tygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :) Składniki: - 2 kg dyni - 200 g masła - 5 jajek - 1 cukier waniliowy - 300 g mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 3 łyżeczki mielonego cynamonu - garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy(...)wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy lub poprostu miksujemy. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, imbirem, gałką i cynamonem. Wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy i miksujemy. Do masy dodajemy posiekaną dynię, pokrojone orzechy i ubite białka. Pieczemy w temperaturze 200 C przez około godzinę
Zainspirowana w kuchniTradycyjny jabłecznik w nowoczesnym wydaniu :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 5 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 250g margaryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół(...)część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru. Pianę wykładamy na gotowe ciasto i umieszczamy ponownie w piekarniku. Pieczemy około 15 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchnipowiem szczerze jej smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty niż tej z torebki a przygotowanie bardzo łatwe :) Składniki: - 4 pomarańcze - 1,5 łyżki żelatyny - 1 łyżka cukru - połowa tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody
Zainspirowana w kuchniWitaminowa mieszanka w postaci porcji wilgotnego ciasta bananowego. Składniki: - 50 dag bananów (waga po obraniu ze skórki ) - 2 czubate szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1/3 kostki masła - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 opakowania płatków migdałowych - 1 garść suszonych moreli - 1 łyżeczka cynamonu - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy(...)keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy je niewielką ilością przygotowanego lukru (3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny) i posypujemy pozostałymi migdałami oraz morelami
Zainspirowana w kuchniWilgotne, rozgrzewające i lekko kwaskowe ciasto o orientalnym smaku dzięki domieszce mielonego imbiru. Składniki: - 4 jajka - 1 kostka masła (20 dag) - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 3 jabłka - 3 łyżki dżemu wiśniowego - 1 galaretka wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy
Zainspirowana w kuchniKruche, delikatne i pokryte pęcherzykami powietrza. Do ciasta nie dodałam cukru więc po usmażeniu obficie posypałam je cukrem pudrem. Wyszły bardzo smaczne :) Składniki: - 50 dag mąki - 6 żółtek - szczypta soli - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka spirutysu - 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany Przygotowanie: Z podanych skłądników zagniatamy ciasto (jeżeli nadal nie będzie się chciało związać(...)radełkiem kroimy paski o szerokości około 3 cm. Środek paska przecinamy i przewijamy jeden koniec przez ten otwór. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wystudzone faworki posypujemy obficie cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniprzepis natknęłam się w jednym z czasopism i faktycznie jest wart wypróbowania. Składniki: - 1 margaryna (250 g) - 4 szklanki mąki - 30 g świeżych drożdży - 1 opakowanie cukru waniliowego - 180 g śmietany 18% - 1 duży słoik marmolady Przygotowanie: Drożdże kruszymy, zalewamy je śmietaną i delikatnie mieszamy. Po 10 minutach dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz miękką margarynę(...)trójkąt nakładamy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy od podstawy aż po wierzchołek, nadając mu kształt półksiężyca.Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 25 minut na złoty kolor
Zainspirowana w kuchniświątecznych wypieków. Na początek proponuję miękką i aromatyczną w smaku babkę. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 1 margaryna (25 dag) - 1 szklanka cukru pudru - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z jednej pomarańczy - sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę(...)Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchniWykorzystując sezon na cytrusy postanowiłam upiec mazurka wypełnionego słonecznym nadzieniem :) Składniki: Ciasto: - 4 żółtka - 35 dag mąki - 20 dag cukru - 1 kostka margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej(...)mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie wyciągamy na pergamin do wystygnięcia) oraz migdały i rozpuszczoną czekoladę
Zainspirowana w kuchnipropozycja na smaczne udekorowanie naszego wielkanocnego stołu, ta babka nie tylko fajnie wygląda ale również super smakuje. Składniki: - 5 jajek - 25 dag mąki - 25 dag margaryny - 25 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - garść rodzynek - 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Na lukier: - odrobina soku pomarańczowego i cukru pudru Przygotowanie: Rodzynki sparzamy i osuszamy. Margarynę ucieramy(...)dodając po jednym jajku oraz porcjami cukru i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu masę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao i mieszamy łyżką tak by nie było grudek a do drugiej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą ( ja użyłam foremki sylikonowej, więc posmarowałam
Zainspirowana w kuchniCiekawe połączenie słodkości i chrupkości w jednym małym ciasteczku :) Składniki: - 1 kostka margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 szklanek płatków kukurydzianych - 1 drobno posiekana gorzka czekolada - 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną
Zainspirowana w kuchniminęło od świąt wielkanocnych, ale dziasiaj chciałam Wam zaprezentować sernik, który gościł na moim stole właśnie w te święta :) Składniki: na ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa - 1 kg sera białego - 1 puszka masy kajmakowej - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek(...)zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Ser mielimy w maszynce. Do miski wkładamy ser oraz masę kajmakową, miksujemy na małych obrotach aż składniki się połączą. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Nastęnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylepiamy ciastem
Zainspirowana w kuchniciasto jest częstym gościem w moim domu i chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tekiej wersji jabłecznika. Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy(...)zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych
Zainspirowana w kuchnisamo stało się z tą wersją :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 kg truskawek - 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części(...)ciasta chowamy do zamrażarki a pozostałe na 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Blachę wylepiamy ciastem a na nim układamy umyte i oprószone mąką truskawki, następnie posypujemy je galaretką i wykładamy przygotowaną pianę z białek. Na wierzch bezy ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnimąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy: 500 g rabarbaru 250 g truskawek 3 łyżki brązowego cukru pół szklanki wody łyżeczka cynamonu Kruszonka: 50 g mąki 25 g masła 30 g cukru szczypta cynamonu Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z miodem, odstawiamy do "bąbelkowania". Mąkę przesiewamy(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Rabarbar kroimy w kawałeczki, truskawki oczyszczamy z szypułek. Zagotowujemy na wolnym ogniu razem z wodą, cukrem i cynamonem, dusimy aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Przecieramy przez sitko pozbywając się nadmiaru wody (która nota bene jest przepyszna, coś między sokiem, kompotem a kisielem - nie wylewamy więc
sama złodycz