Wykorzystując sezon na cytrusy postanowiłam upiec mazurka wypełnionego słonecznym nadzieniem :) Składniki: Ciasto: - 4 żółtka - 35 dag mąki - 20 dag cukru - 1 kostka margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej(...)mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie wyciągamy na pergamin do wystygnięcia) oraz migdały i rozpuszczoną czekoladę
Zainspirowana w kuchnipropozycja na smaczne udekorowanie naszego wielkanocnego stołu, ta babka nie tylko fajnie wygląda ale również super smakuje. Składniki: - 5 jajek - 25 dag mąki - 25 dag margaryny - 25 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - garść rodzynek - 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Na lukier: - odrobina soku pomarańczowego i cukru pudru Przygotowanie: Rodzynki sparzamy i osuszamy. Margarynę ucieramy(...)dodając po jednym jajku oraz porcjami cukru i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu masę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao i mieszamy łyżką tak by nie było grudek a do drugiej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą ( ja użyłam foremki sylikonowej, więc posmarowałam
Zainspirowana w kuchniCiekawe połączenie słodkości i chrupkości w jednym małym ciasteczku :) Składniki: - 1 kostka margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 szklanek płatków kukurydzianych - 1 drobno posiekana gorzka czekolada - 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną
Zainspirowana w kuchniminęło od świąt wielkanocnych, ale dziasiaj chciałam Wam zaprezentować sernik, który gościł na moim stole właśnie w te święta :) Składniki: na ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa - 1 kg sera białego - 1 puszka masy kajmakowej - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek(...)zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Ser mielimy w maszynce. Do miski wkładamy ser oraz masę kajmakową, miksujemy na małych obrotach aż składniki się połączą. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Nastęnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylepiamy ciastem
Zainspirowana w kuchniciasto jest częstym gościem w moim domu i chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tekiej wersji jabłecznika. Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy(...)zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych
Zainspirowana w kuchnisamo stało się z tą wersją :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 kg truskawek - 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części(...)ciasta chowamy do zamrażarki a pozostałe na 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Blachę wylepiamy ciastem a na nim układamy umyte i oprószone mąką truskawki, następnie posypujemy je galaretką i wykładamy przygotowaną pianę z białek. Na wierzch bezy ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnimąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy: 500 g rabarbaru 250 g truskawek 3 łyżki brązowego cukru pół szklanki wody łyżeczka cynamonu Kruszonka: 50 g mąki 25 g masła 30 g cukru szczypta cynamonu Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z miodem, odstawiamy do "bąbelkowania". Mąkę przesiewamy(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Rabarbar kroimy w kawałeczki, truskawki oczyszczamy z szypułek. Zagotowujemy na wolnym ogniu razem z wodą, cukrem i cynamonem, dusimy aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Przecieramy przez sitko pozbywając się nadmiaru wody (która nota bene jest przepyszna, coś między sokiem, kompotem a kisielem - nie wylewamy więc
sama złodyczprzynajmniej ja miałam ;). To też świetny pomysł na prezent dla mamy z okazji zbliżającego się święta! Babeczki (15 sztuk): 100 g masła 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru tabliczka białej czekolady 2 jajka 3/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Krem: 100 g masła 250 g śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru galaretka arbuzowa(...)wyłożonych papilotkami do 3/4 ich wysokości i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Masło dzielimy na mniejsze części, ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkiego kremu. Dodajemy schłodzoną śmietankę i galaretkę arbuzową (można ją wcześniej rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ale nie jest to konieczne), miksujemy aż do połączenia
sama złodyczspotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g śmietanki 24% 100 g masła 250 g porzeczek pół szklanki cukru(...)łyżkami wody aż do momentu całkowitego rozpadnięcia się owoców. Przesiewamy przez gęste sito, starając jak najwięcej się z nich "wycisnąć", uzyskując gładki, skoncentrowany sok. Dorzucamy do niego masło i cukier puder, zaczynamy ubijać. Gdy masa będzie już gładka, dodajemy śmietankę i chwilę miksujemy. Dolewamy po łyżeczce rozpuszczonej żelatyny, za każdym razem dokładnie łącząc składniki. Wykładamy na ciasto czekoladowe - można użyć
sama złodyczkwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić(...)szkl. rodzynek 1 płaska łyżka cynamonu Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka
Grunt to przepis!prostu świetne. Nawet dłonie mi pachniały wanilią wymieszaną z czekoladą. Zresztą sami zobaczcie efekt. Składniki na blaszkę o średnicy 28 cm: 2,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 200g margaryny 1 jajo, choć miały być dwa żółtka, ale źle wbiłam:P cukier waniliowy (16g) zapach (aromat) waniliowy szczypta soli 3 gruszki 60g czekolady (są to 4 paski) - u mnie(...)pół na pół - 2 paski mlecznej i 2 gorzkiej Przygotowanie: Mąkę rozkruszyć z margaryną Dodać cukier, cukier waniliowy, zapach waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. 2/3 schłodzić w lodówce przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można
Fabryka pomysłówdobra informacja, że nie trzeba do niej formy do tarty. Wystarczy zwykła blaszka. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki Pół kostki miękkiej margaryny lub masła 6 łyżek cukru Aromat waniliowy Cukier waniliowy 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka (u mnie szara reneta) 1 łyżka cynamonu 6 łyżek cukru (można dać mniej, bo wyszło słodkie) 1 łyżka wody(...)Wstawić je na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika. Rozwałkować je i delikatnie ułożyć na blaszce (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą). Na patelnię wsypać cukier. Dodać łyżkę ciepłej wody. Teraz należy cały czas mieszać cukier, do momentu, gdy powstanie karmel. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry. Dodać do karmelu. Mieszać
Fabryka pomysłówSkładniki: brokuły 1 szt. 10 szt. pieczarek puszka kukurydzy cebula 3czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku czosnek granulowany pieprz ziołowy, sól łyżeczka cukru Wykonanie: Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Cukier sprawi, że brokuły będą miały piękny zielony kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i smażymy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Nadzienie: 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Wykonanie: Nadzienie: Serek, cukier
Czerwona Porzeczkawrócę i postaram się by wyglądały lepiej :P Polecam! :) Składniki (na 4 bułki): Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju Wierzch bułeczek: 3,5 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki wody szczypta soli szczypta cukru łyżka oleju 5 g świeżych drożdży Wykonanie: Ciasto(...)Drożdże rozdrabniamy i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i formujemy bułki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. W czasie, gdy bułki rosną przygotowujemy masę do posmarowania wierzchu. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem. Gdy bułki urosną
Czerwona Porzeczka