cukier - 7600 przepisów (strona:179/507)

Straszne Tiramisu 233

bardziej wiarygodnych legend związanych z powstaniem Tiramisu . Niemniej jednak, jego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną(...)dość mocny, najlepsze jest espresso zrobione w kawiarce moka  lub w domowym ekspresie ciśnieniowym. Tiramisu Składniki na formę 30x21 cm: 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki 300 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao Przygotowujemy espresso, odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem aż uzyskają kremową

Mia Cucina Sofieta
Salami z białej czekolady z żurawiną 195

deser jest dość słodki; mnie udało się spróbowac jeden talarek….   Salami z białej czekolady z żurawiną Składniki: 250 g kruchych ciasteczek 120 g suszonych owoców żurawiny 40 g cukru( można pominąć) 120 g masła 1 jajo 4 łyżki rumu/ wódki 200 g białej czekolady szczypta wanili W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, studzimy.  Od czasu do czasu należy(...)zamieszać , aby czekolada nie stężała.  Ciastka kruszymy (ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), mieszamy z owocami żurawiny. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i dalej ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodajemy masę czekoladową i dobrze łączymy.  Przekładamy masę na folię

Mia Cucina Sofieta
Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną 160

mleka.     Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną Składniki na 2 duże porcje:   200 g  ryżu 300 ml  mleka 200 ml mleka kokosowego 6 łyżek cukru 1/5 łyżeczki soli 50 g suszonej żurawiny 4 łyżki konfitury z żurawinyą 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Sposób przygotowania W średnim rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy, dodajemy ryż, mieszamy(...)gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy do mało przypalającego się garnka.  Ryż w garnku zalewamy mlekiem zwykłym i kokosowym, dodajemy również cukier i aromat waniliowy.   Gotujemy na małym ogniu, aż masa będzie gęsta i kremowa (okolo 30 minut). Pamiętamy, by często mieszać ryż, aby sie nie przypalił. Ciepłym puddingiem napełniamy salaterki

Mia Cucina Sofieta
Majonezowa babka cytrynowa 168

Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 1 szkl. cukru 3 łyżki majonezu 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek(...)pieczenia mieszamy i przesiewamy.  Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy

Mia Cucina Sofieta
Pianka truskawkowa 156

Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu):   250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy po 2 g) 30 gr cukru pudru Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus.  Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy(...)gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.   Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce.  Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami lub kleksem bitej śmietany.  Pianka truskawkowa to idealny

Mia Cucina Sofieta
Lekka babka biszkoptowa z owocami 183

biszkoptowa, tak puszysta, że owoce same opadają na spód. To ciasto ze starego zaszytu mojej Mamy, ktore zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, aby bardzo dobrze ubić jajka z cukrem i dodać gorący tłuszcz. Babka jest delikatna w smaku, nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Pysznie smakuje z owocami, ale jest równie wyborna z kakao, bakaliami czy łezkami czekoladowymi(...)męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże  jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem  na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane

Mia Cucina Sofieta
Ekspresowe ciasto kakaowe 1061

smaczne a równocześnie przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ jako mała dziewczynka bardzo często jadałam kaszę mannę z różnymi dodatkami :) Składniki: - 1 l mleka - 1 szklanka cukru pudru - 1 margaryna - 2 łyżki kakao - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka kaszy manny - 2 opakowania herbatników - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 czekolada gorzka Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy(...)niej oba cukry, wlewamy mleko i zagotowujemy. Do gotującej się masy wsypujemy kaszę mannę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy kakao i zdejmujemy z ognia. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na nim herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i przykrywamy herbatnikami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i polewamy nim herbatniki a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi

Zainspirowana w kuchni
26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem! 197

zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka opcjonalnie: cynamon Masa: 200ml śmietanki 36% schłodzonej pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy + odrobinę(...)ciasteczka i upiec na blaszy obok kruchego spodu i ozdobić nimi naszą tartę! (; Zabieramy się do sporządzenia masy: schłodzoną kremówkę ubijamy na jak najwyższych obrotach miksera, kolejno porcjami dodajemy cukier puder i ulubiony aromat ciągle miksując. Do sporządzonej masy dodajemy jeszcze miód, startą skórkę z pomarańczy i pół porcji odsączonego maku i tym razem tylko delikatnie całość mieszamy łyżeczką

Symfonia Smaków
27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 170

przepyszny klasyczny, trochę ekstrawagancki sernik z całymi gruszkami! Inspiracją był sernik z   tego bloga. Składniki na spód ok. 2,5 szklanki mąki 2 żółtka  ok. pół szklanki cukru pudru garść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno) 2/3 kostki masła w temp. pokojowej Przygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem(...)już zmielony, w wiaderku) ok. 50 g kaszy mannej 5 jaj  aromat waniliowy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 230- 250 g cukru Przygotowanie Masło ucieramy w misce z cukrem, żółtkami i aromatem. Następnie do utartej, puszystej maślanej masy dodajemy kaszę manną, skrobię, proszek do pieczenia i dalej ucieramy (można robić to mikserem

