kurczaka 1 jajko 450 g dyni 550 g cukinii 100 g marchewki 700 g passaty pomidorowej 1 łyżka oleju kokosowego sól i ulubione przyprawy (u mnie curry, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, papryka słodka, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa) Przygotowanie: Warzywa oczyść i pokrój w wybrane kształty, raczej mniejsze i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa
Zdrowie na języku :Presztę babcia przerobi na pure do zamrażalnika i na pasteryzowany sok z dyni i jabłek. Połowa tej dyni leży teraz w mojej lodówce ( w weekend zrobię curry) a połowa została od razu upieczona i przerobiona na pure, z którego potem powstała ta tarta z dynią i mascarpone, korzenna i bardzo delikatna, na kakaowym spodzie. Doskonałe ciasto na jesień, która obecnie
Cooking for Emilyłodygi selera naciowego 200 g pieczarek 2 cebule 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny zioła i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, bazylia, curry) Sposób przygotowania: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Z selera
Via Gustoduża marchewka obrana i starta na tarce o dużych oczkach 2 cebule 4-5 ząbków czosnku ½ szklanki oleju roślinnego ½ szklanki kaszy manny ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 4 jajka duży pęczek natki pietruszki posiekany posiekane świeże lub suszone zioła: lubczyk, oregano, tymianek, bazylia, koperek sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni
Życie zaczyna się w kuchnioleju rzepakowego 1 łyżka oleju palmowego (można zamienić na inny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowego) przyprawy: sól, curry, kurkuma, pieprz ziołowy oraz papryka słodka Przygotowanie: Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju rzepakowego i solą. W osobnej misce wymieszaj pomidorki z łyżeczką
Zdrowie na języku :Psmakiem i taki też smak nadaje potrawom, zawiera bowiem aż 12% kwasu winnego (naturalny cukier, który także występuje w strąkach nie równoważy dużej zawartości kwasu). Dodaje kwaśnego smaku potrawom curry, sosom, marynatom. W Azji, skąd dotarł z Afryki przez Bliski Wschód, jest szczególnie popularny w Tajlandii i Indiach, poza Azją – w Meksyku. W Europie jest jednym ze składników sosu
mojewypiekiinietylkoSKŁADNIKI: szklanka komosy ryżowej 0,75l wody 3 ziemniaki duża marchewka/dwie małe piramidka smaku łyżka oliwy 2 liście laurowe 2 ziela angielskie przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: W garnku gotujemy wodę, gdy zaczyna wrzeć wsypujemy komosę ryżową, dodajemy piramidkę smaku, liście laurowe i ziele angielskie. Obieramy warzywa: marchew wrzucamy w całości, ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki
healthy dreamsSkładniki: 1/2 średniej cukinii 1/2 papryki 1 większy pomidor 1 cebula 3 duże pieczarki 1/2 szklanki bulionu warzywnego Krakus sól, pieprz curry 5 jajek Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić i zeszklić … Czytaj dalej Jesienne jajka sadzone
czarrna od kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chili 20 dkg pieczarek 1 puszka mleka kokosowego 100 ml bulionu warzywnego Krakus 1 łyżka przyprawy corma curry … Czytaj dalej Kurczak tikka masala
czarrna od kuchnimięsa -1 jajo -80 g jogurtu naturalnego -40 g startego sera żółtego -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy curry i podsmażamy. 3. Smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem i nakładamy ryż. Następnie mięso, paprykę i pieczarkę pokrojoną w kostkę, groszek, kukurydzę i przyprawiamy solą, pieprzem. Delikatnie przemieszać, aby przyprawy się rozeszły
Zdrowie i pysznie na talerzuCebulę kroimy w piórka, por myjemy, kroimy na pół i kroimy w paseczki grubości około 1,5 cm, paprykę kroimy w paseczki, a kurczaka w drobną kostkę. Kurczaka doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką i imbirem. Wszystko smażymy razem na patelni przez około 5 minut, dodajemy w międzyczasie sól, pieprz i zioła prowansalskie. Przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło
Delusional TrinePewnie jako jedna z małej wegusów nie lubię humusu i nie przepadam za kaszą jaglaną. Z czymś jednak trzeba jeść kanapki, bo nie samym curry i ciastem człowiek żyje. Moim ulubionym wytrawnym kremem/pastą na kanapki jest właśnie ta na bazie słonecznika. Robię kilka wariantów smakowych, ale przedstawiam Wam pomidorowy jako pierwszy, z bajglami smakuje wyśmienicie. ps. W lodówce wytrzyma
greenscarfpatelni o średnicy 28 cm i z podanych proporcji wychodzi mi 6 sztuk. Jako nadzienie, wykorzystałam 4 pasty warzywne Wawrzyniec: Z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką Z grillowaną cukinią i curry Z grillowanym bakłażanem Z suszonymi pomidorami i żurawiną Wykonanie krok po kroku: 1. Jajka ze szczyptą soli rozkłócamy montewką lub mikserem, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej
Okiem Blondynki by McBlondikaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej 2-4 łyżki curry tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku ok. 150 ml bulionu do podlania Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i gdy będzie gorący podsmażamy na nim cebulę aż będzie szklista. Dodajemy utartą
Szybko Tanio Smacznieprzepyszny przepis na kotleciki już sprawdzone przez moich znajomych : 2 piersi kurze zmielone 1 banan zmiksowany 0.5 dyni małej zmiksowanej 1-2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz curry do smaku czosnek też do smaku bułka tarta do obtoczenia mi jak potrzeba zagęścić mięso olej do smażenia ***************************************************************** Mięso mielone wyz kurczaka wymieszać z zmiksowaną dynią i bananem ,dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki