cukier - 7600 przepisów (strona:183/507)

Aromatyczne jablka 141

aromatyczne, idealne do zimowego ciasta, ale nie tylko. Aromatyczny przecier z jablek skladniki: 1,5-2kg jeblek - ja uzylam szare renety 1 szklanka wody 0,5 szklanki brazowego cukru 0,5 szklanki bialego cukru mieszanka przypraw - cynamon, mielone gozdziki, kardamon wykonanie: Jablka kroimy na cwiartki, wycinamy gniazda nasienne i obieramy. Kroimy je na mniejsze kawalki i wrzucamy do garnka(...)dodajemy szklanke wody i dusimy do chwili az sie rozgotuja. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy cukier i przyprawy i gotujemy jeszcze 10 minut lub jesli sa zbyt luzne, do chwili az uzyskaja odpowiednia konsystencje. Gotowe, jeszcze gorace jablka przekladamy do sloiczkow, zakrecamy i odwracamy je do gory dnem. Gorace jablka sprawia, ze sloiki same sie zamkna. Dla pewnosci mozemy

Przysmaki Karolki
Slodkie wspomnienia 118

nich przygotowalam sama, w mojej malej kuchni. I w te swieta pragne obdarowac nimi wyjatkowych ludzi. Kandyzowane pomarancze w czekoladzie skladniki: 3 pomarancze 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 200g gorzkiej czekolady dobrej jakosci wykonanie: Pomarancze nalezy dokladnie wyszorowac i sparzyc wrzatkiem. Kroimy je w plasterki o grubosci okolo 0,5 cm. W dosc szerokim garnku gotujemy wode(...)cukrem do chwili az cukier sie rozpusci. Wkladamy do garnka pomarancze i gotujemy na malym ogniu godzine, a w razie potrzeby dluzej. Woda powinna zamienic sie w gesty syrop, a skorka pomaranczy powinna stac sie szklista, prawie przejrzysta. Gotowe pomarancze wyciagamy z syropu i pozostawiamy 24 godziny by dobrze wyschly. Czekolade lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Kazdy

Przysmaki Karolki
Na szybka poprawe humoru :) 129

milej. Niecierpliwie czekalam na cieple muffinki. Zagladalam co chwila przez szybke piekarnika czy aby juz moge je wyciagac. Te 20 minut trwalo chyba wieki ;) Na koniec jeszcze tylko odrobina cukru pudru i ciepla herbata zurwinowa. Muffinki z orzechami i jablkiem skladnki suche: 2 szklanki maki (dalam pszenna razowa) 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cynamonu 150g brazowego cukru(...)maslem. Papilotki napelniamy ciastem do 2/3 wysokosci. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, a nastepnie wyciagamy z foremki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Polecam tez moj inny przepis na muffinki z jablkiem

Przysmaki Karolki
Na upalne dni 130

lenistwa na lonie natury przywolaly wspomnienia z dziecinstwa. Wakacje spedzane na wsi i babciny kompot z rabarbaru, ktory rosl w ogrodzie. W upalne dni smakowal wspaniale choc poza woda, cukrem i lodygami rabarbaru nie zawieral nic wiecej. Od lat nie pilam domowego kompotu. Odkad sklepowe polki uginaja sie od sokow i wody wszelkiego rodzaju, nawet mi przez mysl nie przeszlo(...)zeby gotowac go w domu. Ale tesknota za smakiem dziecinstwa zrobila swoje i dzis od rana popijam pyszny kompot z rabarbaru. Zwylky cukier zastapilam brazowym, a oprocz tego w garnku wyladowala jeszcze laska wanilii i skorka z cytryny tworzac w ten sposob orzezwiajacy napoj. Kompot z rabarbaru z nuta wanilii skladniki: 500g rabarbaru 1 laska wanilii 4 lyzki brazowego cukru

Przysmaki Karolki
Czas na sernik 172

pare lat temu. Prosty i jak do tej pory zawsze sie udaje, nawet w moim zepsutym piekarniku ;-) Sernik pieczony skladniki na spod: 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 2 zoltka + 1 cale jajko 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia 1,5 szklanki maki Wszystkie skladniki ciasta ucieramy razem. Gdy bedzie zbyt geste dolewamy odrobine mleka. Gotowym ciastem(...)wykladamy nasmarowana tluszczem blache do pieczenia. skladniki na mase serowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1kg twarogu poltlustego 1 budyn smietankowy 1 kostka roztopionej margaryny (250g) Zoltka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budyn oraz przestudzona, roztopiona margaryne. Na koncu dodajemy bialka ubite na sztywna piane. Delikatnie laczymy z masa serowa i wykladamy na ciasto. Sernik pieczemy przez 1 godzine

Przysmaki Karolki
Male slodkosci 106

owoce pod kruszonk ą z ciastek owsianych składniki na 4 porcje: ulubione owoce jagodowe: u mnie truskawki i borówka amerykańska 6 ciasteczek owsianych 25g miękkiego masła + do posmarowanie foremek cukier cynamonowy ulubione lody wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Układamy w nich owoce sięgając do samej krawędzi foremek. Posypujemy je cukrem cynamonowym lub samym cukrem i drobina cynamonu. Ciasteczka kruszymy i łączymy

