cukier - 7600 przepisów (strona:178/507)

Placki ziemniaczane z żółtym serem 1737

placki się szybciej rumieniły dodaje 1 łyżeczkę cukru.Przeważnie placki ziemniaczane jemy z kwaśną śmietaną, posypane solą i pieprzem, oraz niekiedy szczypiorkiem. Są amatorzy placków ziemniaczanych na słodko: z cukrem, a nawet z musem jabłkowym. Kosztowałam, ale to nie są moje smakowe klimaty. Zdecydowanie lubię je na wytrawnie. Tym razem Piotrek wpadł na pomysł by do startego ciasta dodać trochę(...)pieczarkami , po węgiersku, SKŁADNIKI: 10 szt ziemniaków 1 szt cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch 2 szt jajka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz czarny do smaku olej do smażenia pomidory koktajlowe pietruszka PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces 178

Truskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces Składniki na 6 kokilek: Kruszonka: 130 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych 100 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 g masła 500g truskawek Połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać masło i wszystko pokruszyć. Umyte i pokrojone w kosteczkę truskawki włożyć na spód każdej wysmarowanej masłem kokilki, lekko posypać cukrem

Mia Cucina Sofieta
Truskawkowy las 207

serdecznie! Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku” Truskawkowe Szaleństwo”. Truskawkowy las Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 30 g kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnej kasi/masla 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wykleić(...)położyć papier i fasolę. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Czekoladowy creme patisserie: 300 ml mleka 3 żółtka 75 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 100 g gorzkiej czekolady 70% Ponadto: około 50 dag świeżych odszypułkowanych truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowe salami 206

czekoladowym przysmakiem. Proponuję czekoladowe salami, wprost uwielbiane przez moje dzieci i męża. Zapraszam… Czekoladowe salami Składniki: 250 g kruchych ciasteczek 50 g owoców kandyzowanych lub orzechów(opcjonalnie) 70 g cukru( w oryginalnym przepisie 100 g) 100 g Kasi/masła 50 g kakao 1 jajo 4 łyżki rumu/ śliwowicy 100 g roztopionej czekolady Pokruszyć ciastka(ale nie wszystkie na na drobny(...)pył, muszą pozostać oczka salami), wymieszać z drobno pokrojonymi orzechami lub owocami kandyzowanymi. Miekką Kasię/masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i dalej ubijać. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ostudzoną czekoladę, kakao, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodać masę czekoladową i dobrze połączyć. Na folii aluminiowej z masy uformować formę salami, zawinąć i odstawić do lodówki

Mia Cucina Sofieta
Kolorowe lamingtony 128

małego Australijczyka) Oryginalny australijski przepis znajdziecie  tutaj , ja go troszkę zmodyfikowałam. Kolorowe lamingtony: Składniki: Oryginalne australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa) o 160 g cukru o 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego o 3 jaja o 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej) o 1/2 szklanki mleka o skorka(...)połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym żółtku, mieszając bez przerwy. Ubić białka z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodawać na przemian trochę mąki i mleka, kończąc na mące. Delikatnie wmieszać ubite białka.Masę wlać do formy o wymiarach 30x20 cm, którą uprzednio należy wyłożyć papierem do pieczenia

Mia Cucina Sofieta
Orzechowo-dyniowa krajanka 192

Mimo to, zapraszam wszystkich fanów dyni na orzechowo-serowo-dyniową krajankę) Orzechowo-dyniowa krajanka Składniki na ciasto: • 1/2 szklanki mąki pszennej •  ½ szklanki mąki krupczatki • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki • szczypta soli • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych) • 3/4 szklanki płatków owsianych, u mnie mieszanka muesli W misce kruszymy na kruszanke wszystkie składniki(...)serowo - dyniową. Składniki na masę serowo - dyniową: • 250 serka ( u mnie ricotta) • 3/4 szklanki puree z dyni- (ugotowanej wcześniej na parze, lub w garnku u grubym dnie) • 1/2 szklanki cukru • 1 jajko • 1½ łyżeczki cynamonu • 1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skorki pomarańczowej • 1 łyżka mąki ryżowej   Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wylewamy

Mia Cucina Sofieta
Różowiutka nalewka z granatu 198

chłodne wieczory.  (Przepis jest moją improwizacją) Różowiutka nalewka z granatu • 2/3 duże, dojrzale granaty- nigdy zepsute ( owoce muszą mieć mocno czerwone i słodkie pestki) • ¾ l wódki • 100g cukru • laseczka wanilii • w zależności od gustu (2 goździki, 1 ziarno kardamonu, kora cynamonu) Granaty myjemy, przecinamy na pó ł  i wybieramy pestki z białego miąszu. Ziarna granatu zalewamy w litrowej(...)butelce wódką( butelka powinna być wyparzona i osuszona), dodajemy cukier, przekrojana laseczkę wanilii, ulubione przyprawy (u mnie 2 goździki) i szczelinie zamykamy. Odstawiamy nalewkę w słoneczne miejsce na około 30/40 dni, aby nabrała mocy. Co kilka dni potrząsamy butelką, aby cukier dobrze się roztopił. Po tym czasie przecedzamy nalewkę przez bardzo gęste sitko, lub filtr od kawy i rozlewamy

