynowanego w curry (u mnie z zeszłego obiadu)  garść kruszonej mozzarelli 2 garście żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany ząbek czosnku 1/2 łyżki masła   Przygotowanie: Makaron gotujemy na miękkie aldente ;). Posiekaną

Kuchnia po mojemu