Zapraszam dzisiaj na pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik . Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk cukru 2 jajka 1,5 szk jogurtu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso 6-8 połówek brzoskwiń w syropie 3 łyżki soku pomarańczowego do smażenia olej rzepakowy Rapso(...)Przygotowanie: Żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt waniliowy i całość zmiksować. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć na niewielkiej ilość oleju rzepakowego z dwóch stron. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Placki rozłożyć na talerz i nałożyć salsę brzoskwiniowa. Przed podaniem oprószyć
Ala piecze i gotujeciasteczka bardzo spodobały się mojej córce. A jak już je zobaczyła nie było odwrotu, musiałyśmy je upiec. Zabawa przy pieczeniu bezcenna. Przepis stąd Składniki: 180 g masła 150 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli Lukier 0,5 szkl cukru pudru sok z cytryny kilka kropli barwnik(...)Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Ostudzić. Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier. Lentilki przykleić na lukrze a do reszty lukru dodać czarny barwnik i zrobić usta, oczy i rogi
Ala piecze i gotujeJednak te ciasteczka ze względu na krem nie mogą być długo przechowywane. U mnie nie było problemu, szybko znikały. Składniki: 60 dkg mąki pszennej 40 dkg masła 20 dkg cukru pudru Emix 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany sól szczypta 3-4 krople olejku cytrynowego Emix 1 opakowanie krem do karpatki Emix Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło(...)posiekać. Dodać żółtko, cukier puder, śmietanę, sól i olejek cytrynowy. Zagnieść ciasto, uformować kulkę. Włożyć do woreczka i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze serduszka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około
Ala piecze i gotujeprzełożyłam powidłami śliwkowymi. Jeden piernik zostanie wykorzystany do przygotowania moczki która jest obowiązkowym smakołykiem na moim świątecznym stole. Składniki: 0,5 l miodu prawdziwego 1,5 szklanki cukru 1 kostka margaryny lub masła 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka szczypta soli 3 opakowania przyprawy(...)piernika Emix powidła do posmarowania Polewa 100 g margaryny 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Emix 2 łyżki kakao Emix Przygotowanie: Miód, cukier i margarynę podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Zdjąć i odstawić do przestudzenia. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, szczyptę soli, jajka, sodę rozmieszaną w mleku
Ala piecze i gotujekokosanki po upieczeniu szybko znikają. Dostałam paczkę z produktami Kresto i BackMit do przetestowania. Do kokosanek użyłam oczywiście kokosu Kresto. Składniki: 4 białka 250 g kokosu Kresto 200 g cukru Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać porcjami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać masę łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem układać łyżeczką kopczyki
Ala piecze i gotujepieczeniu rogali marcińskich został mi biały mak.Wykorzystałam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę dodać(...)margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać około 2-3 godziny w lodówce. Ciasto wyjmować po kawałku, formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około
Ala piecze i gotujeciasteczka. Są bardzo kruche, delikatne no i bardzo smaczne. Po upieczeniu nie wymagają dodatkowej dekoracji. Dla mnie jedne z lepszych ciasteczek. Składniki: 350 g mąki pszennej 0,5 szkl cukru pudru Emix 2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix 2 łyżki cukru waniliowego Emix 4 żółtka 250 g margaryny lub masła 3 łyżki oleju Przygotowanie: Mąkę pszenną i proszek(...)pieczenia przesiać do miski. Dodać cukry, żółtka, miękką margarynę, olej i zagnieść ciasto. Ciasto porcjami wkładać do maszynki do ciastek i wyciskać różne wzory bezpośrednio na blaszkę. Piec około
Ala piecze i gotujesłodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1 jajko do posmarowania do posypania mak Kresto Przygotowanie: Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia(...)zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów i zwijać