Symfonia Smaków
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 239

przepisu! (;   Składniki:   Ciasto: 3 szklanki mąki 40g drożdży świeżych 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok. 36stC) 0,5 szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru  1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki(...)łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej)  szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz  szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół (u mnie oregano)   Przygotowanie : Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej i głębokiej miski, dodajemy sól, curry i kurkumę - dokładnie mieszamy. Drożdże dzielimy na pół: jedną połówkę

Symfonia Smaków
66. Krucho z domieszką zieleni czyli: pyszne ciasteczka z suszoną pokrzywą, imbirem i cynamonem! 181

Składniki: 1,5 szklanki przesianej mąki tortowej 2 żółtka 1 łyżka śmietany 12% lub 18% 140g dobrze schłodzonego masła pokrojonego w plastry 150g liści pokrzywy pół szklanki cukru trzcinowego (lub białego) cynamon, imbir - do smaku  1 rozkłócone żóltko (lub całe jajo) do posmarowania wierzchu ciastek Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od krótkiego zblanszowania wrzątkiem, ostudzenia, posiekania i osuszenia liści pokrzyw(...)dodajemy plastry masła i rozcieramy je palcami wraz z mąką aż do jak najdokładniejszego połączenia, kolejno dodajemy wysuszone i posiekane liście pokrzyw. W miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną i cukrem i dodajemy je do mąki połączonej z masłem. Następnie dość sprawnie i szybko zagniatamy dłońmi zwarte ciasto. Zagniatamy je w kulkę, lekko spłaszczamy owijamy w folię spożywczą i chłodzimy

Symfonia Smaków
Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych 190

względu na dodatek alkoholu ciasto nie jest dla dzieci. Składniki: 4 okrągłe wafle andruty, 200ml białego półsłodkiego wina, 3 galaretki truskawkowe, 1 op. polewy biało-czarnej, 1/2 cytryny, 50g cukru, szklanka śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, cukier waniliowy, 1/2 małego arbuza. Przygotowanie   Na dno formy do tortownicy o śr. 24cm ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą(...)pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić na 2-3 godziny, by dobrze stężała. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz śmietan-fixy. Masą posmarować wierzch tortu. Udekorować pokruszonymi andrutami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem i miętą oraz skórką startą z cytryny. Ciasto mocno schłodzić

Z miłości do słodkości
Placuszki Partia Crispies 206

śniadanie;) Inspiracja (z moimi zmianami) Składniki:   jajko,  200ml przegotowanej zimnej wody,  120ml oleju rzepakowego (użyłam Rapso),  250ml mleka,  400g mąki pszennej,  80 g cukru,  2 łyżki miodu,  szczypta cynamonu,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.   Przygotowanie Wodę zmieszać z mlekiem i olejem, dodać rozkłócone jajko.  W osobnej miseczce przesiać(...)mąkę z proszkiem, dodać cukier i cynamon. Połączyć z mokrymi składnikami. Dodać miód. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę.   Następnie smażyć na oleju małe placuszki, z obu stron na złoty kolor.   Podawać oprószone cukrem pudrem.                                   Smacznego

Z miłości do słodkości
Ciasteczka - pieczarki 173

Mojemu synkowi bardzo spodobało się ich wykonanie. Nie lubi grzybów, ale stwierdził, że takie może jeść codziennie;) Inspiracja Składniki: 280g mąki ziemniaczanej,  1/2 szklanki pszennej,  1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka,  jajko,  125g masła lub margaryny,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,  2 łyżki kakao, 2 krople aromatu cytrynowego.   Przygotowanie Mąkę pszenną oraz 240g mąki(...)ziemniaczanej przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier puder oraz jajko. Dodać posiekane masło oraz aromat cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto.  Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości moreli. Resztę mąki ziemniaczanej zmieszać z łyżką cukru pudru.  W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao. Na środku

Z miłości do słodkości
Drożdżowe placuszki z bananem 206

użyć innych owoców jakie lubicie, np, jabłek czy gruszek. Placuszki są bardzo sycące, doskonałe na śniadanie...  Składniki: 20g świeżych drożdży,  2 szklanki ciepłego mleka,  3 łyżki cukru,  2 i 1/2 szklanki mąki,  szczypta soli,  duży banan.   Przygotowanie Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 5 minut, po czym dodać do przesianej(...)plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić jeszcze na 10-15 min.  Usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.  Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości