osób: Składniki: 100 g białego ryżu 100 g czerwonego ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 pojedyncze piersi z kurczaka sól Falksalt czarny pieprz Prymat szczypta curry szczypta suszonej bazylii, ziół prowansalskich oliwa z oliwek Sos ajwarowy: 2 papryki czerwone 1 bakłażan szczypta wędzonej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz Biały ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, czerwony
Bike By Lifeoliwek szczypta cynamonu 1,5 litra bulionu warzywnego garść świeżego szpinaku 1 łyżeczka ziaren kolendry, suszonego cząbru sól, pieprz Kurczak 200 g piersi z kurczaka ząbek czosnku łyżeczka curry pół łyżeczki startego świeżego imbiru sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę, cebulę, papryki pokroić w kostkę, imbir, czosnek oraz chilli posiekać. Do rozgrzanego garnka wlać oliwę, podsmażamy około 60 sek przyprawy. Dorzucamy cebulę
Bike By Lifeszklanka makaronu 3 suszone pomidory w oleju rzepakowym 1/2 mozzarelli 1/2 opakowania mrożonego szpinaku natka pietruszki Marynata do kurczaka: 2 łyżki oleju rzepakowego Olejowy Raj szczypta curry szczypta kurkumy sól morska Falksalt czarny pieprz Wykonanie: Pierś pokroić w plastry, zmieszać z marynatą, odstawić do lodówki. W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu
Bike By Lifedigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). 300g mieszanki chińskiej makaron do dań chińskich (nie z zupek, polecam również ryżowy) pulpeciki (przepis na dole postu) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos sojowy curry, imbir papryka słodka papryka ostra 200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe kostka bulionowa (opcjonalnie) sól Dodatkowo (opcjonalnie): sezam do obtoczenia
Di gotujewybiera się produkty świadomie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy dania bez glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: * żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy
kolorowotorcikowoorzechowa tapioka albo mąka ararutowa wszystkie kombinacje powyższych składników Warto do panierki dodać przyprawy , może to być sól, pieprz, słodka papryka, chili, kolendra, czosnek w proszku, cebula w proszku, curry, mielony kmin rzymski… Teoretycznie panierkę można też przygotować używając innych nasion, jak np. sezamu czy słonecznika, jednak zawierają one bardzo dużo kwasu fitowego i/lub tłuszczy omega-6, więc raczej
PaleoSMAKpure - uprzednio wydrążając pestki i obierając skórkę. Takie pure wykorzystuję do serników, deserów, koktajli, sosów, kopytek i innych potraw. Upieczoną dynię można wykorzystać także do sałatek, sosów, curry i innych dań - tym razem nie miksując, a krojąc dynię w kostkę. Kilka PRZEPISÓW z wykorzystaniem pure z pieczonej dyni znajdziecie TUTAJ
kolorowotorcikowośledzia z musztardą francuską oraz palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby
bistro mamaprzekąska. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 150 g Ser Brie 1 pierś z kurczaka 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki sosu sojowego 13 gałązek szczypiorku Pieprz czosnkowa, curry chińskie, Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w paski i smażmy. Ser Brie kroimy w kostkę. Trzy gałązki szczypiorku drobno siekamy. Wszystkie
Podróż w kulinariaprzed smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem labneh. Świeże lub mrożone liście limonki kaffir ucieramy z solą w moździerzu lub w blenderze
Karo in the Kitchenryżem jest bardzo pożywnym i sycącym daniem . Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki curry sól słodka i ostra papryka olej do smażenia 4 torebki ryżu Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki,przekładamy do miski ,dodajemy sos sojowy i przyprawę
Bajeczna Kuchniaskórą 3 cebule 2 łyżki soli Zalewa: 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki wody 1 szklanka octu Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki pieprzu mielonego 5 łyżek posiekanego świeżego kopru kopru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, kroimy w grubą kostkę, cebulę obieramy, kroimy w pióra, dodajemy sól i dokładnie wszystko razem mieszamy. Pozostawiamy
Bajeczna Kuchniaczerwona papryka 2 marchewki Puszka kukurydzy Puszka ananasa 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki musztardy 1 łyżka Vegety 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu białego 3 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę , pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, przekładamy
Bajeczna Kuchniaotworzenia się na większy wachlarz kulinarnych możliwości :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Składniki: puszka ciecierzycy 200 gram dyni hokkaido 60 gram tofu 6 łyżek płatków owsianych łyżeczka curry łyżeczka tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw) sól, pieprz Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Wykonanie: Całą dynię kroimy na kawałki (jak na zdjęciu powyżej) i pieczemy w piekarniku
Pyza i SurówkaSkładniki: zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu 0,5 kg cukru 1,5 łyżki soli opakowanie przyprawy curry dodatkowo gorczyca liść laurowy 3 kg ogórków Wykonanie: Do słoików włożyć po parę ziaren gorczycy i po jednym liściu laurowym, później powkładać ciasno ogórki pokrojone w słupki. Zalać ugotowaną zalewą. Pasteryzować około 10 minut
Pychotkaaa