Przysmaki Karolki
Tarta orzechowa 157

piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu 1 łyżka maki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka(...)ubijamy mikserem razem z cukrem do chwili aż podwoja swoja objętość. Następnie dodajemy  miód, make, masło i wanilie. Ponownie ubijamy. Do gotowego kremu dodajemy 100g posiekanych orzechów i mieszamy. Gotowa masę wylewamy na ciasto. Na wierzch posypujemy reszta orzechów. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy

Przysmaki Karolki
Kawa. Czekolada. Kokos. 138

Kubek z herbata rozgrzewał mi dłonie.A do herbaty było ciasto ze śnieżną posypką, pasujące do panującej aury.   Brownie z kawa i kokosowa posypka składniki: 150 g białego cukru 150 g brązowego cukru 125 g mąki 1/2 łyżeczki soli 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków 40 g ciemnego kakao 250 g masła 250 ml bardzo mocnej kawy(...)łyżeczka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji 40 g wiórków kokosowych 40 g czekolady wykonanie: W misce mieszamy ze sobą oba cukry, kakao, sól i mąkę. Dodajemy zmieloną czekoladę lub czekoladowe groszki. Mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z dodatkiem kawy. Miksturę dodajemy do mieszanki cukrowej. Na końcu dodajemy jajka oraz wanilię i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (25cmx25cm

Przysmaki Karolki
Zimowe ciasto czekoladowe 148

osłodę ciasto, niestety ciągle w zimowym klimacie. Ciasto czekoladowe z jabłkami i cynamonem składniki 130 g gorzkiej czekolady 150 g masła 160 g mąki 3 jajka 120 g cukru + 40 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli 2 jabłka wykonanie Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka(...)cukru ubijamy mikserem do białości. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Delikatnie łączymy z ciastem. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na 4, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grube plastry. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem

Przysmaki Karolki
Czekoladowy tort z wiśniami 256

Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie z tego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła do dekoracji wiśnie (16 sztuk) wiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki. Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz(...)stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy. W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g czekolady. Kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, ilość zależny od upodobań. Ja nie dodaje za dużo cukru, gdyż nie lubię mocno słodkich kremów. Odkładamy 5 łyżek kremówki do masy czekoladowej. Następnie dodajemy do śmietany mascarpone, ubijamy parę sekund i dodajemy do przestudzonej czekolady. 100 g pozostałej czekolady

Przysmaki Karolki
Słodki powrót 170

Gotowanie jest teraz jeszcze większą przyjemnością. Dziś efekt testowania nowego piekarnika. Na początek coś prostego i szybkiego. Kokosanki z malinami składniki: 2 białka 160 g wiórków kokosowych 120 g cukru 1 łyżeczka maki 60 g malin szczypta soli wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na pianę, pod koniec ubijania dodajemy do nich 2 łyżki cukru i ubijamy jeszcze przez(...)chwilę. Wiórki łączymy z pozostałym cukrem i mąką. Dodajemy do białek i dokładnie mieszamy. Gotową masą napełniamy papilotki muffinek (około 9-10 sztuk) Najpierw nakładamy po łyżeczce masy, dodajemy do każdej papilotki maliny i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15-20 minut lub do chwili gdy kokosanki będą ładnie zarumienione. Po upieczeniu trzeba je dobrze

Przysmaki Karolki
Śliwki + mleczko kokosowe = ciasto 193

śliwkami, inne niż zazwyczaj, mokre o ciekawej konsystencji. Ciasto ze śliwkami składniki 500 g śliwek 300 ml mleczka kokosowego 70 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g cukru pudru + do posypania ciasta 3 jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem do białości. Dodajemy mleczko kokosowe i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy migdały i mąkę. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy(...)pestkę. Następnie układamy na cieście przeciętą stroną ku górze. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200°C (ja piekłam nieco dłużej) Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i już zimne posypujemy cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki. 163

chwilę zapominam o wszystkim i delektuje się moim cudownym, słodkawym deserem. Gruszki w czekoladzie składniki: 4 twarde gruszki 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop  750 ml wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania(...)skracamy czas gotowania. Odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywna piane. Osobno ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i ewentualnie imbir, nadal ubijamy. Dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do 4 foremek nasmarowanych masłem. Średnica

Przysmaki Karolki
Czas na babkę 140

odkrywczego, ale jeśli jest ktoś kto jeszcze się z nim nie spotkał lub nie miał okazji wypróbować, to gorąco polecam. Babka herbaciana składniki: 250 g mąki 100 g cukru 80 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek sułtanek 250 ml bardzo mocnej herbaty skórka z 1 cytryny szczypta soli lukier: cukier(...)mocną herbatę. Do rondelka wlewamy świeżą herbatę i rodzynki.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Odsączamy rodzynki, a wywar zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy miękkie masło. Następnie dokładamy  przesianą mąkę z solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy

Przysmaki Karolki
Torcik orzechowy 244

Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.        Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka adwokatu(...)Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać. Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez

Zabawa smakiem