Mia Cucina Sofieta
Owoce jujuby pod wódką 136

przynosi szczeście, dlatego uprawiano ją blisko domu, w bardzo nasłonecznionym miejscu. Owoce jujuby pod wódką  Składniki: 500 gr owoców jujuby (dojrzałych i jędrnych) 450 ml wódki 100 gr cukru Otarta skórka z cytryny (biologicznej) 1/2 laski wanilii Myjemy i dobrze osuszamy owoce jujuby. Umieszczamy je w litrowym słoiku. Słoik do macerowania owoców powinien mieć bardzo szczelną pokrywkę, która zapobiegnie(...)ulatnianiu się alkoholu. Jujubę zalewamy wódką, dodajemy skórkę z cytryny, wanilię i jako ostatni składnik, dodajemy cukier. Zamykamy słoik, dobrze potrząsamy i wystawiamy na słonce na ok. 20 dni. Pamiętamy, ze owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie słoik przenosimy

Mia Cucina Sofieta
Święto słodkości 170

Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w lokalnej sagrze ( o sagrach pisałam tutaj ) o słodko brzmiącej  nazwie: “ Festa della Dolcezza ” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone cukrowi i wszelakim słodkościom, a towarzyszyły mu różniste imprezy: targi słodkości, konkursy na najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji(...)cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały dzień spędzony wśród słodkości. Mieliśmy okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek.      Miód i wosk pszczeli Konkurs na najsmaczniejsze ciasto     Słodki cukier i gigantyczne bezy Cukrowe rzeźby Typowe regionale produkty Kasztany muszą zawsze być

Mia Cucina Sofieta
Kokosowo-czekoladowa krajanka 235

każdym kęsem, ale na odlotową rozkosz, którą daje to ciasto. Pomysł ze strony  Billa Grangera, troszkę zmodyfikowany. Składniki na blaszkę 33x22: 500 g wiórków kokosowych 250 g cukru   180 g masła/margaryny 4 jajka 20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki waniliowego cukru pudru Sposób przygotowania Masło rozpuszczamy i studzimy, jajka lekko roztrzepujemy mikserem, czekoladę siekamy(...)niezbyt małe kawałki.Do miski wsypujemy wiórki, cukier, dodajemy jajka i ostudzone masło. Dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Połowę masy przekładamy do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch, posypujemy kawałkami czekolady, przykrywamy pozostałą masą, lekko dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, na około 30 min. Pieczemy, aż się ładnie zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika

Mia Cucina Sofieta
Jajka z niespodzianką 155

będzie większa, jeśli nasze pociechy samodzielnie udekorują te pisanki. Gwarantuję świetną zabawę dla całej rodziki Składniki na 10 jajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C.  Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które użyjemy

Mia Cucina Sofieta
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 153

smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze z kokosowymi lodami albo bitą śmietaną) Babeczki limonkowe na mące ryżowej Składniki na 12 babeczek(6cm): 5 jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 45 g stopionego masła/ margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki(...)płyn.  Po ostygnięciu przechwujemy w lodówce.  Powinniśmy otrzymać około 150 ml mleka. Babeczki: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiane z proszkiem  delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana

Mia Cucina Sofieta
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 145

małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi   SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 200 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka od żółtek. Margarynę /masło ucieramy na puszystą(...)masę. Stopniowo dodajemy cukier( 100 g). Gdy składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę i kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie miksujemy. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.  Dodajemy orzechy i  mleko. Miksujemy szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru

Mia Cucina Sofieta
Gruszki z wanilią i kardamonem 106

Gruszki z wanilią i kardamonem na ok. 3 słoiczki dżemu- średnio słodkiego 2,5 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych) 1 laska wanilii ok. 280 g cukru 4-5 ziarenek(obranych) kardamonu sok z 1 cytryny Umyte,  obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroimy w kostke, spryskujemy sokiem z cytryny. Laskę wanilii kroimy na pół(...)wyskrobujemy nożem ziarenka. Ziarenka kardamonu otwieramy i rozgniatmy w moździerzu. Przyprawy mieszamy z cukrem (dodajemy również przekrojoną laskę wanilii), zasypujemy owoce, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia gruszki zagotowujemy i smażymy aż będą miały konsystencję dżemu. Wyciągamy laskę wanilii, a dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Druga propozycja jest z imbirem i skórka cytrynową na ok. 3 słoiczki

Mia Cucina Sofieta
Tarta ze śliwkami i czekoladą 136

zostało J Pomysł z tej strony  z  małymi modyfikacjam Tarta ze śliwkami i czekoladą Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 60 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki(...)minut. Przed pieczeniem, na ciasto kładziemy papier i fasolę. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut. Kruszonka 30 g cukru 45 g masła 55 g mąki Wszystkie składniki rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodatkowo 4 łyżki powideł śliwkowych 60 g startej gorzkiej czekolady ok. 500 g śliwek Podpieczone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi

Mia Cucina Sofieta