nich każde danie wydaje się niekompletne. Do kotlecików z dorszem pasują różne rodzaje ziół – świeża lub suszona bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie. Zawsze warto eksperymentować z przyprawami: kurkumą, curry, pieprzem, słodką papryką albo kuminem, który poprawi strawność dania. Czy kotleciki wymagają panierki? To już kwestia Twojego wyboru. Jeżeli to dla Ciebie postawa, możesz zdecydować się na klasyczna panierkę z bułki
Tradycyjna Kuchniaszybki letni obiad, najlepiej smakują z surówką oraz opiekanymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki przyprawy do kababu 2 łyżki sosu słodkie chili Fanex sól,pierz 1 ząbek czosnku 1 jajko Sposób przygotowania
Bajeczna Kuchniadzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pieprzu sól Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Zasypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oleju
kuchnia doskiOmega 6 i 9. Zawierają witaminę E , hamującą procesy starzenia. Wymieszane z innymi składnikami nadają pysznego, jagodowego smaku, delikatnie kwaskowego. Chyba najczęściej używane do przyrządzania tzw. acai bowl. CURRY FIGI WODA KOKOSOWA O wodzie kokosowej wspominałam już nie raz dlatego pominę jej właściwości, więcej znajdziecie w linku powyżej. Jedyne co chciałam zaznaczyć to to, że woda ta, pochodząca
Zdrowie na języku :Pnerwy Składniki (porcja dla 2 osób): 100 g kaszy bulgur 1łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła 1 średnia cebula 1 łyżeczka curry świeżo mielony pieprz sól do smaku 3/4 szklanki wody Wykonanie: Kaszę opłukałam w zimnej wodzie. W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę z masłem. Wrzuciłam drobno posiekaną
Kuchnia u Krysiwłasne proporcje) ogórków kanapkowych! Słodko-kwaśno-ostre, mocno chrupiące, idealne jako dodatek do kanapek, ale nie tylko - sprawdzą się też jako dodatek do grillowanych mięs (testowane!) czy obiadowa sałatka. Curry i kurkuma nie tylko nadają im ładny kolor, ale i wyjątkowy smak. Gorąco polecam Wam przygotowanie chociaż kilku słoików ogórków kanapkowych - na pewno się w nich zakochacie! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćśrednia cebula 2-3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarny, curry, papryka ostra wędzona, bazylia suszona Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez dwie minuty posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlej
Zdrowie na języku :Pprzygotować także na grillu elektrycznym poza tradycyjnym „sezonem grillowym”. Oto przykładowy przepis: Składniki: około 500 g filetu z kurczaka (najlepiej zagrodowego), 200 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki soku z cytryny. Przygotowanie: Umyte i osuszone filety kroimy na średniej grubości plastry. Pozostałe
Tradycyjna KuchniaKolejne ogórki kanapkowe. .już kiedyś robiłam, ale z dodatkiem papryki i curry...te są ciut inne , a przepis znalazłam tutaj. 2 kg ogórków 2 szkl.octu 1/2 szkl.soli 2 l + 2 szkl.wody 2 szkl.cukru pieprz czarny ziele angielskie liść laurowy gorczyca [ nie dałam] koper czosnek Ogórki umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać 2 l wody
Moje domowe kucharzeniemięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli Ryż: 1 ziarenko kardamonu zielonego (zmielić lub zmiażdżyć) 1/2 łyżeczki bazylii
Kuchcik gotujeroku mamy u siebie bardzo dużo ogórków, w tym roku pogoda również sprzyja zbiorom. Prócz standardowych hitów ogórkowych, czyli kiszonych i tych z curry, w tym roku postanowiliśmy wzbogacić swoją piwnicę o ogórki kanapkowe. Powstały tydzień temu, a połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Polecam od razu przygotować z podwójnej, a nawet potrójnej porcji. U nas będzie do nich niejedno podejście
Pasja Smakuśmietanki z różnymi dodatkami. Smaków i wariantów jest jednak więcej niż mogę sobie wyobrazić. Jest po prostu mnóstwo, bo w każdym kraju znajdziemy inne, niecodzienne smaki, np. marchewkowe curry czy czarny sezam. Wiem, że są i takie, na którym myśl od razu mi przechodzi ochota na lody (np. wołowe języki). U nas w Polsce zaś możemy kupić różne rodzaje lodów
Anioszek w kuchnifilety z piersi kurczaka fasolka szparagowa słonina bułka tarta sól pieprz oregano szczypta curry oliwa Filet oczyszczamy i myjemy, nacinamy w kratkę po gładkiej stronie, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Fasolkę gotujemy do miękkości, Słoninę kroimy w kostkę i przysmażamy dodając bułkę tartą i robimy zasmażkę do fasolki. Odcedzoną fasolkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy bułkę tartą
Gotowanie jest łatwekurkumy, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Tak lekko, bo jeść się średnio chce :). To udanego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :). Ja mam zamiar robić ogórki w musztardzie i curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)). Składniki: około 300 g filetu z indyka 3 marchewki mała cukinia fasolka szparagowa cebulka razem z zieloną częścią ząbek czosnku kurkuma zioła
kruche babeczkiszklanka cukru - 2 łyżki miodu spadziowego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 płaskie łyżeczki mielonego czarnego pieprzu - 1/4 łyżeczki mielonego chili - 2 łyżeczki carry - 3 łyżeczki gorczycy Ilość chili możecie zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od Waszych upodobań. Użyłam papryki wędzonej, bo daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości
Apetyczna babeczka