Ala piecze i gotujecętki która skojarzyła mi się z panterką. Jest babka zebra więc u mnie będzie babka panterka. Smakuje bardzo dobrze a efekt wizualny - oceńcie sami. Składniki: 8 białek 20 dag cukru 30 dag mąki pszennej 1 szkl oleju rzepakowego Rapso 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 50 g czekolady motylki cukrowe Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać(...)cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Wlewać małym strumieniem olej i nadal miksować. Z odważonej mąki odłożyć 1,5 łyżki, resztę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodawać do białek i wymieszać (nie miksować). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, do drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao
Ala piecze i gotujełyżce dorośli natomiast dzieci po jednej łyżeczce. Syrop ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne oraz możemy stosować przy katarze, przeziębieniu i kaszlu. Składniki: 1 kg młodych pędów z sosny 1 kg cukru Przygotowanie: Młode pędy sosny zrywamy w miejscu najmniej uczęszczanym przez samochody. Nie myć i nie obrywać brązowych łusek. Słoiki umyć i wyparzyć. Do słoików wkładać na przemian pędy(...)sosny i przesypywać cukrem. Słoiki odłożyć w nasłonecznione miejsce. (Po 2-3 dniach powinien już być widoczny syrop.) Raz dziennie przemieszać pędy z cukrem. Pozostawić słoiki w słońcu na około 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać powstały syrop do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po tygodniu stania na parapecie
Ala piecze i gotujezadowolona. Najbardziej z tego,że forma nie zmienia kształtu tak jak to robi się w formach silikonowych. Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej 150 g masła 0,5 szkl cukru 4 jajka 7 łyżek mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 łyżek kokosu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie(...)Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo do masy wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć
Ala piecze i gotujeCzekoladowe kruche babeczki, bita śmietana i truskawki. Oczywiście możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce np maliny, borówki, porzeczki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 200 g masła 4 łyżki oleju 2 żółtka 7 łyżek zimnej wody sól szczypta Bita śmietana 250 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru truskawki Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)malutkie babeczki stroną z mąki na zewnątrz. Piec w 170 stopniach 12 minut. Wyjąć mini babeczki z foremek i odłożyć do ostudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą szprycy napełnić babeczki bitą śmietaną i do każdej włożyć po kawałku truskawki. Włożyć na pół godziny do lodówki do schłodzenia
Ala piecze i gotujeKolejny biszkopt z truskawkami. Tym razem krem był troszkę mniej kaloryczny, bo dodałam jogurt grecki, oraz zrezygnowałam już z cukru. Do tego dużo truskawek oraz pyszna galaretka poziomkowa. Było słodko i smacznie. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * sok pomarańczowy do nasączenia biszkopta Krem : * mały jogurt grecki * 2 opakowania serka(...)waniliowego * 2 łyżki żelatyny * 2 galaretki poziomkowe * truskawki Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Nasączyć sokiem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuścić. Serki wymieszać z jogurtem, dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Udekorować wierzch pokrojonymi
Magiczne Życie MartyCzyli jak przełamać nieśmiałość do ciasta drożdżowego Od przepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą , z bloga z cukrem pudrem , zaczęłam w ogóle mój romans z ciastem drożdżowym. Długo nie dotykałam się do tego typu ciast, mając w pamięci narzekania Rodzicielki, że drożdżowe znowu jej nie wyszło... bo za suche... bo nierówno upieczone... bo się rozwala... bo twarde(...)ślimaczki z jabłkami prażonymi czy ciasto drożdżowe z truskawkami ). Składniki na 8 dużych sztuk: 320 gramów mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do ciast drożdżowych 50g cukru 1 łyżka cukru z wanilią - lub 1 duży cukier wanilinowy (32g), gdy akurat prawdziwego, waniliowego w domu brak - przepis TU ) 50g masła - stopionego i schłodzonego 2 żółtka 1 białko - opcjonalnie
Grunt to przepis!Składniki : 1 pomarańcza 2 łyżki masła pół szklaki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Pomarańczę trzeba sparzyć i dobrze wyszorować, następnie z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę ale tylko tę pomarańczową część skórki a następnie przekroić na pół i wycisnąć sok z całej pomarańczy. Masło dajemy do rondla i wsypujemy cukier, całość gotuję aż zacznie się karmelizować. Wlewam sok z pomarańczy
Mechanik w kuchni