curry - 8456 przepisów (strona:379/564)

Warsztaty Fit&Easy Warzywa dają moc! 130

Warsztaty rozpoczęły się krótką prelekcja Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz nt. nowej Piramidy Żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.  Przygotowywane menu było obszerne i znalazło się w nim m.in.: - curry z żabnicą - gulasz z ośmiornicy z tabbouleh - pilaf z królikiem w jarmużowej panierce - pierogi z karpiem, żurawią i romarynem - sałatki i koktajle. A o to fotorelacja z warsztatów

Kuchnia Bon Appetit
Hamburgery na drogę 132

sól pieprz  bułki kukurydziane ( bądź kajzerki )  Składniki na sos  4 łyżki majonezu  2 łyżki musztardy ziołowej( Wszystkie składniki ze sobą mieszamy 4 łyżki ketchupu z curry   Wykonanie  ( mięsa )   Zmielone mięso wkładamy do miski , doprawiamy do smaku solą pieprzem i bardzo dobrze wyrabiamy ręką , jak mięso mamy wyrobione , formujemy nasze kotlety do hamburgerów

Mój Smak
Krem z dyni i pieczonej papryki z kaszą jaglaną 155

marchewki  duża cebula gałązka lubczyku 3 ziela angielskie bulion warzywny (do przykrycia warzyw) 5 listków świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej  1/3 łyżeczki curry  masło 3-4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, sól Przygotowanie: Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obieramy marchewkę i krojąc ją w słupki razem z papryką umieszczamy w rozgrzanym

ChilliJemy
8 przepisów na pyszne zupy krem 226

bardziej aromatyczne. Pamiętam, że moim pierwszym kremem była zupa marchewkowa, ale za to w brokułowej zakochałam się do szaleństwa. Cebulowa natomiast wspaniale rozgrzewa, a dyniowa, doprawiona imbirem czy curry jest doskonała dla osób lubiących orientalne smaki. Zupy krem serwujcie z grzankami, groszkiem ptysiowym, bądź bagietką. Zapraszam po pyszne inspiracje! Jestem ciekawa, która Was najbardziej zachęca Brokułowa zupa krem Marchewkowa zupa

Kuchnia Bazylii
Sałatka z awokado, kurczakiem i sosem musztardowym 130

rzepakowego (ok. 10g), - kromka chleba (ok. 30g) - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy liście sałaty. 2. Awokado, ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Awokado skrapiamy sokiem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sos słodko-kwaśny 152

różnokolorowych papryk 1 mała  główka czosnku 2 papryczki chili 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 łyżka delikatesowej musztardy 3 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry 2 łyżki soli 2,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia ½ szklanki soku z ananasa Sposób przygotowania: Pomidory myjemy kroimy na mniejsze kawałki

Wanilia i Kardamon
Słodko kwaśny sos do spaghetti 313

Składniki: 6 kg pomidorów 1,5 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli białej 1 duża puszka ananasów 2 puszki kukurydzy 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego oregano 3 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 2 pełne łyżki soli (można więcej

Kuchnia w czekoladzie
Łagodny sos słodko-kwaśny do słoików 650

czerwona i zielona) 1 puszka ananasów wraz z sokiem 6 zmiażdżonych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu 2,5 szklanki cukru 1/2 lub 3/4 szklanki octu 10% (w oryginale 1 szklanka) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać

Kuchnia domowa Ani
Obiad głodomora 164

marchewki, brzoskwini i jabłka. Pierwszy raz udało mi się uzyskać takie rozwarstwienie smaków i był to totalny przypadek. Kurczaka najpierw pokroiłam na mniejsze fileciki i obtoczyłam w przyprawach (papryka, curry, pieprz, tymianek, sól) i mące gryczanej. Podsmażyłam to na oleju kokosowym, a następnie wrzuciłam do garnka z gorącą wodą. Dodałam listek laurowy oraz ziele angielskie i 2 ziarnka pieprzu. Gotowałam

Emskie Smaki
Żeberka w marynacie miodowej z curry 96

żeberek Marynata: 50 ml oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego pieprzu     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy marynatę, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy

R'n'G Kitchen
Zupa z krabem i mięsem raka 143

straci kolor surowizny. Paprykę umyć i oczyścić z pestek i białego miąższu, pokroić w 4 cm paseczki. Wrzucić paprykę i listki limonki do garnka i smażyć chwilkę. Dodać pastę curry i wymieszać. Wlać mleko kokosowe, wywar rybny, sos rybny, sok z cytryny. Dodać mięso z kraba i raka. Gotować na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekaną kolendrę i podawać. Serwować

Kuchnia Pokoleń
Omlet z kiełbasą, cebulą i papryką 169

suszone pomidory 3 łyżeczki proszku do pieczenia  olej do smażenia duży talerz / forma do tarty do przewrócenia omletu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, oregano, szczypta curry Przygotowanie: W misce wymieszaj dokładnie mąkę z mlekiem, wodą, jajkami, przypraw, dodaj proszek do pieczenia. Paprykę umyj, osusz, odetnij górę i boki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Zasmakuj Kuchni
Prawdziwe Indie w Nowym Jorku 148

smakują Indie? Co wchodzi w skład słynnej garam masala i czym się ona różni od curry? Odpowiedź znajdziecie w komedii kulinarnej Today's Special. Artykuł Prawdziwe Indie w Nowym Jorku pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
chutney dyniowy 159

miąższu dyni 4 pomidory 2 cebule 2 marchewki 2 papryki 1/3 szkl oliwy 1/2 szkl octu 1/2 szkl cukru 2 łyżki soli 2 płaskie łyżki cukru łyżka curry łyżka imbiru łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dynię pokroić w ok 1cm kostkę. Paprykę i cebulę w kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce

6niebo