POKROJONA W PASKI(JAK NA ZDJĘCIU) cebula seler gorczyca na zalewę: 1 litr wody 1 szkl. octu 10% 1,5 szkl cukru 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry PRZYGOTOWANIE: składniki zalewy zagotować na dno słoika dać plaster cebuli i mały kawałek selera(ja daje tyle co chrzanu do ogórków),trochę gorczycy,i paski cukinii,zalewamy zalewa i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkodomu. Bardzo aromatyczna, mocno kremowa i błyskawiczna zupa krem z dyni. Polecam serdecznie. Składniki: 1 kg dyni kilka ziemniaków duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego imbiru łyżeczka curry szczypta papryki cayenne 2-3 liście laurowe sól litr bulionu 3-4 łyżki oliwy podprażone ziarna słonecznika bądź chrupiące grzanki z chleba Sposób przygotowania: Dynię i ziemniaki obrać, pokroić
na moim stole...tubie na której znajduje się czytelna etykieta zawierająca wszystkie niezbędne informacje o produkcie. Sam sos to sos majonezowy z dodatkiem warzyw: kapusty, cebuli i ogórka. Smak sosu podkreśla przyprawa curry, która idealnie nadaje mu walorów smakowych. Jest on delikatnej konsystencji, świetnie nadający się do potraw mięsnych - wieprzowiny wołowiny czy też drobiu, jak i idealnie będzie komponował się z wszelakimi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaczny. SKŁADNIKI opakowanie makaronu, typu świderki , wstążki 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy 2 świeże marchewki mały brokuł 20 dag pieczarek lub innych grzybów przyprawy typu sól, pieprz, curry 1 pomidor 1/2 papryki czerwonej 3 łyżki śmietany WYKONANIE Makaron gotuje w osolonej wodzie. Tak, jak lubimy. Przelewamy zimną wodą. Marchewkę obieramy, strugamy w paski, brokuł dzielimy na małe różyczki
W kuchennym oknie Ewydrożdżowe bułeczki ( na słono) Kurczak z pieczarkami w śmietanowo-dyniowym sosie Spaghetti w sosie dyniowym, z kurczakiem, suszonymi pomidorami i brokułami Zielony makaron ryżowy w dyniowym sosie curry Kasza gryczana w sosie dyniowy z masłem orzechowym; z pieczarkami i brokułem i coś na słodko mrożony smoothie banan-dynia
More food, love and dreamsśrodku i ta chrupiąca skórka... Mniam! Kurczaczka myjemy, oczyszczamy z resztek piór i wycinamy szyję. Do miseczki wsypujemy łyżkę słodkiej papryki, łyżkę majeranku, 1/3 łyżeczki chili, 1/3 łyżeczki curry, 2 solidne, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodajemy też trochę suszonego, ok. łyżeczkę soli, ok. pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu i dolewamy 1/4 szklanki oliwy. Mieszamy i wcieramy powstałą marynatę
Pelusiowa Kuchniajedynym ograniczeniem jest nasza (lub naszych dzieci) wyobraźnia. Pierożki podajemy z sosem jogurtowym z dodatkiem ziół i/lub przypraw. Do wytrawnego sosu można dod ać ząbek czosnku, kolendrę, curry lub inne zioła, które lubią dzieci, a do słodkiego miętę, cynamon, kardamon, miód, syrop klonowy, pokruszone orzechy lub migdały. Pierożki można przygotować dzień wcześniej, ich lepienie to świetna
SzczyptaSmaQmożna dodatkowo przetrzeć ketchup przez sitko (ja ten krok pominęłam) 3. Następnie ketchup przelać z powrotem do garnka, dodać cukier, sól, pieprz, ocet i ewentualnie doprawić innymi przyprawami (np curry) i gotować ok 1-3 h do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji, przelać do słoików i zapasteryzować. *Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z bloga jadłonomia
zdrowa vege kuchniazielonych oliwek 4 łyżki czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 1 cebula łyżka kaparów 25g filetów anchois (ten element sosu zostałam zmuszona zastąpić mięsem) przyprawy (ostra papryka, bazylia, oregano, pieprz, curry, chili) Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni i wymieszać z chili, zsunąć nieco na brzeg i podsmażyć fileciki anchois (w moim przypadku zmieloną wołowinę), następnie dodać pomidory oraz przecier, dokładnie
Przepysznik - BLW i nie tylkożółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać masło i posiekać na drobno, dodać żółtka, jajka i śmietanę, po czym zagnieść gładkie ciasto. Umieścić je w misce
Przepysznik - BLW i nie tylkojaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, curry oraz lubczyk. Natomiast potocznie uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują się zwodnicze, ponieważ obok żelaza zawierają niestety substancje utrudniające jego wchłanianie – polifenole, które znajdują się także
Przepysznik - BLW i nie tylkopietruszka 1 pasternak 4 małe ziemniaczki 2-3 gałązki (zielone listki) od selera, pietruszki i magii 1 dynia hokkaido (ok. 700 g) 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminku mielonego, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, soli morskiej 1/3 łyżeczki chilli, pieprzu mielonego prawdziwego olej arganowy Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) Przygotowanie: Zagotuj 1 litr
Zdrowie na języku :Ppomocą obieraczki lub noża tniemy wzdłuż w cienkie plasterki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, smarujemy delikatnie oliwą i oprószamy przyprawami. U mnie jest to sól, czerwone curry oraz imbir. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika na 10-12 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a blaszkę z chipsami zostawiamy w środku (podczas stygnięcia pieca nasze chipsy się
W poszukiwaniu inspiracjiTakie przyprawy, jak goździki, cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa tworzą zdrową i aromatyczną przyprawę. Zachęcam Was do używania przypraw, kurkuma działa przeciwzapalnie, cynamon reguluje poziom cukru we krwi. Potrawy curry, do których dodaje się te fantastyczne przyprawy, rozgrzewają organizm, dodają energii, pomagają na dolegliwości żołądkowe oraz bóle gardła, a co najważniejsze są bardzo smaczne. Garam Masala 1 łyżka ziaren kardamonu
Smaki Przyprawy i Kolorymożna różnie je przyprawiać w zależności od tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne. Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry. Składniki: Mąka 450 gr, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki ciepłej wody, Czosnek niedźwiedzi, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka cuminu, Troszkę chilli, Sól, Pieprz, Posiekany koper, Posiekana pietruszka. Olej
Smaki Przyprawy i Kolory