średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarny, curry, papryka ostra wędzona, bazylia suszona Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez dwie minuty posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlej
Zdrowie na języku :Pprzygotować także na grillu elektrycznym poza tradycyjnym „sezonem grillowym”. Oto przykładowy przepis: Składniki: około 500 g filetu z kurczaka (najlepiej zagrodowego), 200 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki soku z cytryny. Przygotowanie: Umyte i osuszone filety kroimy na średniej grubości plastry. Pozostałe
Tradycyjna KuchniaKolejne ogórki kanapkowe. .już kiedyś robiłam, ale z dodatkiem papryki i curry...te są ciut inne , a przepis znalazłam tutaj. 2 kg ogórków 2 szkl.octu 1/2 szkl.soli 2 l + 2 szkl.wody 2 szkl.cukru pieprz czarny ziele angielskie liść laurowy gorczyca [ nie dałam] koper czosnek Ogórki umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać 2 l wody
Moje domowe kucharzeniemięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli Ryż: 1 ziarenko kardamonu zielonego (zmielić lub zmiażdżyć) 1/2 łyżeczki bazylii
Kuchcik gotujeroku mamy u siebie bardzo dużo ogórków, w tym roku pogoda również sprzyja zbiorom. Prócz standardowych hitów ogórkowych, czyli kiszonych i tych z curry, w tym roku postanowiliśmy wzbogacić swoją piwnicę o ogórki kanapkowe. Powstały tydzień temu, a połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Polecam od razu przygotować z podwójnej, a nawet potrójnej porcji. U nas będzie do nich niejedno podejście
Pasja Smakuśmietanki z różnymi dodatkami. Smaków i wariantów jest jednak więcej niż mogę sobie wyobrazić. Jest po prostu mnóstwo, bo w każdym kraju znajdziemy inne, niecodzienne smaki, np. marchewkowe curry czy czarny sezam. Wiem, że są i takie, na którym myśl od razu mi przechodzi ochota na lody (np. wołowe języki). U nas w Polsce zaś możemy kupić różne rodzaje lodów
Anioszek w kuchnifilety z piersi kurczaka fasolka szparagowa słonina bułka tarta sól pieprz oregano szczypta curry oliwa Filet oczyszczamy i myjemy, nacinamy w kratkę po gładkiej stronie, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Fasolkę gotujemy do miękkości, Słoninę kroimy w kostkę i przysmażamy dodając bułkę tartą i robimy zasmażkę do fasolki. Odcedzoną fasolkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy bułkę tartą
Gotowanie jest łatwekurkumy, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Tak lekko, bo jeść się średnio chce :). To udanego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :). Ja mam zamiar robić ogórki w musztardzie i curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)). Składniki: około 300 g filetu z indyka 3 marchewki mała cukinia fasolka szparagowa cebulka razem z zieloną częścią ząbek czosnku kurkuma zioła
kruche babeczkiszklanka cukru - 2 łyżki miodu spadziowego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 płaskie łyżeczki mielonego czarnego pieprzu - 1/4 łyżeczki mielonego chili - 2 łyżeczki carry - 3 łyżeczki gorczycy Ilość chili możecie zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od Waszych upodobań. Użyłam papryki wędzonej, bo daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości
Apetyczna babeczkaogórków (2,5 porcji zalewy) -liść selera -cebula -czosnek ZALEWA -1,5 litra wody -jedna szklanka octu 250 mil. -2 szklanki cukru -40 g soli -2 łyżki curry WYKONANIE 1.Ogórki umyć pokroić w grube talarki 0,5-1 cm 2.Napełnić sloiki 3.Dodać 3-4 listki serera na słoik, gruby 0,5-1 cm krążek cebuli oraz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przyprawach, oleju i soku z cytryny są soczyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Składniki: 6 podudzi z kurczaka olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, świeżo zmielona kolendra, lubczyk - wedle uznania 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki sok z połowy cytryny 1/3 szklanki wody + pół łyżeczki cukru łyżka masła Wykonanie: Podudzia umyj, osusz
Zasmakuj Kuchnimalutkie z połowy łyżeczki do herbaty). Pulpeciki ugotować w niewielkiej ilości wody. Na bazie tej wody można później przygotować sos (np. pomidorowy). Na zdjęciu pulpeciki indycze podane z curry szpinakowym z poniższego przepisu Skomentuj
MamaOskarkałyżki płynnego miodu 1 łyżka ostrej musztardy 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcester 2 rozgniecione ząbki czosnku słodka papryka w proszku szczypta ostrej papryki szczypta curry sól i pieprz Mięso podzielić na kotlety. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w plastry płaty mięsa zalać marynatą, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Kotlety grillować do zrumienienia
Czerwień i błękitSkładniki: -pół kilo piersi z kurczaka -marchewka -ogórek zielony -papryka czerwona -woreczek ryżu białego -przyprawy: curry, sół, pieprz -odrobina oleju Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju z przyprawami. Sól dodajemy gdy mięso będzie miękkie. Ryż gotujemy, Warzywa kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do smażonego mięsa. W pierwszej kolejności dodajemy marchewkę ponieważ potrzebuje więcej czasu
Magia jedzenia.Składniki: - ogórki - po 2 plastry cebuli - po 1 listku selera - gorczyca zalewa - 1 litr wody - 1 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki soli - 3 łyżeczki przyprawy curry Przygotowanie: Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Ogórki obieramy i kroimy w słupki. Do każdego słoika wkładamy ciasno ogórki oraz po 2 plasterki cebuli, listek selera i kilka ziarenek
Zainspirowana w kuchni